SPRINTER: John Kristian Dahl er best kjent som sprinter, men har i det siste satset på langløp. I dag vant han Vasaloppet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SPRINTER: John Kristian Dahl er best kjent som sprinter, men har i det siste satset på langløp. I dag vant han Vasaloppet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Tidligere sprinter vant det 90 kilometer lange Vasaloppet

Trøndersk storeslem.

(Dagbladet/NTB): John Kristian Dahl (32) ble den femte nordmann til å vinne det 90 kilometer lange Vasaloppet på ski.

Jørgen Aukland er den eneste norske med to seirer i Vasaloppet. Kun fem ganger er det blitt norsk seier i Vasaloppet. Ole Ellefsæter ble den første i 1971.

Norske løpere dominerte gjennom alle de 90 kilometerne, og både Espen Harald Bjerke og ikke minst Audun Laugaland hadde gode utbryterforsøk underveis.

Laugaland fra Team LeasePlan Go ble passert av Dahl, Johan Kjølstad og Jørgen Brink med under én kilometer igjen.

Dahl var best, og etter å ha gått forbi Laugaland, var han først over målstreken foran Johan Kjølstad.

Svenske Jørgen Brink tok tredjeplassen.

- Det var et vanskelig føre og mange løpere med. Med to kilometer igjen fikk det bære eller briste. Jeg var heldig som fikk en ny stav av Øystein Pettersen med én mil igjen etter at trinsen min ble ødelagt. Han ofret seg for laget. Jeg måtte bare gå selv, og det var utrolig at det holdt inn. Dette er stas. Dette er det største rennet, sa Dahl.

Dagens Vasalopp-vinner er fra Kirkenes i Finnmark, men bor i Trondheim og går for Strindheim. Kjølstad er fra Levanger i Nord-Trøndelag, så da Laila Kveli fra Lierne vant dameklassen - ble det virkelig en trøndersk storeslem i Mora.

Kveli vant Vasaloppet også i fjor, etter å ha blitt nummer to bak Vibeke Skofterud i 2012. 26-åringen har også en andreplass i Marcialonga å vise til.