Ole Gunnar Solskjær i Manchester United

Tidligere United-manager: - Ikke gambling i det hele tatt

Ron Atkinson, som var United-manager fra 1981 til 1986, tok det som en selvfølge at Ole Gunnar Solskjær ble ansatt fast.

MØTTE NORSK PRESSE: En stolt Ole Gunnar Solskjær snakket med Dagbladet TV og norsk presse etter å ha blitt annonsert som manager. Der fortalte han at det var en livslang drøm som gikk i oppfyllelse. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Tre år, ja. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt! Han har gjort det ekstremt bra og fortjener sjansen, sier tidligere United-manager Ron Atkinson (80) til Dagbladet.

Atkinson var manager for Manchester United fra 1981 til 1986, før Alex Ferguson tok over klubben.

TIDLIGERE UNITED-MANAGER: Ron Atkinson. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE UNITED-MANAGER: Ron Atkinson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Atkinson, også kalt «Big Ron», visste ikke om nyheten da han ble kontaktet av Dagbladet, men engelskmannen tok nyheten som en selvfølgelighet.

Tidligere United-spillere og eksperter har vært enige om at ansettelsen har først og fremst vært et spørsmål om når, ikke om, og torsdag formiddag kunngjorde United at Solskjær ansettes permanent på en treårskontrakt.

- Dette er den store drømmen, og noe jeg alltid har drømt om. Det er en fantastisk fotballklubb jeg får æren av å lede, sier Solskjær på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han fortsetter:

- Vi skal løfte Premier League-trofeet. Vi har gjort det så mange ganger før, og det er det store målet, sier nordmannen.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR: Ole Gunnar Solskjær har fått fast jobb som manager i Manchester United. Video: Reuters Vis mer

- Ikke gambling

Solskjær gikk elleve kamper uten tap etter at han tok over på midlertidig basis for José Mourinho 19. desember i fjor.

- Klubben gamblet stort da de ansatte ham som midlertidig manager, men nå har han grepet sjansen og gjort seg fortjent til jobben. Nå ser jeg ikke på dette som gambling i det hele tatt, sier Atkinson.

Manchester United lå elleve poeng bak den viktige fjerdeplassen da nordmannen tok over United-skuta. Nå ligger de på femteplass to poeng bak Arsenal.

- Solskjær har imponert meg veldig. Det stilles enorme forventninger, men han har kommet inn og sørget for at de plutselig er med i kampen om Champions League-spill neste år, skryter Atkinson, og legger til:

- Og for ikke å snakke om snuoperasjonen mot PSG. Det var det ingen som forventet, sier Atkinson, som ikke ser bort fra at nordmannen kan sørge for nok et sjokkresultat i kvartfinalen mot Barcelona.

Saken fortsetter under videoen.

STOLT: Christian Michelsen er trener for Kristiansund fotballklubb, og Solskjærs barndomsvenn. Han er full av lovord om Solskjær i jobben som Manchester Uniteds nye trener. Vis mer Vis mer

- Kjempeinspirasjon

Tidligere landslagsspiller Dan Eggen trekker også fram «Mirakelet i Paris» på spørsmål om hva som har imponert han mest.

- Jeg er veldig imponert av hvordan de gjorde det på banen innstillingsmessig, men også taktisk. Han er flink til å se hva som trengs der og da, ut ifra et helt håpløst utgangspunkt med en svært god motstander, sier Eggen til Dagbladet.

DRILLOS-HELT: Dan Eggen. Foto: Tom Little / AFP / NTB Scanpix
DRILLOS-HELT: Dan Eggen. Foto: Tom Little / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er også en rekke i Premier League. Det er en litt forskjell i kvaliteten der, men han har holdt koken, vært lur i taktiske disposisjoner og uttalelser til presse, som vi vet er viktig, fortsetter den tidligere midtstopperen.

Eggen, som er sjef for NFFs seksjon for trenerutdanning, sier at det ikke går an å måle hvor stor inspirasjon dette er for andre norske trenere.

- En norsk trener ansettes på en ordentlig tidshorisont på bakgrunn av at han allerede har oppnådd suksess. Det er faktisk en nordmann som er tiltenkt den rollen på bakgrunn av hvor dyktig han er. Inngangen er litt tilfeldig med tanke på forbindelsen med Ferguson, men mye vil også være på grunn av Ole Gunnar som en veldig flink, god, åpen og ydmyk person, sier Eggen.

- En bunnsolid framtreden

Eggen sier at man må passe på spørsmål om hvor mye dette betyr for NFF og den norske trenerutdanninga, og viser til at Solskjær har hatt den største delen av sitt profesjonelle liv under United, Ferguson og U21-laget.

- Det ligger en stor del i kjennskapen til Manchester United, engelsk fotball og kontakten til Sir Alex Ferguson, som har vært viktig i det her, men han blir jo ansatt på noen ting som han gjør litt annerledes enn de forrige trenerne, sier Eggen.

Eggen peker på det faktum at Solskjær er oppvokst som spiller i Norge, med norske trenere, verdier og grunnholdninger, tok UEFA B-lisenskurset i Norge, og har vært i et norsk trenermiljø i noen år.

Den britiske pressekorpset har gang på gang latt seg imponere av måten Solskjær har håndtert pressen - ved opp- og nedturer, og Eggen tror menneskekjenneren i Solskjær er en av hovedgrunnene til at han får jobben på fulltid.

- Han har hatt en bunnsolid framtreden, troa på et lederskap som er inkluderende og involverende, der man ser, hører og snakker med den enkelte - han er flink på settingen med mennesker. Det er jo verdier og kjennetegn som vi forfekter, står for og utdanner i.

- Der tror jeg det ligger noe som blir sett på som hans store styrker, kanskje en avgjørende grunn til at man ikke velger en type som Louis van Gaal og Mourinho, som står for en litt annen type tilnærming til akkurat det feltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer