Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til alle som begynner å få nok av Northug ...

... Det er bare 77 dager til seriestart.

BLE FRAGÅTT: Petter Northug kjempet om bonussekunder, før han ble fragått i Oberstrorf i dag. Her er han sammen med sportssjef Åge Skinstad. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BLE FRAGÅTT: Petter Northug kjempet om bonussekunder, før han ble fragått i Oberstrorf i dag. Her er han sammen med sportssjef Åge Skinstad. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo - mandag 3. januar:

Under VM i Sør-Afrika startet jeg en blogg som etter hvert tok en kurs jeg verken hadde planlagt eller kunne ane konsekvensene av. Tre dager inn i det nye året er disse bokstavene begynnelsen på en dagbok som skal følge og overvåke 2011 med brutal (u)ærlighet og løse kanter.

Der fotball og alt the beautiful game fører med seg av gleder, sorger og idioti selvfølgelig vil få den største oppmerksomheten.

Uten at de som ennå ikke har tatt det inn over seg - fotballens skjønnhet mener jeg - på noen som helst måte vil bli utelatt eller fredet.

Sommerens notater på Dagbladet.no førte med seg en del uventet støy etter at et besøk i Soweto-ghettoen Kliptown styrte samvittigheten i retning en spontan innsamlingsaksjon for barna på SKY-senteret (Soweto Kliptown Youth). Mye var (sikkert) berettighet.

Andre ting, som at herrene Tom Stalsberg og Morten P startet aksjonen for å sette seg selv i et godt lys, var direkte stygge. For selv om Fellesrådet for Afrika - av kollega Stalsberg døpt Fasitrådet for Afrika (det kan røpes at Stalsberg fikk et mentalkolerisk anfall da kritikkens slagside nådde Johannesburg) - har rett i at det ikke er lett å drive hjelpearbeid i Afrika, så vil private initiativ aldri være feil.
Det øret nekter jeg å høre på.

Nå kan det selvfølgelig, slik vi opplevde det under vår retur til Kliptown i begynnelsen av november, være veldig frustrerende og demotiverende å ikke nå fram med de planene man har satt seg. Når målet er å kjøpe et hus slik at de du ønsker å hjelpe kan starte sin egen lille mikrobusiness i form av et hostell, kan det oppleves veldig tungt. Men vi gir ikke opp husplanene og SKYs muligheter til snart å kunne tjene egne penger selv om det ikke finnes eiendomsmeglere i Kliptown, og dama som sitter på skjøtet og som på forhånd dyrt og hellig hadde sagt ja til å selge huset, ikke var så pålitelig som vi hadde håpet.

Vi visste jo ikke at hun driver (stort) i marihuana-bransjen.

Og at hver eneste avtale vi gjorde - fem stykker - ville gå opp i røyk.

Likevel:

Verken Fasitrådet eller sommerens mange andre kritikere vil noen gang få herrenes medhold i at det er dumt, feil eller helt på trynet å hjelpe andre mennesker selv om det er følelser, og ikke kompetanse og kunnskap, som er drivkraften. Det er bare riktig. Hver dag. For uansett hvor frustrerende eller demotiverende et havarert huskjøp kan være på en gitt dag i Kliptown, vil hensikten alltid hellige middelet.

Husk det neste gang vi ber deg om de 25 kronene du bruker på en kopp kaffe.

I Tour de Ski skulle Petter Northug i dag ta igjen noe av det tapte på sveitsiske Dario Cologna. Eller for å si som ekspertene og spesielt NRK-mann Torgeir Bjørn sa det før start - han måtte ta igjen noe av det snaue minuttet han lå bak, hvis ikke ville han være sjanseløs i sammendraget. Men i mål - ett minutt, tjueto sekunder og fire tideler bak sveitseren, og det var før FIS tok fra Northug de 15 bonussekundene han fikk da han sperret Cologna og Marcus Hellner i en av de innlagte spurtene - konkluderte plutselig Bjørn med at P.N. hadde fått mye ut av dagen.

Hva da?

Om ikke enda flere uvenner.

Det registreres også at Petter Northug, etter mye adferdskritikk de siste par månedene, har fått Otto Ulseth som personlig medierådgiver.

For å gjøre forholdet mellom media og Petter Northug en smule lettere har Norges Skiforbund altså hyret inn mannen som før jul presenterte en bok om Petter Northug, men som under lanseringen av denne boka ba mediene om forståelse for at Northug, bokas hovedperson som var tilstede på seansen, ikke ville svare på spørsmål.

Det må da være viktigere ting å gjøre for en (sports)journalist enn å plage Northug, mente Ulseth - man kunne jo for eksempel bruke tida på viktige ting som å prøve å løse Kennedy- eller Palme-drapet.

Jeg vet ikke hvilken servil planet Otto Ulseth befant seg på den bokutgivende dagen i Trondheim. Nå registrerer jeg bare at han er i alpene. Og hvis Northug ikke snart får fart på seg får Ulseth kanskje tid til å ta seg sjøl på kornet.

Vi er fortsatt mange som ikke tror at Lee Harvey Oswald og Christer Pettersson drepte Kennedy og Palme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!