ETTERTRAKTET: Ole Gunnar Solskjær skal være i samtaler med MLS-klubben Toronto FC. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ETTERTRAKTET: Ole Gunnar Solskjær skal være i samtaler med MLS-klubben Toronto FC. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Tidligere landslagstrener for Canada gir tommel opp for Solskjær-overgang

- En kjempespennende mulighet.

(Dagbladet): Tirsdag kveld kunne Dagbladet avsløre at Ole Gunnar Solskjær er i samtaler med den canadiske MLS-klubben Toronto FC om jobben som manager. Norges kvinnelandslagstrener Even Pellerud (63) har tidligere bodd 15 år i landet, hvor av fire av dem i millionbyen Toronto.

Pellerud kjenner Canada både som privatperson og trener for landets kvinnelandslag. Nå forteller han at om Solskjær får muligheten til å bli Torontos nye manager, vil tidspunktet være helt perfekt.

- Toronto må være et av de mest spennende stedene å være. Ikke fordi det er min favorittby å bo i, men fordi det er et lag som ikke har prestert. Fotballinteressen er gedigen. Man er veldig sultne på å lykkes der, sier Pellerud til Dagbladet.

- Kjempespennende Pellerud forteller at han og familien trivdes godt i den over 2,6 millioner mennesker store byen. Den norske landslagstreneren beskriver stedet som spennende og multikulturelt, og trekker frem at det er veldig familievennlig.

- Det er en veldig flott by. Kulturelt er det en smeltedigel, sier Pellerud og forteller at klimaet er relativt likt som i Oslo.

Det han mener gjør en eventuell sjanse til å jobbe i Toronto spesiell, er imidlertid den enorme interessen for fotball som nå råder i Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg syns produktet MLS gjør det til en kjempespennende mulighet. Potensialet er svært. Sammenlignet med Toronto, er Rosenborg en liten klubb i forhold. Vi har nok litt lite innsikt i hva som skjer der borte, vi her i Norge, sier Pellerud.

Rivende utvikling Pellerud ble ansatt som landslagstrener for kvinnelaget til Canada i 1999. Ni år seinere forlot han stillingen etter blant annet å ha mottatt en pris for årets idrettsbragd da han ledet den ferske fotballnasjonen til fjerdeplass under VM i 2003.

I løpet av perioden i landet opplevde Pellerud at «soccer» var i stor utvikling. Fra å såvidt bli omtalt med en notis i avisene rundt milleniumsskiftet, etablerte sporten seg etter hvert som en av Canadas største.

- I 2000 var ikke fotball mediestoff. Det var ikke på dagsorden. Det var en fin idrett å holde på med for barn og unge, men den fikk fint liten oppmerksomhet. Men det gikk skrittvis veldig fort fremover etterpå, kanskje spesielt på kvinnesiden, sier Pellerud, som merket en stor endring da MLS kom på banen og tiltrakk seg herrespillere fra hele verden.

- Vi så årlig en stor økning både i opinionens kunnskap og medias dekning, helt fram til nå hvor «soccer» er veldig populært og hovedoppslaget på sportssidene. Nå er det fulle tribuner, stort trøkk, masse penger og daglige medieoppslag. At det er en spennende liga å være med på, er det ingen tvil om. Jeg tror MLS bare kommer til å bli større og større.

- Må komme seg på hesten Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen synes også at MLS har blitt mer og mer interessant de siste årene. Han påpeker at kvaliteten på spillerne bare blir bedre og at oppmerksomheten rundt ligaen er økende.

- Så det er ikke sikkert det er et dårlig sted å re-starte en trenerkarriere. Det er en grense for hvor selektiv Solskjær kan være hvis han skal fortsette som fotballtrener. Fra utsiden går det an å si det, selv om vi ikke vet hvor mange og hvilke tilbud han har fått det siste året.

Det var i september i fjor Solskjær og Cardiff skilte veier. Siden den gang har 42-åringen holdt seg hjemme i Kristiansund, hvor han bor sammen med familien.

- Han trenger som alle andre fotballtrenere som ikke har jobb å komme seg tilbake på hesten, sier Pedersen.

- Sannsynligheten er liten Fotballkommentatoren mener imidlertid at sjansen ikke er spesielt stor for at Solskjær hopper på et Canada-eventyr. Hovedgrunnen skal være den store avstanden.

- Hvis jeg forstår det riktig, ønsker ikke Ole Gunnar Solskjær å flytte familien på nåværende tidspunkt. Og en pendlertilværelse til Toronto er drøy. Så hvis du spør meg rett ut om jeg tror han blir Torontos neste trener, er svaret nei. Samtidig har han snakket med dem, så det viser at det er interesse, sier Pedersen.

Har hentet flere stjerner Om Solskjær likevel skulle ende opp i Toronto, vil han bli trener for en rekke stjernespillere. Klubben har de siste årene hentet navn som Sebastian Giovinco fra Juventus, Jozy Altidore fra Sunderland og Michael Bradley, Stabæk-trener Bob Bradleys sønn, fra Roma.

Bradley ble kjøpt fra italienske Roma i januar i fjor for rundt 90 millioner kroner, og i Canada hever den amerikanske landslagsspilleren rundt 60 millioner kroner i lønn hvert år.

Bak overgangene står Canadas største sports- og underholdningskonsern, Maple Leaf Sports & Entertainment, som i tillegg til Toronto FC eier NBA-klubben Toronto Raptors og NHL-laget Toronto Maple Leafs.

Grunnen til den store satsingen skyldes fotballagets skuffende resultater de siste sesongene. Etter at Toronto ble en del av MLS i 2007 ble stadionen BMO Field, med en kapasitet på over 30 000 tilskuere, utsolgt nesten hver kamp de fem første årene. De siste sesongene har imidlertid både resultatene og en stor del av supporterne uteblitt.