RUSSISK GULL: Alexander Zubkov og laget hans avsluttet OL med gull i firerbob. Foto: REUTERS/Murad Sezer / NTB Scanpix
RUSSISK GULL: Alexander Zubkov og laget hans avsluttet OL med gull i firerbob. Foto: REUTERS/Murad Sezer / NTB ScanpixVis mer

Tidligere verdensmester i håndbak avsluttet OL med gull i firerbob

I tillegg er han fra OL-byen Sotsji.

Alexander Zubkov innledet OL for Russland som flaggbærer under åpningsseremonien. Søndag satte han punktum med gull i firerbob.

Sammen med laget sitt var han siste russer i aksjon i Sotsji-lekene, og på en eventyrlig avslutningsdag for OL-vertene ordnet han det 13. gullet og ble gratulert av statsminister Dmitrij Medvedev i målområdet.

Russlands førsteplass på medaljeoversikten var sikret allerede da tre russere kom først til mål på mennenes fellesstart i langrenn tidligere søndag, men Zubkov sørget for et utropstegn av en avslutning.

- Vi brukte alle våre følelser i disse omgangene. Vi ga alt vi hadde og greide å forsvare ledelsen vår, sa Zubkov.

Dobbelt gull Zubkov vant tidligere i OL gull i toerbob sammen med Alexej Vojevoda, som attpåtil kommer fra Sotsji. Søndag satt den tidligere verdensmesteren i håndbak bakerst i firerboben til Zubkov da det ble gull igjen.

Alexej Negodailo og Dmitrij Trunenkov var også med på triumfen som ble sikret ni hundredels sekund foran Latvias kvartett med Oskars Melbardis som pilot.

- Latvia kjørte veldig raskt og satte oss under press, men vi greide å unngå store feil og holdt unna, sa Zubkov.

Tittelforsvarer Steven Holcomb fra USA måtte nøye seg med bronse, slått med nesten fire tideler over fire omganger i akeanlegget.

Klart best Zubkov la grunnlaget for triumfen med bestetid i første omgang, og han tapte mindre enn andre favoritter da det var dårlige isforhold for de beste etter en canadisk velt i 2. omgang.

Søndag økte han ledelsen med ny bestetid i 3. omgang, og da holdt sjette beste tid i finaleomgangen til seier sammenlagt.

- Jeg er fornøyd med sølv. Jeg har bare fire år som pilot og har allerede klart olympisk sølv. Det er stort, sa Melbardis.

Russland endte med 13 gull, 11 sølv og 9 bronse i OL på hjemmebane. Det er to gull flere enn Norge, som ble nest beste nasjon.

(NTB)