Til kamp mot alkoholen

Arsenal-veteran Tony Adams tilbyr engelske ligaklubber hjelp mot alkoholproblemer. - Vi bør forby alkoholreklame i tilknytning til sport, sier den tørrlagte alkoholikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sammen med sin gamle lagkamerat Paul Merson, som også har overkommet store gambling- og rusproblemer, har Adams tilbudt sine tjenester som alkohol-rådgiver for alle klubbene i det engelske ligasystemet, skriver The Sun.

Sammen har de to tidligere landslagskameratene startet en veldedig organsisasjon de kaller Sporting Chance. De tror mange klubber nekter å innrømme en drikkekultur som er dypt forankret i spillergruppa.

- Vi tilbyr oss gratis å snakke med spillere om problemene som avhengighet kan medføre. Klubbene vil ikke godta at de har et problem, de fornekter det, sier Adams.

En klubb som har tatt konsekvensen av problemet er Manchester City. Der har Kevin Keegan ifølge The Sun utestengt midtbanespiller Jeff Whitley fra trening i to uker, etter at han dukket opp på trening og luktet sprit. Tidligere i høst har Keegan latt Nicky Weaver og Richard Dunne stå over 1. divisjonskamper av liknende årsaker.

- OK til rett tid

- Dette er en storklubb og forventningene er store. Det er ingenting galt i at spillerne går ut og morer seg om tidspunktet er det rette, men de må være profesjonelle i forhold til det, sier Keegan.

Under rettsaken mot Lee Bowyer og Jonathan Woodgate innrømmet de to Leeds-spillerne at de løp gjennom Leeds sentrum etter å ha drukket.

Adams mener alkoholen konsekvenser ikke blir tatt tilstrekkelig på alvor i engelsk fotball:

- Hvis noen ikke spiller bra blir han vraket, men det er ingen som tenker på hvorfor han ikke spiller bra, og om alkoholen har skylda.

Han er bekymret over at drikking ses på som akseptabelt innen fotballen.

- Det er som røyking tilbake på 60-tallet da 70 prosent av voksne røkte. Det var ansett som kult, sier han til Daily Mail.

Han peker på reklamens sterke makt, og antirøyk-kampanjer som har hjulpet mye.

Tømte champagnen

- Men innen fotballen er drikking akseptabelt. Ikke for lenge siden var Premier League sponset av en alkoholpr odusent. Og hva ga vi til banens beste? En flaske champagne!

Tony Adams har blitt kåret til banens beste mange ganger gjennom karrieren:

- Når jeg vant den, tror du flaska ble tatt med hjem som en souvenir eller et minne? Nei. Den var tom før jeg forlot garderoben!

- Vi bør gjøre her i England som i Frankrike (og Norge - red.) og forby reklame som linker alkohol med sport, sier Tony Adams.

Nå vil Adams altså bringe lærdommen videre til yngre spillere, så de unngår å gå i de samme fellene han og Merson har gått i.

- Utdanningen er nøkkelen, og det er derfor det er så viktig at yngre spillere vet hva som er farene. Paul og jeg er villige til - og glade for - å hjelpe dem til det.

(Dagbladet.no)

TRENGER ADAMS-RÅD? Newcastles unge stortalent Kieron Dyer har fått kjeft av sin manager Bobby Robson for å være litt for ivrig i Newcastles natteliv. I kveld møtes Arsenal og Newcastle på Highbury. Adams er skadet, mens Dyer er på vei tilbake etter langt skadeavbrekk.
VIL FORBY ALKOREKLAME: Tony Adams tok et oppgjør med sin egen alkoholisme i boka «Addicted» (avhengig) som kom ut i 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer