HVEM ER STERKEST? André Greipel (til venstre) trekkes fram som en sterkere konkurrent enn Alexander Kristoff i Tour de France-spurtene. Her fra Driedaagse De Panne tidligere i år, der Kristoff ble dømt hårfint foran tyskeren på den tredje etappen. Foto: YORICK JANSENS / Afp / NTB scanpix
HVEM ER STERKEST? André Greipel (til venstre) trekkes fram som en sterkere konkurrent enn Alexander Kristoff i Tour de France-spurtene. Her fra Driedaagse De Panne tidligere i år, der Kristoff ble dømt hårfint foran tyskeren på den tredje etappen. Foto: YORICK JANSENS / Afp / NTB scanpixVis mer

Tidligere stjernespurter: - Greipel er Cavendishs største trussel

Overser Alexander Kristoff i Tour de France-analyse.

(procycling.no): Med Marcel Kittel ute av det kommende Tour de France, ligger veien åpen for at Mark Cavendish skal gjenvinne tronen som den beste spurteren i sykkelverdenens mest prestisjetunge etapperitt.

I fjor måtte Cavendish bryte allerede på den første Tour de France-etappen etter en velt i innspurten.

Kittel har vunnet hele åtte etapper de to siste utgavene. Langvarige sykdomsproblemer har gjort at den tyske kraftspurteren aldri kom seg tilbake i skikkelig form til å bli inkludert på Giant-Alpecins lag i år.

Nå mener den tidligere profilen Robbie McEwen at massespurtene igjen kommer til å dreie seg mest om duellen mellom Cavendish og den tildligere Team Columbia-lagkompisen André Greipel.

Australieren sier ifølge The Guardian at sistnevnte blir den største trusselen for sprintesset fra Isle of Man. Dette begrunner han med hvordan lagene et bygget opp rundt Cavendish (Etixx- Quick Step) og Greipel (Lotto Soudal).

Lotto-overtak
- At Kittel ikke er med har åpnet veien for Cavendish, men Cav sykler uansett veldig bra. Formen hans i år er meget god. Måten han har syklet på totalt sett, og slik han så ut på søndag (under det britiske mesterskapet, journ. anm.), kunne vært nok til å slå Kittel. Men Kittel var den ene rytteren han virkelig hadde grunn til å frykte, mener McEwen, før han fortsetter:

- Etixx er ikke det sterkeste spurtlaget. De er ikke bygget mannskapet sitt utelukkende rundt Cav. Hvis Lotto Soudal og Greipel klarer å få spurttoget sitt foran Etixx, så vil han true dem. De har kanskje et lite overtak når det blir snakk om å kontrollere spurten.

I analysen sin kommer ikke McEwen engang inn på Katjusja og deres norske stjerne, årets mestvinnende proffsyklist, Alexander Kristoff.

Han nevner derimot de to franske spurterne Arnaud Démare og Bryan Coquard, som han ikke anser som sterke nok til å utfordre Cavendish på etappene der det forventes massespurter om seieren.

- Démare har ikke gjort de helt store framskrittene de siste to årene, og Coquard mangler hestekreftene i en flat spurt. Om alle har det samme utgangspunktet bør Cav være utlinærmelig, lyder det fra Robbie McEwen.

Trener spurtere
McEwen, som selv syklet for Katjusja i 2009 og 2010, jobber nå som rådgiver og trener for de spurtsterke rytterne til Orica-GreenEdge.

Fra velmaktsagene på 2000-tallet er han også kjent som Thor Hushovds tøffeste rival i kampen om den grønne trøya. 43-åringen vant trøya tre ganger i 2002, 2004 og 2006.

Alexander Kristoff vant to etapper i fjorårets Tour de France, mens Greipel måtte nøye seg med én triumf. Den rutinerte tyskeren vant sin sjette seier i totalt i rittet på etappe seks, da han spurtet ned andremann Kristoff.

Norges største håp i touren vant både den 12. etappen, der Greipel ble hektet av lenge før målpassering, og etappe 15, da Greipel ble nummer fire i spurten.

Mark Cavendish ble på sin side slått av en annen mansk sykkelproff i det britiske mesterskapet i helga. Team Skys Peter Kennaugh stakk av med seieren for andre år på rappen, men Cavendish viste framgang i den tøffe løypa med å bli nummer to, fem sekunder bak vinneren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.