Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tigers elskerinner koster sponsorene 75 milliarder

Professorer har studert aksjekursene.

SKANDALISERT: Tiger Woods er i dekning etter utroskapsavsløringene som fulgte bilulykken han var i rundt takkefesttider. En universitetsstudie viser at Tigers sponsorer også kan lide etter skandalen.foto: SCANPIX/AFP/Mark RALSTON
SKANDALISERT: Tiger Woods er i dekning etter utroskapsavsløringene som fulgte bilulykken han var i rundt takkefesttider. En universitetsstudie viser at Tigers sponsorer også kan lide etter skandalen.foto: SCANPIX/AFP/Mark RALSTON Vis mer

||| (Dagbladet): Golfstjernen Tiger Woods' avslørte utroskap kan ha kostet sponsorene hans en formue.

Det viser en studie utført av to økonomiprofessorer ved University of California, Davis, som publiseres i disse dager.

- Vi har anslått hvordan aksjeverdien til de firmaene Tiger Woods representerer har blitt påvirket av omstendighetene rundt ham, ved å sammenlikne dem med den generelle bevegelsen i markedet og noen av firmaenes konkurrenter, forklarer Christopher Knittel, professor i økonomi til CNBC.

Resultatene er oppsiktsvekkende.

Knittel og kollega Victor Stengo anslår at verdien på selskapenes aksjer har falt med mellom 30 og 75 milliarder norske kroner i dagene fra Tiger Woods traff det ulykksalige treet, til han annonserte at han tok pause fra golfsporten på ubestemt tid. Økonomene mener det er usannsynlig at sammenhengen med Woods-skandalen er tilfeldig.

Verst for sportsfirmaene
Studien fokuserte på firmaene Accenture, American Express, AT&T, Tiger Woods PGA Tour Golf (Electronic Arts), Gillette (Proctor and Gamble), Nike, Gatorade (PepsiCo), TLC Laser Eye Centers og Golf Digest (News Corp.).

Samlet mener forskerne at selskapenes aksjeverdi falt med 2,3 prosent, eller rundt 12 milliarder dollar.

De sportsrelaterte firmaene som EA, Nike, Pepsi (Gatorade) har blitt hardest rammet, mens Accenture og andre ikke ble påvirket i samme grad.

- Nike og andre sponsorer innen sportsverdenen er spesielle for en idrettsutøver som Tiger Woods. De er store merkevarer i seg selv, som øker verdien på Tigers egen merkevare, og dermed åpner nye økonomiske muligheter for ham, sier Knittel.

- Dette kan igjen de store sports-sponsorene tjene på, og det betyr at når Tiger-merkevaren blir svekket, så faller inntektene. Studien vår måler dette fallet, sier han.

STORE VERDIER: Tiger Woods er en av verdens best betalte reklameobjekter. Klokkeprodusenten TAG Heuer måtte tidligere i desember avvise rapporter om at de var i ferd med å droppe golfstjernen.Foto: SCANPIX/REUTERS/PRNewsFoto/TAG Heuer/Handout
STORE VERDIER: Tiger Woods er en av verdens best betalte reklameobjekter. Klokkeprodusenten TAG Heuer måtte tidligere i desember avvise rapporter om at de var i ferd med å droppe golfstjernen.Foto: SCANPIX/REUTERS/PRNewsFoto/TAG Heuer/Handout Vis mer

Ryktesmell-forsikring
Og nedgangen er ikke nødvendigvis midlertidig. Professor Knittel tror ikke aksjene vil stige til gammelt nivå når oppmerksomheten rundt Woods etter hvert faller.

- Det er usannsynlig. Vi har fulgt aksjeprisene, og fra det tidspunktet han annonserte at han ville ta pause fra golfen, har kursene flatet ut. De har ikke økt igjen, sier han.

- Det vi ser er at kjendis-sponsing øker verdien på selskaper, men det er en risiko ved at negativ omtale rundt de kjendisene vil utlikne den positive effekten.

Professorene spår at selskaper vil bli tvunget til å beskytte seg mot slik risiko.

- Våre funn er relevante for spørsmålet om kjendis-sponsing har noen betydning for selskapers bunnlinje. Analysen vår viser at selv om oppsiden er udiskutabel, så er det en stor risiko for en nedside også, sier Victor Stengo.

- Noen firmaer snakker allerede om å tilby rykte-forsikring til selskaper som representeres av kjendiser, sier han.

Flere av Tiger Woods' sponsorer har lovet å støtte golfstjernen, mens andre velger å tone ned bruken av Woods.

EN AV KVINNENE: Rachel Uchitel var første dame ut i rekken av dem som ble koblet til Tiger.Foto: SCANPIX/AP/Afton Almaraz
EN AV KVINNENE: Rachel Uchitel var første dame ut i rekken av dem som ble koblet til Tiger.Foto: SCANPIX/AP/Afton Almaraz Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media