TILBAKE: Tiger Woods tok sin første seier på golfbanen siden 2013. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Tiger Woods tok sin første seier på golfbanen siden 2013. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tiger Woods vant på PGA-touren:

Tigers tårer: - Visste ikke om jeg kunne gå uten smerter igjen

Tok sin første seier siden 2013.

Tiger Woods tok i natt norsk tid sin første seier på fem år da han vant TOUR Championship på PGA-touren i Atlanta. Det var en tydelig glad og rørt Woods som kunne strekke armene i været som seierherre.

- Dette betyr mye. Det er vanskelig å ikke tenke på dagene der jeg ikke visste om jeg kunne gå uten smerter … Det var et helvetes comeback – og dette er en god følelse, sier Woods.

Woods var en av golfsportens største og hanket inn seire i en årrekke. I det siste har han slitt voldsomt med ryggen og har vært gjennom fire operasjoner. Han var nummer 1199 på verdensrankingen da han gjorde comeback i fjor. Nå nærmer han seg topp ti igjen.

- Det var et slit hele dagen, med tøffe forhold og hard konkurranse, men jeg elsket hvert øyeblikk av det, sa han i TV-intervjuet umiddelbart etterpå.

Kontroversiell

Tiger Woods har vært forfulgt av skandaler og skader de siste åra, og mange har vært i tvil om han noen gang ville komme tilbake øverst på pallen.

Det er delte meninger om golf-helten.

- Enten du liker Tiger Woods eller ikke. Enten du omfavner det han gjør for sporten, eller aldri tilgir hans synder utenfor banen. Det er veldig vanskelig å komme med argumenter mot at dette er et av de største comeback i golfens historie. Nei, la oss si idrettshistorien, skriver kommentator Mark Cannizzaro i NY Post.

42-åring Woods lå som nummer én på verdensrankingen fra august 1999 til august 2004. Det er 264 uker i strekk. Han toppet til sammen verdensrankingen i 683 uker – en rekord ingen har vært i nærheten av. Han var ustoppelig.

Kneoperasjonen i 2008 kan regnes som starten på en karriere som plutselig var i fritt fall. Woods kom sterkt tilbake etter operasjonen, men så skjedde det noe en novemberkveld i 2009, som skulle rive hele glansbildet i stykker:

Tiger Woods krasjet familiebilen etter en krangel med sin svenske kone Elin Nordegren. Han kjørte på en brannhydrant og krasjet i et tre.

Amerikanske medier begynte å skrive historier om notorisk utroskap. Til slutt sto golfstjerna fram som sexavhengig og innrømmet utroskap, og la seg inn på rehabiliteringsklinikk.

- Jeg var utro. Det er bare jeg som har skylden. Jeg overbeviste meg selv om at reglene ikke gjaldt for meg. Jeg tenkte bare på meg selv, innrømmet Woods.

Woods og Nordegren, som hadde to barn sammen, gikk fra hverandre.

RØRT: Tiger Woods. Foto: AP Photo/John Amis
RØRT: Tiger Woods. Foto: AP Photo/John Amis Vis mer

Ny skandale

I 2012 smilte lykken på ny for amerikaneren. Han hadde funnet lykken med alpinstjerna Lindsey Vonn, og de to utgjorde et av idrettens superpar. Det forholdet tok slutt i 2015.

Men skadeproblemene fortsatte. Denne gangen var det ryggen som satte Woods ut av spill. I april ble idrettsstjerna operert i ryggen nok en gang, i en operasjon som ble omtalt som vellykket.

Men så skjedde det igjen, da. En ny skandale gjorde nok en gang at verdens oppmerksomhet var rettet mot Woods. Denne gangen for kjøring i ruspåvirket tilstand. 42-åringen la seg langflat, og mente det var en pillekombinasjon som slo uheldig ut.

- Jeg forstår hvor alvorlig det jeg gjorde er og jeg tar fullt ansvar for mine handlinger. Jeg ønsker at folk skal vite at det ikke var noe alkohol involvert. Det var en uventet reaksjon på foreskrevne medisiner. Jeg visste ikke at medisinblandingen påvirket meg så sterkt, sa Woods.

Han måtte gjennom et rehabiliteringskurs og har 12 måneders prøvetid som følge av hendelsen.

Tilbake på topp

Nå er skandalene glemt – og Woods tok sin første seier siden 2013.

PGA-tourmesterskapet samlet de 30 beste på verdens tøffeste golftour, og Tiger Woods slo alle sine rivaler med strålende spill gjennom fire dager.

Halvveis i turneringen var han likt med Justin Rose, men han koblet grepet med en fantastisk start på lørdagens runde. Da fikk han birdie på seks av de sju første hullene på vei mot en 65-runde som ga ham tre slags ledelse, skriver NTB.

Også søndag startet Woods sterkt med birdie på første hull og deretter stødig spill som ga par på hull etter hull. Rivalene pådro seg samtidig flere bogeyer. Halvveis på runden var ledelsen oppe i fem slag, og det så ut til å gå mot en parademarsj mot seier.

Bogey på 10., 15. og 16. hull gjorde at Woods' ledelse var nede i to slag, og presset økte med et dårlig utslag på 17. hull. Veteranen mestret presset, tok seg fint inn og senket parputten han trengte fra en halv meter.

- Det var veldig viktig, for jeg begynte å føle presset, sa Woods.

- På vei mot siste hull slet jeg med å holde tårene tilbake.

På 18. hull havnet utslaget hans i en sandgrav, men han slo seg rutinert inn på greenen og puttet to ganger for par.

- Med en gang jeg fikk ballen på greenen, ga jeg Joey (LaCava, caddien) en «high five». Da visste jeg at det var i boks.

Tett

De fleste visste hvilken vei det bar da han ledet etter lørdagens runde. Woods er navngjeten for sin evne til å mestre nervepresset som leder siste dag. Han tok sin 80. seier på PGA-touren og vant for 55. gang på 58 forsøk med ledelse etter tre runder, ifølge NTB.

Verdensener Justin Rose spilte lenge dårlig søndag og sto i fare for å miste sammenlagtseieren i PGA-sluttspillet som er verd 10 millioner dollar. En stund virket det som Woods kunne vinne bonuspotten i tillegg til finaleturneringen, men Rose hentet seg inn og sikret storutbetalingen. Han satte et fint punktum med birdie på siste hull.

– Jeg visste ikke at han hadde avgjort og trodde jeg fortsatt hadde en sjanse da jeg gikk til siste hull, men Justin fortjente det. Han er verdens beste nå, sa Woods.

Billy Horschel, som avsluttet sin siste runde tidlig, endte på 2.-plass i Atlanta. Han noterte en 66-runde søndag og endte totalt ni slag under par, to bak Woods.

Fakta:

PGA-tourmesterskapet golf i Atlanta, Georgia søndag, sluttstilling etter 4. runde:

1) Tiger Woods, USA 269 (65-68-65-71), 2) Billy Horschel, USA 271 (71-65-69-66), 3) Dustin Johnson, USA 273 (69-70-67-67), 4) Hideki Matsuyama, Japan 274 (72-66-71-65), Webb Simpson, USA 274 (69-70-68-67) og Justin Rose, England 274 (66-67-68-73).

Rose vant PGA-sluttspillet sammenlagt foran Woods.