Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Legends Football League i USA:

Tidligere spiller langer ut: - Utnyttede sexobjekter

LIGA-REFS: Legends Football League (LFL) i USA får kritikk fra en tidligere spiller som slakter forholdene i ligaen. Foto: AFP PHOTO/William WEST
LIGA-REFS: Legends Football League (LFL) i USA får kritikk fra en tidligere spiller som slakter forholdene i ligaen. Foto: AFP PHOTO/William WEST Vis mer

(Dagbladet): Den amerikanske ligaen Legends Football League (LFL) - tidligere kalt Lingerie Football League (undertøysligaen) - er en slags kvinnelig utgave av mer kjente National Football League (NFL).

Men likhetene er få. Spillerne i LFL tjener knapt penger på idretten, mens herrene i NFL tjener seg søkkrike og er hele USAs kjæledegger med storslåtte Super Bowl som høydepunktet.

Den tidligere LFL-spilleren Jacinda Barclay (27) tar nå et oppgjør med sporten, der de kvinnelige spillerne konkurrerer i truse og topp.

- Å være quarterback i Chicago Bliss var en fin erfaring, bortsett fra den totale mangelen på respekt og likeverd, sier Barclay i et innlegg på nettstedet Players Voice.

Barclay spilte i Chicago Bliss fra 2012 til 2016. Hun er født i Australia og har spilt ballsport hele livet. Møtet med den amerikanske idretten var ingen dans på roser.

I AUSTRALIA: Jacinda Barclay (t.v.) er nå tilbake i Australia og spiller australsk fotball. Foto: NTB Scanpix
I AUSTRALIA: Jacinda Barclay (t.v.) er nå tilbake i Australia og spiller australsk fotball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville endre oss fra å være utnyttede sexobjekter, til å bli respekterte idrettsutøvere. Det tok meg flere år å finne krefter til å si ifra, sier Barclay.

Dro hjem

Hun forteller at spillerne ikke turte å stå opp for egne rettigheter i frykt for å få sparken. Ingen fikk betalt for å spille i ligaen. At ligaen byttet navn i 2013 fra undertøysligaen til The Legends Football League, hadde heller ingen effekt, ifølge Barclay.

Nå er Barclay tilbake i hjemlandet der hun er profesjonell i australsk fotball.

Foto:  Ethan Miller/Getty Images/AFP
Foto: Ethan Miller/Getty Images/AFP Vis mer

- Jeg følte jeg kunne forandre LFL fra innsida. Jeg håpet å gi styrke til de andre spillerne. Det er spillernes innsats som genererer inntektene. Jeg innså at jeg feilet. Jeg håper det snur en dag, sier hun.

Mye kritikk

Flere har lenge ønsket radikale endringer i kvinnenes liga.

Til tross for tv-avtale og rundt 5 000 tilskuere på kampene, er det ingen i ligasystemet som tjener penger på idretten. Sånt blir det bråk av, skriver nettstedet News.com.

Ligaens styreformann og grunnlegger, Mitchell Mortaza, forteller:

- Hvis vi betalte hver spiller ett øre, så hadde vi ikke holdt ut en hel sesong, sier Mortaza.

Heading into the weekend with your Squad....

A post shared by Legends Football League (@mylfl) on

En rapport viser også at spillerne ikke får dekket helseforsikring til tross for harde taklinger. At ligaen roter med lønn og helseforsikring er heller ikke et nytt fenomen. I 2009 var debatten oppe:

Ni spillere klaget da på manglende helseforsikringer. Da svarte eier Mitchell Mortaza nådeløst.

- La meg gi deg et lite råd, som også gjelder for andre spillere som skaper unødvendig drama: Hold kjeft og spill fotball.

I forbindelse med bråket kom det fram at spillerne er kontraktsfestet til ikke å ha noe under de minimale fotballdraktene, og at de må akseptere å bli vist fram nakne dersom undertøyet skulle bli revet av i kampens hete.

«Undertøysligaen» startet som et humoristisk pauseinnslag i Super Bowl i 2004, og ble etter hvert så populært at flere lag ville delta. Den første offisielle ligaen var på plass i 2009.

Fakta:

Nå består LFL av åtte lag i to divisjoner:

1: Atlanta Steam, Chicago Bliss, Nashville Knights og Omaha Heart.

2: Austin Acoustic, Denver Dream, Los Angeles Temptation og Seattle Mist.

Kampene spilles på arenaer som også brukes i NFL (amerikansk fotball) og MLS (fotball).

Kampene spilles sju mot sju spillere.Kampene spilles i fire perioder på ti minutter.

I LFL praktiseres full kontakt og spillerne har beskyttelse på blant annet hodet og skuldre. Det finnes LFL-ligaer i flere land. Blant annet USA, Kanada, Australia, Irland, Tyskland, England, Spania, Mexico og Frankrike. Kilder: Wikipedia, LFL

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling