Tidligere United-stjerne var døden nær etter en hjerneinfeksjon

Tidligere United-stjerne om mystisk sykdom: - Jeg var veldig redd

Tidligere Manchester United-spiller Karel Poborsky (47) forteller åpenhjertig om sykdommen som holdt på å ta livet av ham.

SYKDOMSDRAMA: Karel Poborsky - her i aksjon i en legendekamp for Mancester United i 2017 - året etter at han ble rammet av alvorlig sykdom. Foto: Philip Oldham/BPI/REX
SYKDOMSDRAMA: Karel Poborsky - her i aksjon i en legendekamp for Mancester United i 2017 - året etter at han ble rammet av alvorlig sykdom. Foto: Philip Oldham/BPI/REXVis mer

Overfor The Guardian forteller Poborsky om hjerneinfeksjonen som rammet ham sommeren 2016.

- Hadde jeg ankommet sykehuset en dag seinere, ville ikke dette intervjuet funnet sted. Jeg kom for seint til at de klarte å finne ut hvorfor jeg var syk, og de la meg rett i koma. Alle ansiktsmusklene mine var paralysert. Jeg tilbrakte to uker i karantene på sykehuset, på sterke medisiner. Jeg måtte ha øynene tildekket. Jeg var veldig redd, sier Poborsky.

MANNEN MED HÅRET: Karel Poborsky ble legendarisk da han lobbet inn mål i EM-kvartfinalen mot Portugal i 1996. Foto: Rex / NTB Scanpix
MANNEN MED HÅRET: Karel Poborsky ble legendarisk da han lobbet inn mål i EM-kvartfinalen mot Portugal i 1996. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Tsjekkiske Poborsky var i flere år en fotballspiller helt på toppnivå. I tillegg til 118 (!) landskamper for Tsjekkia, spilte han for klubber som Manchester United, Benfica og Lazio.

I 2006 la han opp.

View this post on Instagram

#nemocnice #brejle # pilot#

A post shared by Karel Poborský (@poborsky.karel) on

Flåttbitt?

Hvorfor han ble rammet av infeksjonen sommeren 2016, har Poborsky fortsatt ikke fått noe svar på. En av teoriene er ifølge The Guardian at han kan ha fått et flåttbitt.

Nå er han imidlertid helt frisk.

Poborsky spilte i Manchester United sammen med blant andre Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og David Beckham. Men han ble bare i 18 måneder, og noe av grunnen er at han ble utkonkurrert av sistnevnte, som den gang var ung og svært fremadstormende.

- Det var ingen rivalisering mellom oss. Beckham var veldig støttende, og spurte ofte hvordan det gikk med familien. Jeg godtok at Beckham var nummer én, og at jeg sto bak ham i køen.

Legendarisk mål

På 118 landskamper, står Poborsky bare med åtte mål. Grunnen til det, mener han, er at han var en lagspiller som ofte brydde seg om å spille opp andre.

Men ett av disse åtte målene har gjort ham berømt.

Under EM i 1996, da Tsjekkia bare var tre år gammelt, imponerte de stort - de slo blant annet Italia og Portugal, og tok seg til finale i mesterskapet.

I oppgjøret mot sistnevnte markerte Poborsky seg med en herlig lobb over Portugal-keeper Viktor Baia - en utførelse som seinere fikk kallenavnet «Poborsky-en».

Tsjekkia tapte finalen for Tyskland.

I dag jobber Poborsky i det tsjekkiske fotballforbundet, og er ambassadør for EM i 2020. Om en måned skal han spille en veterankamp på Old Trafford.