VÅLERENGA-HELT: Luton Shelton var fire år i Vålerenga i starten av fotballkarrieren og ble populær blant Klanen og innad i klubben. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
VÅLERENGA-HELT: Luton Shelton var fire år i Vålerenga i starten av fotballkarrieren og ble populær blant Klanen og innad i klubben. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIXVis mer

Luton Shelton diagnostisert med ALS

Tidligere Vålerenga-spiller har fått dødelig nervesykdom

Har blitt diagnostisert med nervesykdommen ALS.

Jamaicanske Luton Shelton er best kjent som den lynraske kantspilleren på Vålerenga på for 10 år siden.

Shelton er fortsatt bare 32 år gammel, og i løpet av fotballkarrieren har han vært innom Helsingborg, Sheffield United, Aalborg og Karabükspor, i tillegg til en suksessfull landslagskarriere, men har nå fått påvist sykdommen ALS, skriver Aftenposten.

Det jamaicanske nyhetsstedet The Gleaner intervjuet Shelton og familien hans på torsdag.

- Hver pasient er forskjellig, sier Shelton i intervjuet. I intervjuet sliter den tidligere Vålerenga-spilleren tydelig med å snakke på grunn av tilstanden han er i. Han skal ha blitt diagnotisert med sykdommen i fjor sommer.

- En fin type

Shelton tilbragte tre år i hovedstadsklubben og ble en publikumsfavoritt på Ullevål. Tidligere lagkamerat i Vålerenga, Freddy dos Santos forteller at Shelton var en meget hyggelig type og en god lagkamerat.

- Han var en utrolig god lagkamerat og fotballspiller, som ga mye for Vålerenga. Han var her i fire år og på sitt beste var han en av ligaens beste. En fin type, det er trist å se han så nede som han er nå. Det gjorde skikkelig vondt å se bilder og video av ham, sier dos Santos til Dagbladet.

Dos Santos sier at han er helt sikker på at Shelton er den raskeste spilleren som noengang har vært i Eliteserien.

- Jeg er helt sikker på at han er den raskeste som har spilt i Eliteserien Han satte nye rekorder på 40-meter. Han løp på 4,47 og rekorden var det sprintlegenden Frankie Fredericks som hadde på 4,27. Shelton løp i joggesko, mens Fredericks løp i løpesko. På sitt beste var han helt umulig å stoppe, han kunne bare løpe rett fra deg, fortsetter Vålerenga-legenden.

Alvorlig sykdom

Sykdommen ALS (Amytrofisk Lateral Sklerose) fører til at nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene blir ødelagte, skriver Helse-Norge.

Symptomer ved ALS kan være at armer eller bein blir svekket og at man begynner å snakke utydelig. Ifølge Helse-Norge blir sykdommens symptomer verre over tid. De som lider av sykdommen kan blant annet få vanskeligheter med å bruke armene og med å gå.

Ifølge Norsk Helseinformatikk lever de fleste tre til fem år etter at diagnosen er stilt. 10-20 prosent av pasientene kan leve i minst ti år.