Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til helga protesterer supportere i hele Norge

Samarbeider med resten av Supporter-Europa mot forbund, klubber, media og sponsorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fotballsupportere i hele Europa er lei av veien fotballen har begitt seg ut på. Til helga er det derfor planlagt store aksjoner i flere land - deriblant Norge.

De aller fleste supporterklubbene til lag i Tippeligaen har tegnet seg på lista over grupperinger som ikke liker utviklingen.

Den europeiske kampanjen har fått navnet Eurostand 2008, etter en liknende markering som ble gjennomført for ti år siden.

- Vi tror dette blir en storstilt aksjon. Vi løfter temaer som supporterklubbene lokalt jobber for hele tida opp på et nasjonalt og internasjonalt nivå, sier styremedlem Henk Ekerhovd i Norsk Supporterallianse (NSA) til Dagbladet.no.

Eurostand 2008 internasjonalt har plukket ut fem punkter de ønsker å kjempe for, mens NSA har kokt det ned til tre norske:

1. Ståplasser

Dette punktet var helt sentralt også i markeringen for ti år siden, men supporterne mener utviklingen har gått feil vei. Nye stadionanlegg er bygget uten ståplasser og på flere eldre anlegg har det blitt skrudd fast seter der supporterne tidligere sto. Ifølge Eurostand 2008 argumenterer fotballederne med at sittekravet handler om sikkerhet, men «sannheten er derimot at man ønsker mer kontrollerte og sittende tilskuere, enn aktive og stående fans».

Eurostand 2008 mener også at Schalke 04 og Bayern München har bevist at det er mulig å kombinere sikkerhet med et ståplassfelt på stadion.

MISTET FESTKVELDEN: HamKam- og Strømsgodset-supporterne demonstrerte i mai, da 16. mai-kampen mellom de to lagene ble forskjøvet tre dager. Nye rutiner for flytting av kampene er ett av kravene til Supporter-Norge. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
MISTET FESTKVELDEN: HamKam- og Strømsgodset-supporterne demonstrerte i mai, da 16. mai-kampen mellom de to lagene ble forskjøvet tre dager. Nye rutiner for flytting av kampene er ett av kravene til Supporter-Norge. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer

I Norge er det ikke noen regler som krever bare sitteplasser på eliteseriestadionene, slik det er i Storbritannia, Spania og Nederland.

- Vi ønsker å bevare retten til å stå på kampene i Tippeligaen, sier Ekerhovd, som representerer Brann-supporterne i NSA.

Uavhengig av denne kampanjen havnet NSA tidligere i år i en tribundestrid med Norges Fotballforbund. Supporterorganisasjonen hadde et eget felt på Ullevaal i forbindelse med landskampene, hvor tilhengere fra ulike klubber sto sammen og sang for Norge. Blant punktene i et brev fra NFF sto det at supporterne ikke fikk lov til å stå, og de ble truet med inndragelse av billettene - men denne konflikten er nå løst.

2. Billettpriser

Spillerlønningene er høyere, stadionene er større og klubbene har mangedoblet antallet ansatte. Samtidig ønsker mange eiere utbytte. Derfor har også billettprisene økt kraftig - i mange land i mye større grad enn i Norge.

Noen steder i så stor grad at folk som tidligere gikk på kamp nå må bli hjemme.

«Et eksempel er Old Trafford i Manchester. Her har billettprisene nådd et nivå hvor mange fans med alminnelige lønninger ikke lenger har råd til å komme til stadion. Her har rike sponsorer, samt turister, overtatt tribunene, mens de ekte fans er nødt til å overvære kampen på en pub, hvor stemningen - grunnet denne tilskuerutskiftning - for øvrig er langt bedre enn på stadion,» skriver Eurostand08.

I Tippeligaen har ikke prisene skutt i været på den samme måten, men også i Norge har det blitt dyrere å gå på fotballkamp.

image: Til helga protesterer supportere i hele Norge

- Det er generelt høye priser også i Norge, men foreløpig er de til å leve med flere steder. Problemet er større i andre ligaer, men vi fykter fotballen kan gå den samme veien også her, sier Ekerhovd.

3. Faste kamptider

Da HamKam møtte Strømsgodset på Briskeby 19. mai i år, sørget publikum for 45 merkelige minutter. Det var helt stille på stadion, og du kunne nesten høre trenerne tenke. Det var som å se en treningskamp på La Manga, og kanskje det var derfor kampen også var en - helt til de dramatiske scoringene kom - trist opplevelse.

Årsaken til denne supporterprotesten fra Briskebybanden og Godsetunionen, var at kampen ble flyttet fra festkvelden 16. mai til tre dager seinere. TV 2 har gjennom medieavtalen rett til å flytte kamper til andre dager, og dette er både Eurostand 2008 og NSA sterkt imot.

Nå ønsker supporterne endrede rutiner, og at rettighetshaverne skal varsle tidligere når de flytter kampene til tv-gunstige tidspunkt.

- Dette er noe som skaper store problemer for supporterne. Nå kan kampene flyttes inntil tre uker før kampstart, og da er det ikke lett å finne billige flybilletter til den rammede bortekampen. Det er heller ikke så lett for alle å få en dag fri fra jobben på så kort varsel, sier supporterleder Ekerhovd.

Mindre viktig i Norge

I tillegg til disse punktene retter også Eurostand 2008 internasjonalt fokus på salg av klubb- og stadionnavn og feiring av scoringer.

Salg av klubbnavn er ikke spesielt aktuelt i Norge, men salg av stadionnavn er kanskje prisen klubbene må betale for å kvitte seg med løpebaner og få rene fotballanlegg.

- Dette problemet er foreløpig større i Europa enn her, men vi har sett en økt tendens at sponsorer kjøper seg større plass i klubbene, sier Ekerhovd.

Når det gjelder feiring av scoringer synes Eurostand 2008 at gleden og lidenskapen i fotballen blir undertrykt av dagens regelverk.

«Vi mener videre at det ikke skal være dommerens oppgave å skynde på glade spillere etter scoringer. Hvis en jubelscene tar et minutt eller to, skal det være dommerens oppgave å legge den rette tid til, og ikke å skynde på spillerne. Den tid spillerne bruker på å feire en scoring skal selvfølgelig være innen rimelighetens grenser, men det må et par ekstra minutter også beregnes å være,» skriver Eurostand 2008.

- For oss i Norge er ikke dette diskutert som et problem i dag, forteller Ekerhovd.

Skal holde kjeft

Til helga er det planlagt to måter å demonstrere på i norske toppkamper:

• NSA oppfordrer alle sine medlemsklubber å gjennomføre en taus start på kampen. De håper supporterne vil lag mye liv og røre fra tribunen før kampstart, men at tilhengerne «setter seg ned og holder kjeft» de første 15 minuttene av kampen.

- Under aksjonene for ti år siden var vi stille i hele 1. omgang, men vi tror effekten blir større om vi er stille det første kvarteret, for så å lage et voldsomt leven, sier Ekerhovd.

• Samtidig håper NSA at supporterklubbene lager bannere med budskap om protestene, som: «Vi sitter for å få stå» og «Faste tider, lavere priser».

Den kommende helga er valgt siden det da er nøyaktig ti år siden forrige demonstrasjonsrunde. For Eurostand 2008 og NSA kunne ikke denne helga sett bedre ut. Det er nemlig store publikumskamper på rekke og rad i Tippeligaen denne runden: Lørdag er det duket for slaget om nord (Tromsø - Bodø/Glimt), søndag spilles det om herredømme i vest (Brann - Viking) og på mandag er det en ny hovedstadsduell (Vålerenga - Lyn).

SUPPORTERNE REAGERER: VIF-Klanen er Norges største supportergruppe og er blant dem som i kommende serierunde vil aksjonere.
UTEN STØTTE I 15 MINUTTER: LSK-spillerne jubler her sammen med Kanarifansen. Til helga må de klare seg uten tribunestøtte det første kvarteret.
FRYKTER TOMME SETER: Prisnivået er høyere i mange av de største ligaene i Europa, men NSA frykter for framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!