Tidligere tennisstjerne dømt for overgrep. Da brøt kona sammen i tårer og kom med en bønn

Seks år i fengsel.

(Dagbladet): Den tidligere tennisprofilen Bob Hewitt (75) er dømt til seks års fengsel for overgrep og seksuell omgang med mindreårige jenter. Det skriver blant annet The Guardian.

Hewitt er født i Australia og var en av tennisens store navn på 1960- og 70-tallet. Han spilte blant annet tre semifinaler i Australian Open som singel, men var mest kjent som doublespiller med seire i alle de fire Grand Slam-turneringene: Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open.

I går ble Hewitt dømt til seks år i fengsel - av høyesterett i Pretoria i Sør-Afrika - for overgrep og seksuell omgang med mindreårige jenter i 1981, 1982 og i 1994.

Under rettssaken kom kona Delaille Hewitt med en bønn:

- Jeg har aldri bedt om noe før, men jeg ber deg fra bunnen av mitt hjerte om å la ektemannen min returnere til bondegården fordi jeg ikke klarer å overleve uten ham, sa en gråtkvalt Delaille Hewitt til dommeren.

DØMT: Bob Hewitt - her sammen med kona Delaille Hewitt - er dømt til seks år i fengsel etter at kvinner sto fram og hevdet den aldrende tennisprofilen hadde utført flere overgrep på 1980- og 90-tallet. Foto: AP Photo/Themba Hadebe
DØMT: Bob Hewitt - her sammen med kona Delaille Hewitt - er dømt til seks år i fengsel etter at kvinner sto fram og hevdet den aldrende tennisprofilen hadde utført flere overgrep på 1980- og 90-tallet. Foto: AP Photo/Themba Hadebe Vis mer

Men dommeren Bert Bam svarte ifølge The Guardian med å si at Bob Hewitt ville blitt dømt til 20 år i fengsel dersom han hadde vært i 50-åra, og ikke 75 som han er i dag.

Ofre sto fram Anklagene mot Hewitt skjøt fart etter at avisa Boston Globe i 2011 satte på trykk en serie av artikler der Hewitts påståtte ofre sto fram på rekke og rad.

Felles for ofrene var deres unge alder på tidspunktet for overgrepene. Enkelte helt nede i ti år.

- Han ødela livet mitt, fortalte Suellen Sheehan til Boston Globe.

Unge jenter Sheehan var etter eget utsagn bare ti år da Hewitt begynte å forgripe seg på henne. Hun møtte opp i retten i fjor for å møte Hewitt ansikt til ansikt igjen, 32 år etter at overgrepene mot henne startet.

Da Boston Globe begynte å skrive om sakene sto ofrene fram uten tanke på å få Hewitt dømt for overgrepene. Til det var de for langt tilbake i tid.

Men etterhvert som historien satte seg i tennismiljøet begynte stadig flere å fortelle om overgrep.

PROFIL: Bob Hewitt under Wimbledon i 1962. Foto: NTB Scanpix
PROFIL: Bob Hewitt under Wimbledon i 1962. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bob Hewitt ble født i Dubbo i Australia 12. januar 1940, men har bodd store deler av livet i Sør-Afrika. Han har også fått sørafrikansk statsborgerskap.

Hewitt ble en del av tennisens «Hall of Fame» i 1992, men ble senere fjernet som følge av anklagene og etterforskning av voldtektssakene.

- Hans ettermæle opphører å eksistere i tennisens Hall of Fame, sa direktøren Mark Stenning ifølge The Australian.

TÅRER: Bob Hewitt etter å ha fått opplest dommen. Foto: AP Photo/Themba Hadebe
TÅRER: Bob Hewitt etter å ha fått opplest dommen. Foto: AP Photo/Themba Hadebe Vis mer