TILBAKE PÅ TOPPEN: Etappeseieren i Salon de Provence snudde alt. Nå snakkes det om Boasson Hagen som en av de største favorittene til å vinne i Paris. FOTO: AFP PHOTO / Jeff PACHOUD
TILBAKE PÅ TOPPEN: Etappeseieren i Salon de Provence snudde alt. Nå snakkes det om Boasson Hagen som en av de største favorittene til å vinne i Paris. FOTO: AFP PHOTO / Jeff PACHOUDVis mer

Boasson Hagen i Tour de France:

Tidligere sjef om Edvalds «forvandling»: - Du så signalene tidlig

Van Oudenhove tror nordmannen kan vinne i Paris.

(procycling.no): Da Edvald Boasson Hagen tok steget ut fra Team Maxbo-Bianchi til T-Mobile i 2008, var han blant de aller mest ettertraktede talentene i den internasjonale sykkelsporten.

Følg siste etappe av Tour de France via procycling.no/tdf/

Hans sportsdirektør under hans siste sesong på norsk jord, som endte med 15 seirer: Gino Van Oudenhove.

Belgieren har fulgt karrieren hans tett siden. En reise som de siste ni årene enkelt kan karakteriseres for både opp- og nedturer.

Etter seier på den 19.-etappen i Tour de France, den tredje totalt i løpet av karrieren, ble han igjen «friskmeldt» av det norske folk. Van Oudenhove peker på en gradvis utviklingskurve som igjen har fått ham opp på toppnivået.

- Det har foregått sakte, men sikkert. Man har kunne se signalene hele veien. Tegn på at Edvald var tilbake på nivået han hadde før han gikk til Team Sky. Jeg synes du så det allerede under klassikerne. Der satt han godt plassert inn i de strategisk viktige bakkene. Prosessen har tatt tid, men nå har han klart å lande det. Han er tilbake som den ryttertypen som passer ham aller best, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Har vunnet én, kunne hatt to til

Nasjonen våknet til live når han kjørte Nikias Arndt av bakhjulet på vei inn mot Salon de Provence, og gikk solo inn til seier.

Fort ble det glemt at han i sum har hatt et meget oppløftende Tour de France. To annen- og to tredjeplasser tidligere under touren, er ikke nok til å få nordmenn til å gå helt av skaftet.

Men det er ørsmå marginer og detaljer som har hindret ham enda flere champagnefeiringer under årets aller viktigste sykkelritt.

- I begynnelsen av touren åpnet han spurten på 600 meter. Og da så du at trøkket var tilbake. Siden pådro han ser mer selvtillit og nære på å vinne ved et par anledninger. Etappen han faktisk endte opp med å vinne, var ganske normalt for en rytter av Edvalds kaliber. Det var ting man forventet at han kunne gjøre, før han endte opp i Team Sky.

Gino: - Det kostet ham for mye

Van Oudenhove mener ikke at tiden i det britiske storlaget var bortkastet, men er glad for å se Boasson Hagen tilbake som en eksplosiv og angrepsvillig rytter.

- Alt henger sammen. Han gjorde en sinnssykt bra jobb i Sky, og trivdes med det. Han vant jo sine to første Tour de France-etapper der. Men i løpene som passet ham aller best, i klassikerne, der endte det opp med å koste ham for mye. Han bestemte seg for at han skulle tilbake til det han var aller best på. Derfor valgte han å gå til Dimension Data.

HAR FULGT EDVALD TETT: Gino Van Oudenhove (i midten) sammen med Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen. FOTO: Gorm Kallestad, NTB/Scanpix
HAR FULGT EDVALD TETT: Gino Van Oudenhove (i midten) sammen med Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen. FOTO: Gorm Kallestad, NTB/Scanpix Vis mer

Nordmannen havnet 3:07 bak Maciej Bodnar under tempoetappen i Marseille, noe som forteller at han har avslutningen nedover Champs-Élysées i tankene.

- Hvem vinner spurtduellen i Paris?

- Jeg tror kanskje Michael Matthews tar den. Han har vist seg både å være sterk og rask under årets Tour de France. Jeg tror det står mellom han, Edvald og André Greipel. Men det kan dukke opp andre som prøver å redde Tour de France-æren for laget på rittets siste dag. En type som Sonny Colbrelli, eller noen andre, resonnerer Van Oudenhove, og legger til:

- Det er rytteren som er sterkest og friskest etter tre uker på sykkelen, som kommer til å vinne i dag.

- Edvald var ikke feig

Matthews snappet seieren under den sidevindsutsatte etappen mot Rodez, foran Greg Van Avermaet og nettopp Boasson Hagen.

Ingen var likevel i tvil om hvem det var som holdt høyest toppfart av de tre på de siste 100 meterne.

Det var flere som pekte på at nordmannen ble for feig i den avslutningen. Det synet deler ikke Van Oudenhove:

- Han trakk seg ikke, men han ble blokkert. Det var ingen plass for ham å ta veien. Manøveren Van Avermaet gjør i den svingen er farlig, og den gjør at Edvald ikke vinner etappen. Det kan skje noe liknende på Champs-Élysées, også. Det vet man aldri.

- Er det et usikkerhets moment rundt vinnersjansene til Edvald?

- Slike avgjørelser må tas i løpet av et tidels sekund i massespurter. Jeg tror rene spurtere tar slike valg litt enklere. Nacer Bouhanni og Greipel er oftere i disse situasjonene, og er vant til å ta avgjørelsene. Edvald trenger litt mer plass og en renere spurt. Får han det, har han store sjanser til å vinne.

«Mindre crazy» med årene

Et moment sportsdirektøren i Joker Icopal også peker på, er rytternes alder og modenhet.

Tidligere i karrieren hadde heller ikke Boasson Hagen noe problem med å kaste seg fryktløs inn i massespurtene, men de siste årene har han fjernet seg litt unna det verste kaoset.

Da Mark Cavendish forlot rittet etter hendelsen med Peter Sagan på dag fire av touren, hadde han ikke noe annet valg enn å påta seg ansvaret som lagets spurter.

- Jo eldre en toppspurter blir, jo mindre crazy blir han. Det er vanlig i livet, og det gjelder vel oss alle, sier Van Oudenhove.

- Edvald er ikke en ren spurter. Han vet også at han kan vinne løp på andre måter. En rytter som Tom Boonen har også trukket seg i slike situasjoner. Klassikerrytter trekker kanskje litt raskere i bakken og tar litt mindre risiko. De ønsker ikke å ende opp i asfalten. Rene spurter har ikke den luksusen at de kan vinne mange andre steder. Under klassikerne er det kun Milano-Sanremo som er innenfor rekkevidde. Derfor er de også villige til å ta større risiko, påpeker Van Oudenhove.