<strong>RUNDJULING I RIO:</strong> Javi Martinez (t.v.), Diego Costa og Koke er ute av VM på forbløffende pinlig vis etter 0-2 for Chile. Foto: EBA / NTB SCanpix
RUNDJULING I RIO: Javi Martinez (t.v.), Diego Costa og Koke er ute av VM på forbløffende pinlig vis etter 0-2 for Chile. Foto: EBA / NTB SCanpix Vis mer

Tiki-takk for alt: Spania utslått av VM

De falne mesterne ydmyket av Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spania-Chile 0-2 (0-2)

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Så skjedde det igjen. Den regjerende verdensmester i fotball ryker ut av turneringen før den egentlig har begynt.

Og denne gangen skjedde det så ydmykende at vi knapt kunne forestille oss det på forhånd.

For ei uke siden var det siste sluttspillminnet med Spania i aksjon, EM-finalen i Kiev 2012. Generasjonen kjent for sin lekne og bevegelige tiki-taka-stil slo Italia 4-0 i det som er en av de mest overbevisende finaleseirene i hele fotballhistorien.

Etter de to innledende kampene mot Nederland og Chile i VM 2014, er det bare å pakke de helrøde bagene. Mens chilenske supportere - og det viste seg at flere titusen av dem hadde fått billett, i motsetning til de som stormet inn på Maracana som blindpassasjerer - feiret seieren som om de skulle sprenge lydmuren på fantastiske Maracana, er Spania ute av sluttspillet.

Knust. Banket. Latterliggjort.

Og nå blir møtet med Australia blir en sørgelig parentes for laget som har vunnet alle store turneringer de siste seks-sju åra.

Følger opp forbannelsen I de tre foregående turneringene slapp Spania inn bare seks mål til sammen. Nå står de med 1-7 i målforskjell etter to spilte oppgjør.

Nivåfallet er like gigantisk som det er sensasjonelt.

I 2010 var det Italia som røyk ut i gruppespillet som tittelforsvarer. Det samme skjedde med Frankrike i 2002. I mellom der, i 2006, kom i alle fall Brasil seg ut av pulja si. Men i kvartfinalen ble det stopp for Ronaldo og co.

Akkurat dét føles som en mesterlig prestasjon sammenliknet med den Spania leverte i Salvador og Rio.

Tok ikke hintet Du så det på verdensstjernene også: Mens de syngende, skrikende og for den del støyende søramerikanerne omgjorde Maracana til ei glovarm gryte chili con carne, gikk de spanske taperne inn i dusjen med så bøyde nakker at de umulig kunne bli våte i panneluggen.

Mot Nederland sist fredag, da Spania tapte 1-5, ville mye sett annerledes ut om David Silva scoret alene med keeper da stillinga fortsatt var 1-0 til de røde. Men han misset - og Nederland slo så grusomt tilbake.

Følelsen vi satt med etterpå var at det ikke var en uopprettelig skade Spania var påført. Vi tok feil.

At slakten i Salvador skulle etterfølges av rundjuling i Rio, ble varslet allerede etter 40 sekunder, da Chiles Eduardo Vargas plutselig fikk ballen i beina seks meter fra Spanias målstrek. Det var som om han ble forfjamset over å få en så stor mulighet så tidlig, og Spania utnyttet nølingen til å få ballen ut til corner. Den endte også i målsjanse.

Spania evnet ikke å våkne av skremmeskuddet, og etter 20 minutter kom scoringen. Edardo Vargas var mannen som ventet på bakerste stolpe, og som lett utmanøvrerte Iker Casillas for så å få ballen inn i det åpne målet.

Ny Casillas-tabbe På 2-0, som kom rett før pause, ble det bare enda verre å være spansk lagkaptein. Casillas - som også dummet seg ut i åpningskampen - valgte å bokse et høyst overkommelig frispark rett fram. Der ventet Charles Aranguiz, og han takket for gaven på nådeløst vis.

- Teppefall for Iker Casillas, skrev Gary Lineker på Twitter etter øyeblikket som skulle vise seg å gjøre oppgaven umulig for spanjolene.

For de var egentlig aldri i nærheten av å klare å bøte på skaden. Og dermed er ikke Iker Casillas den eneste som må gjemme seg bak et teppe i skam.

Spania-Chile 0-2 (0-2)

Arena: Maracanã 74.101 tilskuere.

Mål: 0-1 Eduardo Vargas (20), 0-2 Charles Aránguiz (43).

Dommer: Mark Geiger, USA.

Gult kort: Arturo Vidal (26), Eugenio Mena (61), Chile, Xabi Alonso (41), Spania.

Spania (4-2-3-1): Iker Casillas — César Azpilicueta, Javi Martínez, Sergio Ramos, Jordi Alba — Sergio Busquets, Xabi Alonso (Koke fra 46.) — David Silva, Andrés Iniesta, Pedro Rodríguez (Santi Cazorla fra 76.) — Diego Costa (Fernando Torres fra 64.).

Chile (3-4-1-2): Claudio Bravo — Gary Medel, Francisco Silva, Gonzalo Jara — Mauricio Isla, Charles Aránguiz (Felipe Gutiérrez fra 64.), Marcelo Díaz, Eugenio Mena — Arturo Vidal (Carlos Carmona fra 88.) — Eduardo Vargas (Jorge Valdivia fra 85.), Alexis Sánchez.

Eduardo Vargas, Chile: Frekk, freidig og akkurat raskt nok framme med tåspissen når han setter inn det første målet. Skaffer frisparket som er foranledningen til 2-0. Løper hele tida, akkurat som alle de andre.

Arturo Vidal, Chile: Løper, som alle de andre chilenerne, utrettelig. Pisker lagkameratene rundt, og får velfortjent applaus når han tas av banen. General.

Iker Casillas, Spania: Fikk fornyet tillit etter to tabber mot Nederland. Kunne kanskje ha stoppet Vargas på 0-1, og slår returen ut i farlig rom på 0-2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer