SAMHOLD: Rosenborg står sterkt sammen, men spiller de godt nok sammen? Det betviler Kjetil Kroksæter i Adresseavisen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SAMHOLD: Rosenborg står sterkt sammen, men spiller de godt nok sammen? Det betviler Kjetil Kroksæter i Adresseavisen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Champions League-kvalifisering

Til angrep på norsk fotball. Mener vi lurer oss selv: «Det blir aldri mer mesterliga på Lerkendal»

Ikke alle ser like lyst på gårsdagens Rosenborg-seier.

(Dagbladet): Onsdag kveld tok Rosenborg seg videre til tredje runde i Champions League-kvalifiseringen. Trønderne knep seieren etter å ha scoret i første ekstraomgang.

Neste motstander blir storlaget Celtic fra Skottland.

Og en som ser mørkt på møtet med skottene og framtidig mesterligaspill, er Kjetil Kroksæter. I en kommentar publisert i Adresseavisen, lyder overskriften: «Aldri mer mesterliga på Lerkendal».

Han mener nivået på gårsdagens Rosenborg-lag er for dårlig både i møte med Celtic, men også med tanke på mesterligaspill seinere. Dermed må trønderne heller minnes glansårene på 90-tallet.

TVILER: Adresseavisen sin sportskommentator Kjetil Kroksæter har liten tro på mesterligaspill. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen
TVILER: Adresseavisen sin sportskommentator Kjetil Kroksæter har liten tro på mesterligaspill. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen Vis mer

Vi lurer oss selv litt, ved å tro at alt er ålreit når Rosenborg slår Sogndal og Sandefjord enkelt, men det er et langt steg fra de lagene til Celtic, sier Kroksæter til Dagbladet.

En faktor Kroksæter også peker på, som hemmer de norske klubbenes sjanser, er det nye formatet som inntar mesterligaen neste år. UEFA har blant annet bestemt at de fire beste lagene fra de fire beste nasjonene automatisk vil være klare for gruppespillet.

Samhandling

For laget som i går tok seg videre til neste runde på overtid, imponerte ikke den trønderske journalisten.

Det er ikke gode nok kollektive bevegelser, det mangler presisjon og samhandlingen er ikke som forventet. Nivåforskjellen på et amatørlag og Rosenborg burde vært større, forteller Kroksæter.

Han legger til at vi så glimt i går til hvor bra det kan være, med 1–1 scoringen til Yann-Erik de Lanlay, men totalt sett blir nivået for lavt. Med Rosenborg sin storhetstid i mesterligaen på 90-tallet som bakteppe, mener han nå at løpet kan være kjørt for framtida.

Mangeårig ekspertkommentator i Viasat Vidar Davidsen sier seg enig i at samhandlingen ikke er god nok.

– De har nok vel så gode spillere nå som de hadde på 90-tallet, men den samhandlingen har de ikke klart å gjenskape.

Han legger til at trønderne har tatt steg i riktig retning, og at nivået i Europa er langt høyere nå enn det var på 90-tallet.

Tålmodighet

For trønderne har opplevd store triumfer i hjemlig serie og ute i Europa, men det er ikke gitt at forandringer skjer i en håndvending.

– Utålmodigheten blir fort stor i Trondheim, det er ikke enkelt å komme seg til mesterligaen på et par år, de er på riktig spor. Det tok en stund under Eggen, minner Davidsen oss på.

TING TAR TID: Vidar Davidsen understreker at ingen ting er gjort i en håndvending. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
TING TAR TID: Vidar Davidsen understreker at ingen ting er gjort i en håndvending. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Rosenborg spiller sin første kamp mot Celtic onsdag den 26. juli, borte på Celtic Park. Vidar Davidsen peker på et moment som kan spille i trøndernes favør.

Celtic er i oppkjøring til en lang sesong i Skottland. I juli og august er de tunge av trening og et stykke unna sitt beste nivå.

Han tror Rosenborg med to gode kamper er kapable til å slå Celtic og med det ta seg videre til neste hinder før gruppespillet, playoff.

– De skal ikke være redde, det er innenfor hva de kan klare mot et lag utenfor sesong.

Ambisjonsnivået

I et siste stikk i sin kommentar hinter Kroksæter til at det kanskje er på tide å justere ambisjonsnivået Rosenborg har. At selv om drømmer og mål er viktige og en del av sporten, kan det hele få en negativ konsekvens.

– Når man legger lista så høyt og river år etter år, så kan det skape en sperre og bli skadelig, ytrer han til Dagbladet.

Han legger vekt på det psykologiske aspektet med å prøve å oppnå noe man opplever kan være utenfor rekkevidde.

Davidsen på sin side mener Rosenborg gjør rett i sin jakt på plass i den gjeveste av turneringer for klubblag.

– Jeg synes det er riktig å legge lista der og så får vi tåle at vi får en på trynet underveis. Vi må ikke gi opp.

Avslutningsvis nevner han viktigheten av at man skaffer seg erfaring og selvtillit ved å spille store kamper og at det er viktig å dra med seg i årene som kommer.