Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Til hvert måltid spiser han seg gulpemett. Det kan føre til spiseforstyrrelser.»

Sigurd Pettersen (24) er naturlig tynn, men gårsdagens NM-vinner må spise mer enn han orker for ikke å bli disket i hopprenn.

Les også Yggeseth ofrer Sigurd

Normalvekta er 58 kg. Den nye vektregelen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) tvinger ham til å veie 62 kg. Skal han veie det som er naturlig for ham, må han hoppe på åtte centimeter kortere ski.

Da FIS innførte den nye vektregelen om Body Mass Indeks (BMI) i fjor vår, var det under påskudd av å ta vare på helsa til løperne. Når det gjelder Sigurd Pettersen, kan BMI-regelen sette helsa hans i fare.

-  For å holde vekta, må han tvangsspise. Til hvert måltid spiser han seg gulpemett. Det kan føre til spiseforstyrrelser, sier mamma Sølvi Pettersen.

Ble ikke hørt

Etter at FIS hadde innført BMI-regelen med henvisning til helseekspertene, kom det fram at ekspertene i virkeligheten var ignorert.

-  Jeg var i møte med flere FIS-medlemmer før vedtaket ble gjort, og ga klar beskjed om at jeg var sterkt imot den nye vektregelen. I stedet for å bli hørt, ble jeg ignorert, sier Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole/Toppidrettsenteret.

-  I stedet for å ta hensyn til vår faglige anbefaling, trumfet hoppkomiteen igjennom sin egen innstilling. Dette til tross for at en samlet medisinsk komité var imot, sier Inggard Lereim, medlem av FIS\' medisinske komité.

FIS-pampene ble tatt med buksene nede, men regelen lever.

Smertehelvete

-  I løpet av to- tre år håper jeg den er borte. BMI er ikke den beste måten å gjøre dette på, men den enkleste, sier Jouko Törmänen.

Han arvet vektregelen etter Torbjørn Yggeseth da han overtok som hoppkomitéformann i fjor.

For Sigurd Pettersen var sommeren og høsten i fjor et sammenhengende smertehelvete.

-  Jeg grudde meg til hver trening, men var nødt til å få mer muskler. Noen ganger var det så vondt at jeg lurte på om det var verdt det, sier 24-åringen om all styrketreningen.

-  Mitt syn er at alle skal kunne komme til idretten med den kroppen de har. Ingen hindrer Ian Thorpe i å svømme, selv om han både har digre hender og skonummer 55, sier Sølvi Pettersen.

Lett slekt

Det er genene fra hennes lette grein på farssida Sigurd har arvet. Alle der var lette i kroppen akkurat som Sigurd: Morfar Alf W. Pettersen, de tre brødrene hans og den ene søstera.

Sølvi Pettersen forteller:

-  Alf W. Pettersen var en av landets beste turnere. Han var veldig slank, og hadde mye muskelmasse på overkroppen. Alf W. veide 65 kg og var 172 cm. Han døde i 1995.

-  Lorang Pettersen er også død. Han var lenge en av landets beste boksere. Han var cirka 170 cm høyog veide trolig 52 kg.

-  Edgar Pettersen er også død. Han drev med blant annet skihopping og fotball.

-  Søstera til Sigurds morfar var ballettdanser, og drev også med akrobatikk sammen med broren Alf W. Hun er som ei fjør, og veide ca. 45 kg da hun var ung, sier Sølvi.

-  Tukler med naturen

Selv veide Sølvi Pettersen 49 kg fram til hun var 30 år. Hun jobber som idrettslærer, og er 164 cm høy.

-  Jeg har lav vekt, slik er jeg skapt. FIS tukler med naturen, og det synes jeg er galt, sier hun.

Sigurd Pettersen er 180 cm høy og veier 62 kg. Inkludert hoppstyr har han en BMI på 20,2. På den lette greina i familien hans har fem av sju mindre BMI:

Søster til morfar, ballettdanser 17,5, Lorang Pettersen, bokser/bryter 17,9, Sølvi Pettersen, Sigurds mor, 18,2, bror til Alf W., skihopper/fotballspiller 19,5 og Vera Løwer, taekwondo 19,7.

Jørn Berthelsen, yngre bror til Sigurd har 21,2, morfar Alf W. Pettersen, turner hadde 21,9, Steinar Berthelsen, far har 22,2 og bror til Alf W., som var fotballspiller hadde 22,8 i sin aktive karriere.

- Håper å spise normalt igjen


Sigurd Pettersen har ett stort håp: Å kunne begynne å spise normalt igjen.

-  For å holde vekta, tvinges jeg til mekanisk spising. Noen ganger er det bare kjedelig, noen ganger er det direkte ubehagelig. Jeg er veldig styrt fordi jeg må ha i meg mat hele tida, sier Sigurd Pettersen.

Frykter du spiseforstyrrelser?

-  Egentlig ikke. Heldigvis er jeg klar over hva som er fugl og fisk i denne saken. Det jeg driver med nå, gjør jeg for å få konkurrere. Mitt innerste håp er å kunne begynne å spise normalt igjen, sier han.

-  Frykter du at vektregelen kan sette helsa di i fare?
 

-  Det vet jeg fint lite om. Men jeg blir passet godt på av legepersonellet vårt. Om jeg har stressymptoner, vet jeg ikke.

-  Hvordan reagerer du på Yggeseths uttalelser om at «det er bedre å straffe én ved å spare 100» og at du er «et offer»?

-  Han rett i at jeg er et offer. Vektregelen er ikke skreddersydd for meg. Yggeseth har et trist menneskesyn. Det han sier, har ikke noe med toppidrett å gjøre.

INGEN TUNGVEKTER: Sigurd Pettersen er 180 cm høy og må veie 62 kg for ikke å bli disket i hopprenn. Det er ikke så enkelt når normalvekta hans er 58 kg.
«For å holde vekta, tvinges jeg til mekanisk spising.» <br>- Sigurd Pettersen.