MENER DRASTISKE TILTAK MÅ TIL: Tidligere NFF-president Sondre Kåfjord vil ha en slutt på EM-bråket. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
 MENER DRASTISKE TILTAK MÅ TIL: Tidligere NFF-president Sondre Kåfjord vil ha en slutt på EM-bråket. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Tidligere NFF-president roser trussel mot England og Russland: - Hvis folk ikke oppfører seg, må de bli kastet ut

Sondre Kåfjord stiller seg bak UEFA.

Dagbladet): Etter tre dager med opptøyer i den franske havnebyen Marseille, eskalerte situasjonen i går dramatisk. Russiske ultras og engelske hooligans barket sammen i blodige sammenstøt med flere personer livstruende skadd som resultat.

Nå varsler Det europeiske fotballforbundet (UEFA) at begge nasjonene kan bli kastet ut av EM hvis ikke oppførselen endres radikalt. Det er en potensiell straff tidligere NFF-president Sondre Kåfjord (67) støtter.

- Hvis folk ikke oppfører seg, må de bli kastet ut. Det må kraftig lut til for stoppe dette. Det er interessant at UEFA rasler med sablene, sier Kåfjord til Dagbladet.

- Det er tragisk

De grusomme bildene fra Frankrike av livløse mennesker som liggende på gata i Marseille opprører hele Fotball-Europa. For Kåfjords del bringer det minnene tilbake til 1990-tallet, da hooliganismen var på sitt verste.

Under VM i Frankrike i 1998 tok innbyggerne forholdsregler før engelskmennene kom på besøk, det har de ikke gjort nå.

- Det som har skjedd er tragisk. Jeg husker tilbake igjen til '98. Da kom vi til byen Toulouse hvor vi skulle overnatte. På kvelden da vi gikk ut for å spise, var alt stengt. Restauranter og butikker var spikret igjen for da skulle England spille der dagen etterpå. Det var den gang. I mellomtiden har det jo blitt ryddet godt opp i problemene - nå er det ikke lenger farlig å dra på kamp i England. Så det er utrolig trist at dette har tatt seg opp igjen. Nå er vi tilbake igjen til slik det var før, forteller Kåfjord.

- Nok trøbbel

Etter kampen mellom Russland og England i går kveld, stormet utallige russere over oppsatte sperringer og gikk til angrep på engelskmennene. Menn, kvinner og barn måtte flykte fra maskerte ultras på jakt etter sitt neste offer.

I EM-reglementet står det at forbundene til deltakernasjonene er ansvarlige for å kontrollere egne supportere. Det er vanskelig å argumentere for at England og Russland har lyktes med det, noe Kåfjord mener de må ta innover seg.

- Det er nok trøbbel i Frankrike om vi ikke skal få dette også. Å kaste dem ut er drastisk, men hvis de ikke skjønner at de skal oppføre seg, hvis de ikke tar advarselen, syns jeg det er en interessant tanke.

Reelle trusler

Kåfjord har en fortid med høytstående verv både i FIFA og UEFA. Han påpeker at utkastelse ikke er fremmed for sistnevnte organiasjon. Under kvalifiseringen til EM ble Kroatia, som var i Norges gruppe, trukket ett poeng for rasisme og tribunebråk, men straffen kunne fort blitt langt strengere.

- Hvis Kroatia ikke hadde besinnet seg, hadde de røket ut og Norge hadde vært i EM. Det var nært ved å skje. Vi har hatt sterke trusler om å kaste lag ut av kvalifiseringer tidligere, sier Kåfjord og fortsetter:

- Jeg tror og håper at det kommer en besinnelse fra supporterne til England og Russland, men hvis ikke det gjør det får UEFA lov av meg til å kaste dem ut.

- Naturlig vurdering

Per Ravn Omdal er tidligere visepresident i UEFA, forhenværende NFF-president og styremedlem i FIFA. Den erfarne fotballederen er ikke overrasket over de strenge advarslene gitt til England og Russland.

- Å kaste dem ut er en type vurdering som er naturlig. Så får man vurdere alvorligheten i de ulike situasjonene, sier Ravn Omdal på telefon til Dagbladet før forbindelsen blir brutt.

Nils Johan Semb landet i Nice søndag formiddag. 57-åringen har i sin kapasitet som tidligere norsk landslagstrener, TV-ekspert og nåværende toppfotballsjef opplevd mange mesterskap. Det var han som ledet Norge til vår eneste EM-deltakelse, i år 2000. Da sørget Semb og hans mannskap for uforglemmelige norske idrettsøyeblikk. 16 år seinere er det vanskelig å glede seg over det som skjer på gressmatta.

- Det er trist at det blir sånn. De som er ansvarlige må selvfølgelig straffes. Det er mange som er skyldige her. UEFA må komme til bunns i dette så langt det lar seg gjøre og sørge for at det får konsvekvenser, sier Semb til Dagbladet på generelt grunnlag.