COMEBACK-KID: Anders Myrvold har vært tilbake på isen for Vålerenga i sommer. Her under ishockeylandskampen mellom Norge og Sveits på Jordal Amfi i 2009. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
COMEBACK-KID: Anders Myrvold har vært tilbake på isen for Vålerenga i sommer. Her under ishockeylandskampen mellom Norge og Sveits på Jordal Amfi i 2009. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Anders Myrvold gjør comeback

Tidligere NHL-spiller (42) med comeback i Vålerenga: - Tomprat at nivået er dårlig

Tidligere NHL-spiller Anders Myrvold har gjort comeback i Vålerenga i sommer. Snart blir det avgjort om han blir med videre også.

(Dagbladet): For en drøy måned siden meldte NRK at den tidligere hockeyproffen Anders Myrvold var tilbake på isen med Vålerenga.

Myrvold, som har rukket å fylle 42 år, spilte sin siste ishockeykamp for seks år siden. Da for Frisk Asker. Det er hele ti år siden han sist ikledde seg Vålerenga-drakta.

I sommer har han vært med på Oslo-lagets sesongoppkjøring. Søndag var han på isen i treningskampen mot Sparta, og i morgen skal han være med når Roy Johansens lag møter Storhamar.

- Jeg har trent mye de siste årene, og ble veldig sugen da jeg så folk begynte å gå på is i sommer. Roy Johansen spurte om jeg ville være med på VIF-trening, og han så at det fungerte bra. Han ville ha meg med videre. Og så trenger han folk. Han har et ungt lag, og ser verdien i at jeg bidra, både på og utenfor isen, sier Myrvold til Dagbladet.

Han påpeker også at han føler at han holder nivået, og at det er en av hovedårsakene til at han gjør dette.

- Jeg må stå på ekstra, samtidig som jeg må være lur og smart og gjøre det jeg er god på, sier han.

Personlig trener

De siste årene har Myrvold jobbet som personlig trener. Men det har ikke blitt mye istid på den tidligere NHL-proffen siden han la opp.

ISKRIGER: Anders Myrvold i aksjon mot Storhamars Joakim Jensen i eliteserieoppgjøret mellom de to lagene på Jordal Amfi i 2008. Nå kan Myrvold igjen bli Vålerenga-spiller. Foto: NTB SCANPIX
ISKRIGER: Anders Myrvold i aksjon mot Storhamars Joakim Jensen i eliteserieoppgjøret mellom de to lagene på Jordal Amfi i 2008. Nå kan Myrvold igjen bli Vålerenga-spiller. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

De to siste årene har Myrvold knytt på seg skøytene og vært på is kun tre ganger. Men han vil ikke være med på at det sier noe om nivået når han kan gå inn og gjøre det bra på trening hos et toppserielag i norsk ishockey etter såpass lang tid uten istid.

- Nei. Det er tomprat, sier Myrvold.

Han utdyper svaret sitt slik:

- Du må se på helheten. Jeg er back og gjør min jobb. Jeg kan utføre den jobben bra og gjorde det veldig bra da jeg spilte sist. Du mister ikke alt når du er borte fra ishockeyen en stund. Jeg dekker ikke de samme rommene på banen som jeg gjorde før, men jeg har alltid hatt mye energi. Mye sitter i ryggmargen, og mye kommer etter hvert.

Fra Lørenskog og ut i verden

Myrvold ble draftet til NHL i 1993 og fikk sin debut for Colorado Avalanche i 1995. Han var fast på landslaget og storspilte.

Ferden fra Colorado gikk via en rekke NHL- og farmerlag. Han har blant annet spilt for Boston Bruins og New York Islanders.

FYKEN: Dagen etter at kanadiske Eric Chouinard begynte å svare Espen «Shampo» Knutsen, var han ferdig i klubben. Her kan du se hva som skjedde i kulissene. Video: TV2 Vis mer Vis mer Vis mer

I 2004 spilte han for Detroit Red Wings, NHLs beste lag som den sesongen vant Stanley-cup. Han hadde tilbakelagt sin beste sesong som hockeyspiller, men det var også her nedturen begynte for den da 29 år gamle iskrigeren.

På byen i Oslo ble han tatt for besittelse av kokain.

- Jeg sleit i ettertid. Proffdrømmen var over, fortalte Myrvold til Dagbladet i forbindelse med opptredenen på TV2-programmet «Mer enn gull»

Sparken i Oilers

Etter dette spilte Myrvold for blant andre Vålerenga og det sveitsiske laget ZSC Lions.

I 2006 var han nok en gang i hardt vær. Da etter å ha blitt slått ned på byen etter et julebord med lagkameratene i VIF. Myrvold lå fire dager i koma, skrev Aftenposten for noen år siden.

PERSONLIG TRENER: Anders Myrvold jobber i dag 100 prosent som personlig trener, og tar det med i betraktningen når han skal bestemme seg for om han blir med videre eller ikke. Foto: NTB Scanpix
PERSONLIG TRENER: Anders Myrvold jobber i dag 100 prosent som personlig trener, og tar det med i betraktningen når han skal bestemme seg for om han blir med videre eller ikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og problemene strakte seg lengre en det mediene dekket. Så, i et VG-intervju i 2007, la Myrvold alle kortene på bordet. Han fortalte om rusavhengigheten og livet som hadde falt i grus. Han fortalte også at han tilbrakt sju uker på en avrusningsklinikk.

Tross avsløringene om kokainbruk og en problematisk livssituasjon, fikk Myrvold kontrakt med Stavanger Oilers. Der måtte han ha en egen spesialkontrakt med enkelte vilkår som måtte følges.

De vilkårene ble brutt, og dermed var Myrvold ferdig i Oilers. Etter dette gikk han til Stjernen før han avsluttet sin karriere i Frisk Asker.

Avgjørelse før seriestart

Nå er han altså tilbake i norsk ishockey, i en alder av 42 år. Myrvold forteller til Dagbladet at det ikke er satt noen dato for når han skal bestemme seg for om han blir med videre eller ikke.

Men på spørsmål om det kommer en avgjørelse før GET-ligaens seriestart 9. september, svarer han: «helt klart».

- Dette gjør jeg kun for gøy. Jeg må se hvordan det passer med jobb og familie, Vi tar det litt uke for uke. Det er den eneste måten å gjøre det på,, sier Myrvold.