MISSET: Darius Vassell huskes best av mange for sin straffemiss mot Portugal i kvartfinalen i EM i 2004. Foto: Adam Butler / AP / NTB Scanpix
MISSET: Darius Vassell huskes best av mange for sin straffemiss mot Portugal i kvartfinalen i EM i 2004. Foto: Adam Butler / AP / NTB ScanpixVis mer

Tyrkisk fotball

Tidligere landslagsspiller om bisart Tyrkia-eventyr: - De smurte geiteblod på fotballstøvlene sine

Darius Vassell (37) tilbrakte én sesong i den tyrkiske fotballklubben Ankaragücü. Et ritual klubben gjorde før kamp kommer han aldri til å glemme.

(Dagbladet): - Det føltes som geita stirret på meg like før den ble ofret. Da innså jeg at jeg definitivt var en dyrevenn, skriver Darius Vassell i biografien The Road to Persia, ifølge den engelske avisa The Guardian.

I boka, som The Guardian har publisert et utdrag av, skriver Vassell at han aldri hadde planer eller noe ønske om å bli en omreisende fotballspiller.

Vassell innså derimot i 2009 at det ikke lenger var en plass for han i den engelske fotballen. Han hadde begynt å lære seg fransk, men agenten fant ikke den rette klubben for ham.

Agenten kontaktet Vassell etter hvert med et tilbud fra Süper Lig-klubben Ankaraspor.

- Jeg spurte om han var sikker på at det var dem. Da korrigerte han seg selv og sa at det var Ankaragücü som ville ha meg. Et enda mer obskurt lag, skriver engelskmannen.

- Kastet flasker med tiss

1. juli 2009 reiste Vassell til Tyrkia. Den tidligere Manchester City-spilleren fikk en fantastisk velkomst med tusenvis av fans som tok han imot på flyplassen.

Én måned seinere fikk han debuten sin da han kom inn som innbytter i bortekampen mot Diyarbakirspor. Vassell skriver at han husker lite fra selve kampen, men stedet og atmosfæren vil han aldri glemme.

- På en tidligere visitt hadde Ankaragücü-spillerne blitt advart av lokale på hotellet om at de ville bli trøbbel om de vant - de hadde fått flasker med tiss kastet på dem da de kom ut på banen. Barbaros (lagkamerat) sa til meg at jeg bare skulle ignorere hver eneste form for skremsel, skriver Vassell.

Men om omstendighetene rundt bortekampen mot Diyarbakirspor var rare, skulle hans første hjemmekamp bli en enda mer bisarr opplevelse.

- Ofret en geit

Før hans første hjemmekamp mot Manisaspor stoppet han og resten av laget utenfor stadion. Der ble en geit ofret.

- Noen av spillerne smurte blodet på fotballstøvlene og hodene deres for god lykke. Jeg ønsket å vise respekt siden det var en del av deres kultur, så jeg ble stående og se på, skriver Vassell om episoden.

- Jeg ble ikke spurt om å være med, men spillerne spurte etterpå om jeg hadde det bra, noe som var veldig respektfullt og ikke nødvendig. De visste ikke at familien min i Jamaica ville nok funnet det ganske normalt også.

Kampen endte 1-1 og Vassell scoret Ankaragücüs eneste mål.

Vassell scoret fire mål på 25 kamper for den tyrkiske klubben. Etter én sesong dro han til Leicester, før han la opp i 2012.