Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere mester kritisk til løpet

Karsten Warholm sammenliknes med et nytt kunstverk. En tidligere VM-medaljør er imidlertid kritisk til gjennomføringen.

SPORTSNYHETENE: Karsten Warholm tok sitt andre VM-gull på rad i distansen 400 meter hekk. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Karsten Warholm (23) seilte opp på adelskalenderen over tidenes beste løpere på 400 meter hekk da han stormet inn til et nytt VM-gull i går kveld.

Kun tre andre løpere kan skryte av å ha to VM-gull på merittlista: Edwin Moses, Felix Sanchez og Kerron Clement - mannen Warholm tok rotta på da han sikret sin første gullmedalje i London for to år siden.

Før finaleløpet i Doha, snakket mange om at Kevin Youngs verdensrekord på 46.78 kunne ryke. Til og med rekordinnehaveren trodde at hans tid på toppen av lista snart var omme.

Derfor opplevde flere det som en liten skuffelse da Warholm krysset mållinja på 47.42. Historien viser imidlertid at dette er en svært sterk finaletid.

JUBELDAG: Karsten Warholm skrev norsk friidrettshistorie, pappa Gjert er misfornøyd med Jakob Ingebrigtsen og Amalie Iuel viser ferdigheter langt utenfor friidrettsbanen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Kan løpe mye fortere

Gårsdagens løp var 17. gang det ble utdelt medaljer på 400 meter hekk. Fra det første verdensmesterskapet ble arrangert i Helsinki i 1983, har 13 ulike utøvere klatret til topps på podiet. Men få har løpt fortere enn Warholm.

Kun tre personer har vunnet VM-finalen med en raskere tid enn sunnmøringen: Kevin Young i 1993 (47.18), Felix Sanchez i 2003 (47.25) og Bershawn Jackson i 2005 (47.30).

Warholms vinnertid fra London på 48.35 er til sammenlikning en av de dårligste finaletidene som har sikret gullmedalje. Hadde Warholm løpt like tregt i Doha, hadde han endt nest sist i finalen. I feltet satte én ny personlig rekord, mens tre løp sitt raskeste løp for sesongen.

Tidligere 400 meter hekk-løper L.J. van Syl hyller Warholm og konkurrentene, og mener at verdensrekorden står for fall. Sørafrikaneren, som har deltatt i tre OL og har en VM-bronse på samvittigheten, mener imidlertid at gårsdagens finaleløp ikke var så mye å skryte av.

- Jeg har sett løpet om og om igjen. De som ender topp fire kan løpe mye fortere. Warholm og Benjamin hadde et annet løpsmønster over de tre siste hekkene, enn det de bruker å ha. Det er en unik æra for 400 meter hekk vi er vitne til, skriver han på Twitter.

van Syl har en personlig rekord på 47.66 og har vunnet det afrikanske mesterskapet på 400 meter hekk fire ganger. Han har også en seier i Commonwealth Games på merittlista.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bak egen gjennomsnittstid

Warholm bryr seg nok fint lite om at vinnertida ikke var så sterk. Det tar på å løpe både innledende heat, semifinale og finale på få dager. 400 meter hekk er en svært belastende og utmattende øvelse, og både nordmannen og de andre konkurrentene hadde nok brent mye krutt før den hele skulle avgjøres.

Om man ser bort ifra kvalifiseringsrundene i Doha, hvor Warholm jogget inn i mål for å spare krefter, viser en rask analyse at han bare har løpt tregere to ganger denne sesongen. 23-åringen har vunnet samtlige løp han har stilt opp i denne sesongen, og har en gjennomsnittstid på 47.31 over de seks løpene. Det er i gjennomsnitt 11 hundredeler raskere enn VM-seieren.

Ny kunst-sammenlikning

I London havnet Warholm på alles lepper da han tok et overraskende gull. I tillegg mente mange at friidretten endelig hadde funnet en ny showman, og at man ikke trengte å bekymre seg for tomrommet etter Usain Bolt. I London ble Warholms nå ikoniske feiring sammenliknet med Edvard Munchs «Skrik». Etter gårsdagens målpassering, trekkes en annen feiring fram.

Friidrettsjournalist Liam Boylan-Pett mener Warholms ansiktsuttrykk likner på Gian Lorenzo Berninis skulptur «Anima Dannata»:

Warholm var lenge påmeldt 400 meter flatt også, men velger å stå over etter at VM-gullet er sikret.

- Fortjener ikke jeg en ferie nå?, smilte han til Dagbladets reporter i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling