TRENERMØTE: Da landslaget var i Abu Dhabi i vinter, møttes landslagssjef Per Mathias Høgmo (t.h.) og Tor Thodesen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TRENERMØTE: Da landslaget var i Abu Dhabi i vinter, møttes landslagssjef Per Mathias Høgmo (t.h.) og Tor Thodesen. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Tidligere Tippeliga-trener spilte løkkefotball med Maradona i Abu Dhabi

På sjeikefamiliens private anlegg.

(Dagbladet): Tidligere Sandefjord-trener Tor Thodesen hoppet for et drøyt år siden på et tilbud fra klubben Baniyas i Abu Dhabi. Han var først fysisk trener, seinere assistenttrener, mens han nå er ansatt i en slags spillerutviklerrolle.

Jobbmessig har det gått opp og ned for mannen som ble kåret til «Årets trener» i Norge i 2006, men i dag ble det en opptur av de sjeldne for Thodesen.

- Runda løkkefotball, skrev han på sin Twitter-profil tidligere i kveld, og la ved et bilde sammen med ingen ringere en Diego Armando Maradona.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Via noen bekjente har jeg kommet i kontakt med en gjeng som spiller fotball én gang i uka på det private anlegget til sjeikefamilien i Dubai. Det er egentlig kronprinsen (Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, journ. anm.) som står bak dette, men han er kneskada og var ikke med i dag, sier Thodesen til Dagbladet.

Lite miljø Det høres for så vidt greit nok ut det - venners venner spiller fotball sammen én gang i uka, litt som et old boys-lag i Norge, bare at været er varmere og gresset grønnere. Det er nemlig ingen klubber som bruker anlegget - det er kun til for sjeikefamiliens private bruk og forlystelse.

Stort sett er de en gjeng tidligere fotballspillere som har forskjellige verv i fotballen i De forente arabiske emirater.

Men i dag var altså en helt spesiell gjest med og spilte.

- Maradona dukka bare opp med noen av de andre gutta. Fotballmiljøet her nede er ikke så stort, så noen som kjente ham spurte, og han hadde lyst til å være med, forteller Thodesen.

Ballkåt Maradona Argentineren var trener for Al Wasl i et års tid mellom 2011 og 2012, før han fikk sparken. VM-vinneren fra 1986 trivdes imidlertid så godt i emiratene at han takket «ja» da han ble tilbud en stilling som ambassadør for Dubai Sports Council - en jobb som ifølge Thodesen stort sett består i å være Diego Maradona rundt om på forskjellige idrettsarrangement.

Det hjelper også at han kan rundt på gata uten å bli overfalt av entustisatiske tilhenger.

Og teknikken? Den sitter fortsatt.

- Han løp riktignok ikke så mye, og var kanskje den som påtok seg minst defensivt ansvar. Men venstrefoten var slepen, den. Han var i godt humør, ropte og lo. Da han scoret, jubla han som om det skulle vært VM-finalen.

Dagens økt ble spilt på tvers av en elleverbane - ni mot ni. Thodesen sier at det var lav prestisje og bare gøy. Han tror ikke en ballkåt Maradona led noen nød.

- Han ropte på ballen hele tida, men alle ville spille ballen til han, så det gikk nok ganske fint, ler han.

Målfarlig fotograf Etter treninga var det selvsagt tid for å be om bilder. Thodesen er seks år yngre enn Maradona, og vokste opp med argentinerens storspill i VM i 1986 og 1990.

Heller ikke fotografen var av det ukjente slaget.

Bak kameraet stod nemlig egyptiske Mohamed Zidan, som har hamret inn mål for Bundesliga-klubber som Mainz, Hamburg og Borussia Dortmund. I 2012/2013 spilte han i Thodesens Banyias.

- Zidan var nok den beste spilleren av de som var med her, men det er bare fordi han fortsatt er aktiv - i motsetning til Maradona.

Hjem til Norge Til sommeren går Thodesens kontrakt med klubben ut. Klubbledelsen har hele tida vært klare på at de ønsker vestfoldingen, men stadige utskiftninger i trenerapparatet har ført til at hans stilling har vært forandret tre ganger. Nå går det trolig mot hjemreise til Norge, uten at han på noen måte angrer på at han slo til.

- Det har vært en veldig bra opplevelse på alle måter. Selv om situasjonen ble som den ble, har jeg brukt tida godt til å få et nettverk med fotballfolk. Dessuten har jeg studert mange andre flinke trenerteam.

- Hva er planen når kontrakten går ut?

- Per i dag har jeg ingenting konkret. Det er jo ikke så mange muligheter i Norge til sommeren, med mindre noen får sparken eller sier opp. Sannsynligvis drar jeg hjem og ser hva som skjer - kanskje det dukker opp noe fra utlandet også.

I TIPPELIGAEN: Tidligere Sandefjord-trener Tor Thodesen ble kåret til «Årets trener» i 2006. Her i hyggelig passiar med daværende Strømsgodset-trener Dag-Eilev Fagermo året etter. Foto: Birte Ulveseth / NTB Scanpix
I TIPPELIGAEN: Tidligere Sandefjord-trener Tor Thodesen ble kåret til «Årets trener» i 2006. Her i hyggelig passiar med daværende Strømsgodset-trener Dag-Eilev Fagermo året etter. Foto: Birte Ulveseth / NTB Scanpix Vis mer