GRÅSONE: Daværende Generalsekretær i WADA, Harri Syväsalmi, under Lahti-VM i 2001. <br>Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GRÅSONE: Daværende Generalsekretær i WADA, Harri Syväsalmi, under Lahti-VM i 2001.
Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Johaug tatt i doping:

Tidligere WADA-direktør kritisk til norsk skisport

- Virker som de opererer i en gråsone.

Tidligere WADA-direktør Harri Syväsalmi mener norsk skisport tester grensene for hva som er lov.

– Virker som de operer i en gråsone, sier han til VG.

De siste månedene har norsk langrenn vært preget av dopingsaker mot både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. I tillegg har det gått en brennhet debatt om bruk av astmamedisin.

Syväsalmi var den første direktøren i Verdens antidopingbyrå (WADA) mellom 2000 og 2003. Han er kritisk til at Johaug fortsatt ikke er blitt utestengt.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Tenk om det hadde vært VM eller OL i morgen. Hva hadde de gjort da?

Den finske antidopingsjefen har en klar oppfatning om måten Norges nasjonalsport innretter seg på.

– Jeg føler at norsk skisport tester grensene. Det virker som de opererer i en gråsone, og noen ganger går det over grensen. Sundby gjorde det. Han ble dømt i CAS (Idrettens voldgiftsrett). Det var et brudd på dopingbestemmelsene, sier Syväsalmi til VG.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Reaksjonene fra utlandet har ikke latt vente på seg etter at det ble kjent at Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

– Det er naturlig at andre stiller spørsmål rundt Norge når de er så mye bedre enn de andre. Alle lurer på om metodene de bruker er lovlige. Hvordan kan de være så mye bedre?

Syväsalmi understreker at han ikke tviler på det norske antidopingarbeidet.

– Jeg stoler på Antidoping Norge, og jeg vet hvor profesjonelle de er. De er garantert blant de ti beste i verden i antidopingarbeid, mener han.

(NTB)