Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere tysk landslagsstjerne står fram som homofil

- Jeg vil leve livet mitt med en mann.

STÅR FRAM: Thomas Hitzlsperger (t.h.), her fra tida i West Ham, står i dag fram som homofil. - Jeg vil leve livet mitt med en mann, sier han til tyske Zeit. Foto: AFP / BEN STANSALL / NTB Scanpix
STÅR FRAM: Thomas Hitzlsperger (t.h.), her fra tida i West Ham, står i dag fram som homofil. - Jeg vil leve livet mitt med en mann, sier han til tyske Zeit. Foto: AFP / BEN STANSALL / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger (31) står i avisa Zeit i dag fram som homofil. Han blir med det den mest kjente fotballspilleren noensinne til å snakke åpent om sin homofile legning.

Hitzlsperger har spilt 52 landskamper for Tyskland, og var blant annet på banen i EM-finaletapet mot Spania i 2008. Nordmenn husker 31-åringen kanskje best for tida hans i England, da han blant annet spilte for Aston Villa, West Ham og Everton.

Det er uansett Stuttgart i hjemlandet han har flest kamper for. Hitzlsperger la opp i fjor høst.

Håper å bidra I intervjuet med Zeit i dag forteller den tidligere midtbanespilleren at han bryter tausheten om sin legning fordi han håper at han kan bidra til en bedre diskusjon i idretten.

- Bare i løpet av de siste årene har det gått opp for meg at jeg vil leve livet mitt med en mann, sier Hitzlsperger.

Han forteller at det var en lang og vanskelig prosess for ham før han nå står fram.

- Pyser 31-åringen forteller at han alltid har mislikt motsetningene i fotballverdenen rundt håndteringen av homoseksualitet.

-  I profesjonell sport er det kamp, lidenskap og vilje til å vinne som står uløselig knyttet sammen. Det passer ikke til stereotypen om at homofile er pyser, sier Hitzlsperger, og legger til:

- I England, Italia og Tyskland er det ingen stor sak om en er homoseksuell, foruten i en fotballgarderobe. Jeg har aldri vært flau over den jeg er, sier Hitzlsperger i et intervju med den tyske avisa.

Han er kritisk til hvordan fotballen takler homoseksualitet. Midtbanespilleren forteller at han har snakket med landslagssjef Joachim Löw og tyskernes sportssjef Oliver Bierhoff om sin legning før han står fram offentlig.

Tok sitt eget liv München-gutten ble i dag en av svært få profesjonelle fotballspillere som har stått fram som homofil.

Den mest kjente før i dag er sannsynligvis den tidligere engelske landslagsspilleren Justin Fashanu. Etter at han sto fram ble han hetset voldsomt. Til slutt tok han sitt eget liv.

I 2011 ble Glenn Hyséns sønn Anton Hysén den første svenske fotballspilleren til å stå fram som homofil.

I fjor sto den amerikanske landslagsspilleren Robbie Rogers fram som homofil. Han la opp samme dag som han fortalte sin historie, men gjorde seinere comeback for LA Galaxy.

• Hele intervjuet med Thomas Hitzlsperger trykkes i tyske Zeit i morgen. Det kan leses allerede i ettermiddag på Zeits Ipad-utgave.

HÅPER Å BIDRA: Thomas Hitzlsperger håper at han kan gjør det lettere for andre homofile fotballspillere å stå fram. Foto: AFP / OLIVER LANG / NTB Scanpix
HÅPER Å BIDRA: Thomas Hitzlsperger håper at han kan gjør det lettere for andre homofile fotballspillere å stå fram. Foto: AFP / OLIVER LANG / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media