Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere resepsjonist rystet Real Madrid: Kan de egentlig stoppe ham?

Dette er den utrolige historien om Bruno Henrique.

DEN UKJENTE STJERNA: Bruno Henrique kom nærmest fra intet og storspilte mot Real Madrid. Foto: Scanpix
DEN UKJENTE STJERNA: Bruno Henrique kom nærmest fra intet og storspilte mot Real Madrid. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): I fjor på denne tiden spilte han i Brasil. Ryktet hans strakk seg ikke utenfor landegrensene. Men etter oppvisningen mot Real Madrid i Champions League er Bruno Henrique blitt mye mer kjent. Michael Yokhin ser nærmere på hans unike historie.

Bruno Henrique var stjerna som skinte sterkest da Wolfsburg rystet Real Madrid med å vinne fortjent 2-0 i den første Champions League-kvartfinalen. Brasilianeren hadde to skudd på mål i løpet av de første 15 minuttene, utspilte totalt sin kjente landsmann Marcelo på høyrekanten og satte på emiment vis opp 2-0-scoringen til Maximilian Arnold.

Resultatet var sensasjonelt nok, men 25-åringens prestasjon er en del av en historie av virkelig historiske proporsjoner. Det er egentlig uhørt, for det var faktisk brasilianerens første kamp fra start for Wolfsburg.

- Bruno Henrique var en av nøkkelspillerne våre. Vi ønsket å overraske Real med denne spilleren, sa Wolfsburg-trener Dieter Hecking.

Det er utvilsomt et av årets sitater. For bare tenk på det.

Den ukjente gutten En gang i tiden, for mange år siden, kunne lag på enkelt vis overraske motstandere med ukjente spillere. Få visste for eksempel hvem Pele og Garrincha var i forkant av VM i 1958. I den moderne æraen, med Internett hvor data er lett tilgjengelig for alle å bruke, er slike overraskelser umulig.

Treneren kan pønske ut uvanlige taktikker, bruke spillere i uortodokse posisjoner og øve på noen smarte dødballtrekk for å sette ut rivalene, men de kan ikke plutselig bruke en spiller som er totalt ukjent for det andre laget.

Likevel var det akkurat det Wolfsburg oppnådde. Ikke i en vanlig ligakamp i begynnelsen av sesongen, i august, men på den største scenen av dem alle, i april. Zinedine Zidane kan aldri ha ventet å se Bruno Henrique i startoppstillingen for han visste ikke hvem han var. Ikke engang Wolfsburg-fansen visste så mye om hvem han var.

Da brasilianeren signerte på overgangsvinduets siste dag i januar, sa sportssjef Klaus Allofs:

- Han kommer til å trenge tid for å tilvenne seg laget.

Og det så definitivt ut til å være tilfelle.

Bruno Henrique var bare brukt som inbytter fem ganger i Bundesliga før han startet mot Real Madrid. Det meste han spilte var 45 minutter da Wolfsburg ble knust 3-0 av Bayer Leverkusen, i en kamp hvor tapet faktisk skulle vært større. Akkurat som lagkameratene var Henrique svak.

Under de to 16-delsfinalekampene mot Gent, satt han på benken i begge. Bare tanken på at han skulle debutere fra start i den tøffeste kampen som finnes, virket rett og slett latterlig.

Et bemerkelsesverdig gjennombrudd Hele historien blir enda mer bemerkelsesverdig når man tenker på at Bruno Henrique jobbet som resepsjonist for bare fire år siden. Ferdighetene hans ble ikke verdsatt av Cruzeiros akademi i hjembyen Belo Horizonte og unggutten trengte en fast jobb for å få hverdagen til å gå rundt.

Fotballkarrieren startet i 2012 i en liten klubb som heter Uberlandia, og nei, vi har ikke funnet opp det navnet. Et par år seinere gikk han videre til en annen liten klubb kalt Itumbiara.

Etter å ha scoret noen utrolige mål i andredivisjonsavdelingen Campeonato Goiano, regionsturneringen i Goias, begynte større klubber å følge med ham. Regionens største lag, passende nok hetende Goias, signerte Bruno Henrique på en kortidskontrakt i begynnelsen av 2015.

Til å starte med brukte treneren Wagner Lopes han mest som innbytter, men en matchvinnerscoring i derbyet mot Atletico Goiano endret statusen hans. Da Campeonato Brasileiro startet i mai 2015, var Bruno Henrique et ubestridt valg i førsteelleveren.

Realiteten er at han spilte førstedivisjonsfotball for under ett år siden.

Sesongen i den brasilianske toppdivisjonen var tøff for Goias. TIl tross for gode forsøk fra Bruno Henrique og spisspartner Erik havnet laget på 19. plass og rykket ned. Sju mål og ti assist var imidlertid nok for Henrique til at større klubber hadde latt seg imponere.

Han viste god kontroll med begge beina, en utsøkt teknikk, overblikk og endeløs kreativitet. I tillegg viste han seg som en veldig ydmyk person som tilførte garderoben massevis av karakter.

Etter som laget hans rykket ned begynte de brasilianske toppklubbene å melde seg. Sao Paulo vurderte å signere Bruno Henrique som en erstatter for Alexandre Pato og Luis Fabiano, mens Internacional, Fluminese og Santos også ble nevnt som mulige interessenter. Goias hadde imidlertid ikke lyst til å selge ham, spesielt med tanke på at Erik gikk til Palmeiras. Derfor ble Bruno Henriques kontrakt forlenget til 2018, og han var i ferd med å starte sesongen i andredivisjon.

Hemmelig speider Det var da Wolfsburg kom på banen. Forrige sesongs sølvvinner i Bundesliga var det eneste europeiske laget som var klar over Bruno Henriques talent, og dette er grunnen:

Josue, den hardtarbeidende defensive midtbanespilleren som var kaptein for tyskerne under deres historiske tittelvinnersesong i 2009 og tilbrakte seks svært suksessfulle år i klubben, begynte karrieren sin i Goias. Han vendte hjem etter at han la opp, og naturlig nok visste han alt om Bruno Henrique. Spissens selv har sagt:

- Min venn Josue har sagt gode ting om Wolfsburg.

Og veteranen fortalte også gode ting til Wolfsburg om han.

For klubben føltes det umiddelbart som et riktig valg. Ikke bare Josue, men også Grafite, toppscoreren i den sensasjonelle 2008/2009-sesongen sammen med Edin Dzeko, spilte for Goias tidligere i karrieren. Å signere nok en Goias-stjerne var det logiske å gjøre, og Wolfsburg betalte 4,5 millioner euro for ferdighetene hans. Overgangen fullførte Henriques reise fra bunnen av Brasil til Europas elite.

Det var en utrolig endring for en som egentlig ikke trodde at han ville få muligheten til å bli profesjonell fotballspiller. Det magiske scenarioet ble enda mer utrolig da han leverte en verdensklasseprestasjon mot Real Madrid i debuten fra start.

På søndag startet Bruno Henrique også i Bundesliga for første gang, og sto for en målgivende da André Schürrle satte inn 1-1 i uavgjortkampen mot Mainz. Det neste på programmet er returoppgjøret mot Real Madrid på Santiago Bernabeu, og Zidanes gutter vil være klar for å møte ham denne gang.

De kommer kanskje til å forberede seg, men kan de egentlig stoppe ham? Det er det store spørsmålet når den tidligere anonyme brasilianeren fortsetter sin fenomenale reise i europeisk fotball.

Hele Norges coronakart