Mads Timm om Manchester United:

Tidligere United-spiller slakter Ferguson: - De passet perfekt i hans slavehær

Danske Mads Timm i ny bok.

GIR UT BOK:  Mads Timm, her fra Odense i 2006, gir ut bok om hvordan han som stortalent opplevde Manchester United. Foto: Royal League / Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
GIR UT BOK:  Mads Timm, her fra Odense i 2006, gir ut bok om hvordan han som stortalent opplevde Manchester United. Foto: Royal League / Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danske Mads Timm (31) var et stortalent som ble hentet av Manchester United som 16-åring i 2002. Men karrieren ble ikke slik mange trodde.

Nå gir Timm ut boka «Rød djevel. Slik ble jeg ikke en Manchester United-stjerne», som er i salg fra i dag.

Deler av boka vier Timm til managerlegenden sir Alex Ferguson. Og Timm er ikke nådig i beskrivelsene av skotten.

- Jeg likte ham godt umiddelbart. Han hadde først og fremst karisma og han var en dyktig trener. Det er vanskelig å argumentere mot, hvis du ser på resultatene hans. Men han var først og fremst dyktig fordi han insisterte på en bestemt ledelseskultur og en hard hånd sørget for at spillerne dedikerte seg betingelsesløst til hans ideer og hierarki, skriver Timm, i kapittelet Det skitne spillet, gjengitt av danske BT.

SUKSESSMANN: Sir Alex Ferguson ledet Manchester United med stor suksess. Foto: NTB Scanpix
SUKSESSMANN: Sir Alex Ferguson ledet Manchester United med stor suksess. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Slavehær

En av Fergusons store bragder var ungdomsspillerne han forvandlet til verdensstjerner på 90-tallet. Såkalte «Class of 92» inneholdt David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville og Paul Scholes.

Men det var ikke tilfeldig at disse lykkes, skriver Timm i boka. Dansken er nådeløs mot Fergusons lederstil.

- Han var en kontrollfreak og han motiverte ofte spillerne med frykt. Det passet bra til spillerne som var i United på den tida. Beckhams, Giggs'og Neville-brødrenes personligheter passet perfekt inn i Fergusons slavehær, skriver Timm.

Timm forteller at han ved ulike anledninger ble utskjelt av Ferguson. En gang - i 2003 - skriver Timm at han kalte manageren «Alex» foran noen andre av klubbens talenter. Det fikk Ferguson til å brøle:

- Jeg er ikke vennen din! Jeg er din «fuckings boss», skrek Ferguson tilbake.

Timm hevder også at han ble kalt en «jævla idiot» av Ferguson etter at han møtte opp på treningsfeltet i en Porsche.

CLASS OF 92:  Paul Scholes, Phil Neville, Nicky Butt, Ryan Giggs, David Beckham og Gary Neville
fra 2013. Foto: WENN.com
CLASS OF 92:  Paul Scholes, Phil Neville, Nicky Butt, Ryan Giggs, David Beckham og Gary Neville fra 2013. Foto: WENN.com Vis mer

Kontrakten viktigst

Alex Ferguson ledet United fra 1986 til 2013. 13 ligatitler og to Champions League-triumfer var blant høydepunktene for suksessmanageren. Timm mener derimot Fergusons lederstil neppe hadde passet i dag.

- Jeg er ikke sikker på at man kan skape samme suksess på samme måte i dag. I dag kan du ikke få fotballspillere til å underkaste seg ved å snakket om ære og vilje til å dø for klubben. I dag vet de fleste fotballspillere at klubbåndene ikke er større enn kontrakten, skriver Timm.

Den danske spissen fikk aldri sving på seniorkarrieren etter oppholdet i United. Han forlot Manchester United i 2006, etter flere låneopphold: I Viking (2004), Lyn (2005) og Walsall (2006).

Seinere var Timm i Odense og Lyngby.

Nå er han i den mindre danske klubben Kerteminde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer