Tidligere verdensmester refser toppidretten

Dobbelt verdensmester i langrenn for juniorer, Siri Halle, kommer med bok i høst hvor hun går til frontalangrep på toppidretten. Tidligere landslagssjef Erik Røste er blant dem som får gjennomgå, skriver Aftenposten i dag.

Siri Halle skriver blant annet om Erik Røstes manglende evne til å forstå hennes problemer på rekruttlandslaget, fordi de var underordnet hans eget ønske om å nå opp og fram.

- Jeg har prøvd å verne enkeltpersoner så godt jeg har kunnet, men jeg tror det blir lettere å nå fram med en ærlig beskrivelse av virkeligheten, sier hun til Aftenposten.

Seksuelt overgrep

Siri Halle tar i boka «Sporet fanger» også et kraftig oppgjør med «Gutteklubben Grei» - de øverste lederne i skiforbundet. Hun forteller også om et seksuelt overgrep av en medelev på skigymnaset.

- Jeg frykter at forutinntatte mennesker tror at jeg er en bitter jente som vil ta igjen fordi jeg ikke ble olympisk mester.

- Men jeg er ikke bitter. Jeg har et budskap og håper jeg blir hørt, sier hun.

Formålet med boka, ifølge Halle, er å få utøvere, foreldre, trenere og ledere til å stoppe opp og reflektere over hva de egentlig driver med.

Hun kritiserer også det medisinske hjelpeapparatet for å ha gitt ut medikamenter - uten at utøverne hadde et akutt behov for dem.

Aldri doping

- Selv opplevde jeg aldri doping. Men vi tøyde grensene så godt vi kunne innenfor regelverket.

- Vi trengte ikke store snev av vondt i halsen før vi kunne få medisiner mot luftveisinfeksjoner eller astma.

- Det kunne nemlig gi noen ekstra sekunder, forteller hun til Aftenposten.