HAR SAMARBEIDET: Sjakkspiller Magnus Carlsen forberedte seg til VM-kamp mot Anand med treningsleir i Kragerø. Her spilte han et slag sandvolleyball sammen med Jørre Kjemperud. De to spilte mot Jan Kvalheim og Jon Ludvig Hammer. Carlsen & co. vant. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
HAR SAMARBEIDET: Sjakkspiller Magnus Carlsen forberedte seg til VM-kamp mot Anand med treningsleir i Kragerø. Her spilte han et slag sandvolleyball sammen med Jørre Kjemperud. De to spilte mot Jan Kvalheim og Jon Ludvig Hammer. Carlsen & co. vant. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

Tidligere Riise-rådgiver skal hjelpe Magnus Carlsen

Jan Kvalheim drar til India onsdag.

(Dagbladet): Tidligere sandvolleyballspiller Jan Kvalheim går inn i teamet rundt Magnus Carlsen.

50-åringen har tidligere vært rådgiver for John Arne Riise i seks og et halvt år, men det samarbeidet tok slutt i 2012.

Det var NRK som først meldte dette.

- Magnus er bra trent Jan Kvalheim bekrefter overfor Dagbladet at han reiser til India onsdag.

- Jeg reiser ned for å se på Magnus, og jeg skal være tilgjengelig hvis han ønsker å gjøre noe fysisk innimellom sjakkpartier og analyser, sier Kvalheim.

Den tidligere sandvolleyballproffen opplevde sjakkspilleren på nært hold under en toukers treningssamling i Kragerø i sommer.

- Hvilket inntrykk har du av Magnus fysisk?

- Han er veldig god form, han er bra trent. Jeg har vanvittig respekt som Magnus som sjakkspiller, men jeg er også utrolig overrasket over talentet hans som idrettsutøver. Han er blant annet en veldig god tennisspiller.

Usikker rolle Kvalheim peker på at Carlsen behersker alle slag i tennis, dessuten fikset han ikke bare teknikken i sandvolleyball på kort tid. Han ble raskt god til å analysere.

- Han forsto taktikken raskt. Det var fascinerende å spille med ham. Han er bra i fotball også, i all idrett. Han har mye ballfølelse.

Riises tidligere rådgiver har ikke snakket med Carlsen under VM. Han er invitert av manager Espen Agdestein og spillerens far.

- Jeg er litt usikker på rollen min, men etter avtale med Agdestein så drar jeg ned og ser hva Magnus trenger. Jeg har vært toppidrettsutøver i 17 år og veit litt om fokuset. I en OL- eller VM-periode er det viktig å komme seg bort fra det man driver med til daglig. Det er utrolig befriende å svette litt.

Kvalheim var med i Mesternes Mester i 2010, og har også samarbeidet med blant andre Rune Almenning Jarstein og Kristofer Hæstad.

LEKEN: John Arne Riise har tidligere benyttet seg av Jan Kvalheims tjenester. Her er de to i en hyggelig passiar på golfbanen i Roma. Foto : Erik Berglund/ Dagbladet
LEKEN: John Arne Riise har tidligere benyttet seg av Jan Kvalheims tjenester. Her er de to i en hyggelig passiar på golfbanen i Roma. Foto : Erik Berglund/ Dagbladet Vis mer