Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til EM på en dårlig dag

TIRANA (Dagbladet): Nils Johan Semb var maktesløs tilskuer til at mer enn halvparten av spillerne lå godt under forventet kapasitet. Men de vennligsinnede tilfeldighetene har en tendens til å alliere seg med de beste lagene, følgelig var det bare rett og rimelig at Norge spikret EM-sluttspillet på tampen av en dårlig dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets spillerbørs kan fungere som et dokument over at Norge har fått tilbake det som manglet da Albania stjal et poeng i Oslo: De positive marginene. Kall det gjerne flaks.

  • Tre spillere var svake.
  • Tre spillere var skuffende.
  • To spillere var middels gode.
  • Bare to spillere var gode, og bare én var meget god.

Dårlige dager

Norge fortjente muligens tre poeng i går, utfra litt flere og større sjanser. Men ikke utfra evnen til å prestere optimalt under krevende omstendigheter.

Det betyr en kombinasjon av to forhold:

At Albania ikke var så gode som landslagssjefen fryktet, og at Norge selv på dårlige dager er i stand til hente med seg tre poeng i tette og vanskelige bortekamper.

Men på en dag da det er all mulig grunn til å glede seg over tabellsituasjonen, så er det også grunn til å minne om at prestasjonen ikke vil være i nærheten av å holde i det EM-sluttspillet vi definitivt kvalifiserte oss for i går.

Varmen hadde sikkert en del å si, men ikke nok til å være en fullgod forklaring.

Tapte dueller

Norge manglet mye. Først og fremst spillere som sto fram og tok ansvar i en vrien bortekamp som dette. Jeg talte bare tre:

  • Erik Hoftun, Kjetil Rekdal og Erik Mykland.

Forventede defensive kapasiteter tapte dueller både i lufta og langs bakken, og forventede offensive ressurser var enten anonyme eller puslete og ubesluttsomme med ballen.

Stygge tabber

Konsekvensen ble at Norge mistet både rytme og presisjon - og langt på vei befestet inntrykket fra de siste landskampene:

Det er for stor variasjon i prestasjonene.

I går kunne variasjonen fort endt i bare ett poeng. Fordi Albania utnyttet et par stygge tabber, og skapte fire gode sjanser. Og fordi Norge lenge ikke var i stand til å utnytte egne sjanser - i første rekke personifisert ved Steffen Iversen.

Paradokser

Både Iversens misser og seiersmålet etterlater seg et par paradokser, og inntrykket av at alt har gått Norges vei etter den plundrete innledningen av EM-kvalifiseringen.

  • Det var Steffen Iversen som sendte Norge ledelsen på en utsøkt avslutning. Men det var også han som skapte det fortvilte inntrykket av ineffektivitet - og at Norge ikke ville få tre poeng.
  • Det var Tore André Flo som nikket inn seiersmålet. Men det var også han som bare klarte å avslutte med én halvsjanse på 88 minutter.

Hjalp oss

Etter 2-2 mot Albania på Ulle-vaal hadde Norge tapt fem av ni EM-poeng. Etter returkampen er vi klare for EM. Det forteller mye om den flotte jobben både trenere og spillere har gjort i mellomtida.

Men det forteller også noe om at flaksen og de positive tilfeldighetene er tilbake. I går hjalp de oss til seier og EM-sluttspillet.