Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til og med rivalens fryktede supportergruppe hyller Totti:
- Den beste av fiender

Lazio Ultras med åpent brev til Roma-legenden Francesco Totti. 

LIKER Å SPILLE MOT LAZIO: Francesco Totti har scoret elleve mål mot byrivalen. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO / NTB Scanpix
LIKER Å SPILLE MOT LAZIO: Francesco Totti har scoret elleve mål mot byrivalen. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): «Det var 6. mars 1994 vi møttes for første gang».

Slik begynner et åpent brev fra den kontroversielle supportergruppa Lazios Ultras til Roma-legenden Francisco Totti. Med tittelen «Den beste av fiender» tar byrivalen avskjed med Totti, som har vært i sentrum for rivaliseringen mellom klubbene de siste to tiårene.

Hele 44 ganger har Totti spilt mot Lazio, og playmakeren har også scoret elleve mål mot de lyseblå. Det gjør ham til toppscorer i «Derby della Capitale».

Et av de mest minneverdige oppgjørene mot Lazio skjedde januar 2015. Lazio ledet 2-0 før det hadde gått en halvtime, men evigunge Francesco Totti ville det annerledes med to scoringer. Etter den andre scoringen hentet han fram sin egen telefon og tok selfie midt på banen. Et ikonisk øyeblikk.

- Jeg pleier ikke å ta selfies, men dette var et spesielt tilfelle, sa Totti selv, ifølge Gazetta Dello Sport.

Vi spurte blant annet den tidligere Serie A-kommentatorer Espen Ween hva som var hans beste Totti-minne i forbindelse med en annen sak, og fikk ikke overraskende følgende svar:

- De to scoringene når han avgjør Derby della Capitale. Det var helt kaos. Det er de varmeste minnene fra tiden da jeg fikk æren av formidle. Det må være det. Totti, en gammel krok, kjører selfie. Han har hele pakka da. Det er et av de kuleste minnene, sier Ween.

SELFIE: Francesco Totti feiret to scoringer mot Lazio på denne måten. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix
SELFIE: Francesco Totti feiret to scoringer mot Lazio på denne måten. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix Vis mer

Bærer ikke nag

Tilbake i 1998/99-sesongen tok Totti av seg trøya etter en scoring mot Lazio med påskriften: «Jeg har renset dere igjen».

Og skal vi tro Lazio-supportere, har de ikke noe imot litt vennlig mobbing.

«Vi bærer ikke noe nag for t-skjortene og vitsene du har brukt om oss. De er der og de må bli værende, vi er i Roma og det er slik det fungerer. Uansett, vi rekker ut hånden til en motstander som etter alle disse årene forlater banen som 'den beste av fiender'», skriver supportergruppa, som gjennom hele brevet kommer med stikk mot Roma, hvor Totti kun har vunnet Serie A èn gang.

Lazio Ultras er beryktet utover landegrensene i Italia. Paolo Di Canio uttalte blant annet i 2013 at det er de mest fryktede i landet. De er ekstreme fanatikere som er kjent for både lidenskap og voldsomme sammenstøt med andre lags supportere.

Det hender ofte at hooligans fra Lazio barker sammen med hooligans fra andre klubber - både i Italia og i Europa. Det skjer særlig når byrival Roma er på besøk, og politioppbudet er alltid stort i disse kampene. Likevel hyller de altså den største spilleren som har spilt for rivalen.

Under helgas kamp mot Inter hadde Lazio-supporterne med seg et banner der det stod: «De livslange fiendene sier farvel til Francesco Totti». Det sier litt om statusen han har i støvellandet.

Bekreftet

Totti har vært i Roma gjennom hele karrièren, og førstkommende søndag går det mot et endelig punktum. Kampen mot Genoa blir Tottis aller siste for hovedstadsklubben.

«Roma – Genoa, søndag 28. mai 2017, blir siste gang jeg kan ta på meg Roma-drakta», skrev Totti i en uttalelse i går.

«Jeg kan ikke med få ord beskrive hvor mye disse fargene har betydd, betyr og alltid vil bety for meg», skriver han videre.

Det var Romas sportsdirektør Ramon Rodriguez Verdejo som sa at Totti ville legge opp etter sesongen, og at han skal han inn i en direktørrolle i klubben. Men Roma-trener Luciano Spalletti var ikke like sikker.

- Jeg tenker ikke på noe annet enn Roma-Genoa nå, og jeg vet ikke om det vil bli Tottis avskjed, sier Spalletti til Gazzetta dello Sport.

- Han må si hva han har tenkt å gjøre og jeg vet ikke hva han tenker, sier treneren.

Totti har vært innbytter i store deler av sesongen. Han har spilt 17 Serie A-kamper og scoret to mål.

Hele Norges coronakart