LAGKAMERATER: Ole Gunnar Solskjær og Quinton Fortune spilte sammen i seks sesonger. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB Scanpix
LAGKAMERATER: Ole Gunnar Solskjær og Quinton Fortune spilte sammen i seks sesonger. Foto: AP Photo/Jon Super/NTB ScanpixVis mer

Tidligere United-spiller hyller Solskjær: - Jeg så den andre siden av ham

Quinton Fortune mener Ole Gunnar Solskjær har skapt en familiefølelse og et miljø som minner om tiden under Sir Alex Ferguson.

NEWCASTLE (Dagbladet): Quinton Fortune (41) spilte sju sesonger i Manchester United fra 1999 ti 2006. Han spilte blant annet med Ole Gunnar Solskjær, og kjenner både nordmannen og klubben godt.

I forbindelse med kampen mot Newcastle, var Fortune på plass på St. James' Park. Han var full av lovord om Manchester Uniteds nye manager.

- Helt fantastisk, virkelig. Jeg syns han har gjort en utrolig jobb. Og jeg er ikke overrasket, for da jeg spilte med ham, hadde han en utrolig arbeidsmoral, et øye for detaljer og han har gjort en fantastisk jobb med Molde. Han har så mye erfaring og han forstår klubben, han forstår kulturen i Manchester United. Han har kommet inn og får brukt den erfaringen som han har fått under Sir Alex (Ferguson, journ.anm.). Og du kan se det på resultatene han har oppnådd, sier Fortune til Dagbladet.

- Hvor mye av æren skal han ha for snuoperasjonen til United?

- Jeg tror ikke Ole vil ha all æren, det er ikke en slik type person han er. Han skal selvfølgelig ha æren for måten han har kommet inn og endret tankesettet på, men Ole vil at alle skal ha æren, Mike Phelan og Michael Carrick og spillerne. De har spilt sin rolle. Han må selvfølgelig få æren for at det er den familiefølelsen igjen. Du ser glade spillere som nyter tiden, du kan se det på spillestilen. Du trenger noen som forstår kulturen. Ole har vært der og han vet hva klubben handler om og det er fantastisk å se, mener Fortune.

Familiefølelse

Og den tidligere Manchester United-spilleren fikk se den gode stemninga i gruppa på nært hold før kampen mot Newcastle.

- Jeg var så heldig at jeg fikk treffe dem i formiddag, jeg møtte dem på hotellet og da jeg spaserte inn under lunsjen, minnet det meg om tiden under Sir Alex. Det var en familiefølelse, sier Fortune.

Fortune beskriver et godt miljø under Ferguson, hvor folk visste hva som krevdes av dem og som oftest oppførte seg deretter.

- Det er utrolig. Det er hva vi har savnet. I alle miljøer, hvis det er et positivt miljø, så vil folk trives. Ole har tatt med seg den følelsen tilbake. Han var vant til det miljøet da han spilte, på daglig basis under trening, med spillere som hadde fantastisk forhold til hverandre. Dette er det spillere var vant til under Sir Alex, og han har hentet det tilbake, sier Fortune om Solskjærs påvirkning.

På spørsmål om han ser stor forskjell fra da José Mourinho ledet de røde, vil ikke Fortune spekulere i det, siden han ikke var så tett på klubben under den perioden.

- Jeg er bare glad for å se at Ole er der, at vi spiller den fotballen vi pleide å spille. Alle vet at Manchester United kan spille fotball, og du ser endringen hos spillerne, gleden og spenningen med målene de har scoret. Nå ser du fram til de skal spille kamper, for du vet de kommer til å spille på Manchester United-måten og vi ser fram til det. Vi må fortsette med de fantastiske resultatene, mener sørafrikaneren.

IMPONERT OVER SOLSKJÆR: Quinton Fortune. Foto:     REUTERS/Ian Hodgson/NTB Scanpix
IMPONERT OVER SOLSKJÆR: Quinton Fortune. Foto: REUTERS/Ian Hodgson/NTB Scanpix Vis mer

- Var utrolig

Fortune lærte Solskjær godt å kjenne i løpet av de seks sesongene duoen spilte sammen. Han syns det er vanskelig å svare på om han trodde Solskjær en dag ville lede en storklubb som manager.

- Det er vanskelig å si, for som spiller er du fokusert på spillet og du tenker ikke så langt fram, for du tror du skal spille for alltid. Men måten han trente på og måten han oppførte seg på... Når du ser tilbake nå, faller alle puslespillbitene på plass og du tenker: «OK». Måten han forberedte seg på, arbeidsmoralen på trening, øvingen utenfor trening. Avslutningene. Han var utrolig, sier Fortune om sin tidligere lagkamerat.

Mange forbinder Solskjær med en stille og rolig person som ikke gjør så mye ut av seg, men Fortune mener at det er mer ved nordmannen enn det øyet ser.

- Han var hensynsløs. Han var hensynsløs i måten å spille på. Ga du ham én sjanse, visste du at han ville straffe deg. Og han kunne gi deg kamp i en 50/50-duell, Ole kunne takle. Men folk så aldri det, de så bare målene. De så avslutningene. Han var så intelligent med bevegelsene og løpene sine, men han visste når han måtte si noe, sier Fortune og fortsetter:

- Jeg jobbet med Ole i Cardiff (assisten for U21-laget i 2014, journ.anm.), så jeg så den andre siden av ham når han måtte si ting. Men ikke ut av det blå, han sa ting som måtte bli sagt og det var godt å se, for han har lærte av den beste, sier Fortune, som selvfølgelig tenker på Sir Alex Ferguson.

Det er ingen dårlig læremester å ha, noe som er i ferd med å bære frukter for Solskjær, som har fått en drømmestart på karrieren som manager i Manchester United.