Til å spy av

SEVILLA (Dagbladet): I går var det pinlig å være norsk i Sevilla. OL-mester Vebjørn Rodal ble utslått i forsøksheatet på 800 meter for første gang i karrieren.

Vebjørn Rodal satt igjen i garderoben lenge etter at medløperne i første forsøksheat var borte. Han hostet og harket, og sleit fælt med slim i halsen. I søppelbøtta tømte han mye mer enn frustrasjonen over sin svarteste dag som idrettsmann. Det var tid for sjølransakelse.

- Jeg har trent for dårlig i år, innrømmer han.

Det er mer:

- Det har blitt for mye fokus på utenomsportslige ting - både negative og positive, sier Rodal.

På dagen elleve måneder etter at Husby-saken sprakk i media, framsto Rodal som en læregutt blant løpere han slo enkelt i glansdagene.

Heatvinner Wilson Kipketer har han aldri slått. Danskkenyaneren satt og gliste, mens Rodal forklarte seg for pressefolk. «Ulvene», som han sa sjøl.

Kipketer flirte nok ikke i skadefryd, men i glede over enkelt avansement med ordinære 1.47,29. Rodal klarte bare tredjeplass, og drar hjem fra et mesterskap han burde droppet i utgangspunktet. Men han angrer ikke på at han kom.

- Nei, jeg er en type som ikke snur meg bort fra utfordringer. Jeg får bruke denne springskallen her til å skjerpe meg neste år, sier han.

Det er han pent nødt til. Ellers kommer han aldri tilbake til toppen. I år har Rodal glemt topputøvernes viktigste leveregel: For å bli bedre må du trene hardere enn noen gang.

Tar ansvaret

Denne uka setter han seg ned med manager Andy Norman for å diskutere neste års opplegg. På programmet står lengre og flere utenlandsopphold, bedre løpere å matche seg med på trening, men først og fremst ansvar for egen trening.

I september neste år skal Rodal til OL i Sydney og forsvare gull. Om han klarer kvalikkravet da. I går løp han over to sekunder dårligere enn årsbesteresultatet fra Bislett på 1.45,95. Det likner ikke mye på formtopping til mesterskap - leksa trenere og Rodal har terpet til det kjedsommelige i hele år.

Ligger nede

Mellomdistanse internasjonalt utvikler seg. Rodal har stagnert og ligger nede. Tirsdag innrømmet han sjøl overfor Dagbladet at det kunne bli VM-farvel i første løp.

- Dette er mitt eget ansvar, sier han.

  • Tor Øyvind Ødegård røk også ut i forsøket. Til nå har ni av 12 norske VM-utøvere konkurrert på VM-arenaen. Seks har blitt utslått i første forsøk. To har trukket seg med skade.

VONDT: Vebjørn Rodal hadde det fryktelig vondt etter å ha blitt utslått på 800-meteren.