Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til Hoppuka i sjokk og sorg etter dødsfallet til Thea (17)

Dødsfallet til hopptalentet Thea Kleven (17) preger hopperne. - Vanskelig å sette ord på, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

TØFFE DAGER: Clas Brede Bråthen var tydelig preget da han snakket med Dagbladet på flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland
TØFFE DAGER: Clas Brede Bråthen var tydelig preget da han snakket med Dagbladet på flyplassen i München. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÜNCHEN (Dagbladet): De norske hopperne landet fredag ettermiddag på flyplassen i München. Nå er de på plass i Oberstdorf, byen der det første rennet i Hoppuka går av stabelen søndag.

Inngangen til Den tysk-østerrikske hoppuka har fått et tragisk bakteppe. Torsdag ble det kjent at hopptalentet Thea Kleven har gått bort. Hun døde 17. desember, 17 år gammel.

- Det er forferdelig trist og vanskelig å sette ord på, sier sportssjef Clas Brede Bråthen på flyplassen i München.

Hopperne ble orientert om dødsfallet i forrige uke. Kleven hadde erfaring både fra junior-VM i 2016, kontinentalcupen og verdenscupen. Hun var en av dem det skulle satses på fram mot Beijing-OL i 2022.

Nyheten om dødsfallet er blitt tatt imot med sjokk og sorg i hoppmiljøet. Gutta og jentene har møttes ved flere anledninger. Kleven konkurrerte i verdenscupen på Lillehammer seinest i månedsskiftet november/desember, men falt stygt og pådro seg smerter i kneet.

- Verst er det for jentene som har vært tett på Thea. Men hele hoppmiljøet er preget. Vi er opptatt av å sette inn den hjelpen vi kan i en slik situasjon, sier Bråthen, som har kjent Kleven og foreldrene i flere år.

Norges Skiforbund kunngjorde dødsfallet gjennom en pressemelding:

- Hele hoppfamilien er i sorg etter Theas bortgang. Thea hadde alle forutsetninger for å bli en hopper av internasjonalt format, og hennes deltakelse i World Cup vitner om hvor stor tro vi hadde på Gjerpenkollen-hopperen, sa Bråthen i pressemeldingen.

Støtten fra den internasjonale hoppfamilien - og alle som er glade i hoppsporten - har vært enorm det siste døgnet. Kleven vil bli bisatt i Frogner kirke torsdag 3. januar.

Sterkt preget

Bråthen er tydelig preget når han snakker med Dagbladet på flyplassen i München. Men som alltid når brutale og meningsløse hendelser inntrer i livet: Det må gå videre, uansett hvor tøft det er.

At hopperne befinner seg i en situasjon som også Thea Kleven elsket - med konkurranser i hoppbakken - gir en slags hjelp i sorgen.

HÅP: De norske hopperne er på plass i Oberstdorf. Her er seks av dem. Fra venstre: Robin Pedersen, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Daniel-André Tande og Anders Fannemel. Den eneste som mangler på bildet er Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HÅP: De norske hopperne er på plass i Oberstdorf. Her er seks av dem. Fra venstre: Robin Pedersen, Andreas Stjernen, Halvor Egner Granerud, Robert Johansson, Daniel-André Tande og Anders Fannemel. Den eneste som mangler på bildet er Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Trener Alexander Stöckl er rystet når Dagbladet møter ham i Oberstdorf:

- At en utøver er død er en trist beskjed å få. Hver enkelt hopper må takle det på sin måte. Noen kjente henne godt, andre ikke fullt så godt. Jeg vil takke Olympiatoppen og Skiforbundet som har sørget for å gi folk den hjelpen de trenger.

Sju hoppere

Den neste uka er Stöckl og hopperne tvunget til å fokusere på det sportslige, midt oppi sorgen. Følgende sju hoppere er tatt ut til konkurransen i Tyskland og Østerrike:

Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Robert Johansson, Anders Fannemel, Robin Pedersen, Andreas Stjernen og Halvor Egner Granerud.

Over en dobbeltside i Østerrikes største avis fredag - Kronen Zeitung - skriver hopplegenden Andreas Goldberger at han ikke tror på topplasseringer til nordmennene.

- Min nummer én er Ryoyu Kobayashi. Så kommer den polske duoen Kamil Stoch og Piotr Zyla, framholder Goldberger.

- Johann André Forfang, tyskeren Karl Geiger og Stefan Kraft fra Østerrike får fire stjerner av meg, skriver Goldberger om utfordrerne.

Når Dagbladet spør Forfang om hvem som er favoritt, skiller han seg ikke veldig fra tipsene til Goldberger:

- Kobayashi er favoritt i mine øyne. Han og Kamil Stoch. Selv håper jeg å være utfordrer. Jeg har ennå ikke hatt resultatene som tilsier dette. Men jeg føler at jeg på mitt beste kan gi kamp inn til døra.

Daniel-André Tande sier:

- Jeg tipper han som har vært sterkest i vinter: Kobayashi.

- Utfordrerne?

- Mange. Flere har ikke klart å få ut det beste i konkurranse så langt i vinter. Selv føler jeg at jeg har fått ryddet opp i det tekniske bildet. Får jeg til hoppene jeg har fått til på trening, kan det bli veldig bra, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!