GULL: Werder Bremen og Ivan Klasnic  kunne feire seriegull i 2004. Så ble han syk. Foto: AP Photo/Diether Endlicher
GULL: Werder Bremen og Ivan Klasnic  kunne feire seriegull i 2004. Så ble han syk. Foto: AP Photo/Diether EndlicherVis mer

Fotball:

Tidligere stjerne holder sykdommen skjult for datter (9): - Vil ikke skremme henne

Nyreproblemer i en årrekke.

(Dagbladet): Ivan Klasnic (37) var regnet som en av Europas ypperste spisser på starten av 2000-tallet og huskes trolig beste fra perioden i Werder Bremen (01-08).

I 2007 gikk kroaten gjennom en nyretransplantasjon - men 37-åringen er stadig plaget.

Klasnic har vært gjennom to nyretransplantasjoner, og i fjor høst ble det kjent at han må gjennom en tredje. Han mener han er blitt feilbehandlet.

- Det er helt klart at legene har gjort en feil. Ingen penger kan kompensere for de lidelser jeg har vært gjennom. Jeg kunne dødd, sier Klasnic i en ny tysk dokumentar hos NDR.

Ofte på sykehus

I dokumentaren følges Klasnic kamp mot smertene - og en ny jakt på ny nyre. Tidligere har han fått fra både sin mor og far.

Klasnic forteller at han holder sykdommen skjult for dattera Fabianna (9).

- Alt skal være som normalt for henne. Hun vet at jeg er syk, og jeg besøker ofte sykehuset. Hun vet ikke hvorfor jeg drar dit. Jeg vil ikke skremme henne, sier Klasnic.

Å vente på ny nyre kan ta inntil sju år.

- Jeg ønsker bare å få nyte livet, sier Klasnic.

Ivan Klasnic fikk 41 landskamper (12 mål) for Kroatia, men han er født i tyske Hamburg. Fotballkarrieren startet i St. Pauli og endte seinere opp i Werder Bremen i 2001. Der fikk han 151 kamper og scoret 49 mål. Han var med å vinne Bundesligaen i 2003/04.

I 2008 dro han til franske Nantes, før han året etter reiste til Bolton.

I 2013 kan han opp som fotballspiller. I 2008 var han den første til å spille et stort fotballmesterskap etter en nyretransplantasjon.

Gikk til sak

I 2008 saksøkte Klasnic Werder Bremens klubbleger for feilbehandling med krav om 12 millioner kroner.

Ifølge Der Spiegel gikk kroaten til søksmål mot idrettslege Götz Dimanski og hjertespesialisten Manju Guha, som begge jobbet for Werder Bremen.

- Folkene som skapte denne dritten blir stilt til ansvar og må bøte for det, sa Klasnic til nyhetsbyrået SID.

Advokaten Matthias Teicher mente han kan bevise at Klasnic hadde en alvorlig nyrelidelse da han kom til klubben i 2001, men at han ikke fikk nødvendig behandling fordi legene ikke gjorde jobben sin.

- Hadde problemet blitt identifisert i tide, kunne nødvendigheten av transplantasjon vært avverget eller iallfall utsatt, mente han.

Dimanski avviser beskyldningene. Han hevder at han gjorde alt som kunne gjøres, men at det ikke var noen vei utenom transplantasjon.

Klasnic fikk en nyre fra sin mor i januar 2007, men immunforsvaret hans avstøtte organet. Han fikk derfor en nyre fra sin far to måneder senere. Etter en langvarig rekonvalesens gjorde han comeback for Werder Bremen.

- Jeg har tatt skade av det, og mine foreldre mistet en nyre hver. Hadde legene gjort som de skulle, ville dette gått helt annerledes, sa Klasnic i 2008.

Og problemene er der fortsatt...

I BOLTON: Ivan Klasnic i Bolton i 2008. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
I BOLTON: Ivan Klasnic i Bolton i 2008. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer