PÅ VEI TIL RIO: Russiske utøvere blir feiret i det de drar fra Moskva til Rio. Selv etter Wada-avsløringen, får Russland sende en stor prosentandel av troppen til Rio. Foto: NTB Scanpix
PÅ VEI TIL RIO: Russiske utøvere blir feiret i det de drar fra Moskva til Rio. Selv etter Wada-avsløringen, får Russland sende en stor prosentandel av troppen til Rio. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tidligere Wada-topp slakter egne: - De «voldtar» idretten. Den er ødelagt 

Jack Robertson var med å felle Lance Armstrong og startet etterforskningen som avslørte den russiske dopingskandalen. Nå kommer den tidligere Wada-etterforskeren med en knusende dom over sine egne.

(Dagbladet): Wada-etterforskeren Jack Robertson var frustrert over manglende politisk evne til å gå etter russernes dopingsvindel. Så frustrert at han lekket avgjørende bevismateriale til den tyske TV-journalisten Hajo Seppelt for noen år siden.

Det var starten på det som etter hvert skulle kulminere i McLaren-rapporten som slo ned som et lynnedslag for drøye to uker siden.

Robertson, som tidligere har jobbet i DEA (amerikanske narkotikapolitiet) og var med å avsløre Lance Armstrong, la etterforskerhatten på hylla i år da han tilsynelatende gikk av med pensjon. I et intervju med ProPublica kommer han med sjokkerende påstander.

Den minst sjokkerende er at han ikke pensjonerte seg frivillig.

Motarbeidet av egne

Robertson hevder at han ble motarbeidet av Wada-president Craig Reedie under etterforskningen som avslørte den statlige russiske dopingen.

Reedie er også visepresident i IOC. Han skal altså både passe på omdømmet til sporten samtidig som han skal jakte juksere.

Robertson hevder også at Wada satt på informasjon som viste at dopingskandalen var langt mer omfattende enn friidretten i lang tid før de slo til.

Amerikaneren hevder at dette var grunnen til at han begynte å lekke informasjon - for å presse Reedie. I intervjuet med ProPublica sier dopingetterforskeren at både Wada og IOC bøyer seg for et politisk spill.

- Den veien IOC tar i denne saken har lagt lista for hvordan de mest oppsiktsvekkende dopingdommene, korrupsjon og tildekning av bevis vil bli behandlet i framtida, sier han til ProPublica.

Han fortsetter:

ETTERFORSKER: Jack Robertson. Foto: Reddit / Jack Robertson
ETTERFORSKER: Jack Robertson. Foto: Reddit / Jack Robertson Vis mer

- Mange av dem som jobber i idrettpolitikken er tidligere utøvere, så jeg trodde de hadde ære og integritet. Men de som styrer idretten «voldtar» både sporten og systemet på grunn av egne interesserer. Idretten er ødelagt.

I intervjuet hevder også dopingetterforskeren at IOC nå kan si «vi hadde ikke god nok tid til å stenge ute Russland på grunn av alle forsinkelsene i etterforskningen», og Russland derfor kan dra til Rio med en av de største troppene, i stedet for nulltoleransen Wada ville ha.

Slår tilbake

Wada har svart på anklagene den tidligere etterforskeren kommer med i artikkelen. I en pressemelding som ble publisert denne uka, skriver de:

DOBBELTROLLE?: Craig Reedie får gjennomgå av egen etterforsker. Foto: NTB Scanpix
DOBBELTROLLE?: Craig Reedie får gjennomgå av egen etterforsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Wada har lagt merke til at enkelte er bekymret for timingen på McLaren-rapporten. Vi forstår at det har skapt uro for mange forbund i oppkjøringen til OL. Vi vil klarere at vi handlet umiddelbart etter vi hørte påstandene om russisk statsdoping.

Wada forteller videre at det samme gjelder publiseringen av innholdet og eventuelle sanksjoner:

- Det er åpenbart,med tanke på alvorligheten i det som ble avslørt, at bevisene måtte publiseres uten forsinkelser, skriver de i pressemeldingen.

Får støtte

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, forstår kritikken Robertson kommer med:

- Ser man antidopingarbeidet i et lengre perspektiv. er det først nå at det har begynt å komme resultater. Det har kommet etter etterforskinger og blant annet jobben Jack har gjort. AD-arbeidet er styrket, det har kommet egne undersøkelseskommisjoner som etterforsker hva som faktisk foregår.

- INTERESSEKONFLIKT: Anders Solheim mener Wada-strukturen bør diskuteres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- INTERESSEKONFLIKT: Anders Solheim mener Wada-strukturen bør diskuteres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Og likevel går han til angrep på sin tidligere arbeidsgiver?

- Det er ingen tvil om at han må være misfornøyd med tingenes tilstand. Angrepet hans i artikkelen går slik jeg oppfatter det særlig på det han påpeker som interessekonflikten til Craig Reedie (president i WADA og visepresident i IOC). Han skal både forvalte idrettens omdømme og ha tilsynet med internasjonal idrett. For sammenligningens del ville nok ikke vi sette for eksempel restauranteiere til å lede tilsynet av egen virksomhet. De er jo ikke interessert i å stenge butikken hvis det kan unngås. Dette er et legitimt spørsmål, og noe vi bør høre på og vurdere nøye fremover, sier Solheim, og reiser spørsmålene:

- Har Wada nok makt og styrke til å gjennomføre hva de mener er nødvendig for å sikre en ren idrett? Etter McLarens rapport ser vi at Wada bare har forslagsrett. Vi ønsket som hovedregel at Russland skulle bli utestengt fra OL, sier Solheim.

- Har misforstått

I går gikk også mannen bak McLaren-rapporten, Richard McLaren, ut mot IOC.

FØLER SEG MISFORSTÅTT: Richard McLaren.  Foto: NTB Scanpix
FØLER SEG MISFORSTÅTT: Richard McLaren.  Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til The Guardian forteller han at IOC aldri snakket med ham eller teamet om rapporten.

- Jeg vil ikke begynne med en offentlig drittkasting med IOC og måten de behandlet saken på. Folk har misforstått hva som står i rapporten, spesielt IOC og de internasjonale forbundene. Vi har avslørt at Russland driver med statlig organisert doping, ikke hvilke utøvere som har tatt hvilke stoffer.

Mange russere til OL

Seint torsdag kveld har Den internasjonale olympiske komité (IOC) kommet med sin endelige dom over Russlands OL-skjebne. 271 deltakere får delta i OL i Brasil, til tross for de oppsiktsvekkende opplysningnene om organisert russisk doping som har kommet fram de siste ukene.

Det melder IOC i en pressemelding.

IOC benyttet ikke muligheten, under forrige ukes konferansemøte, til å ta et standpunkt og utestenge hele Russland fra OL i Rio de Janeiro. I stedet bestemte IOC at de internasjonale særforbundene skulle få avgjøre om russiske utøvere får delta i OL eller ikke.

Et IOC-utnevnt panel hadde imidlertid siste ord når det gjelder hvilke utøvere som skal få delta i Rio. I natt har panelet, som består av tre personer, bestemt at 271 russiske utøvere får delta i Rio-OL.