TIL og Stabæk mot tap i TV-krigen

- Straffes fordi vi er langt fra Bergen, mener TIL. Se oversikt.

(Dagbladet.no): Lillestrøm (15), Vålerenga (12), Brann, Viking, Fredrikstad, Start og Rosenborg (alle 11) er de mest viste tippeligalagene på TV 2 og TV 2 Zebra så langt i sesongen 2007.

Serieleder Brann har oftest vært involvert i hovedkamp på hovedkanalen søndag kveld, med åtte visninger. Deretter følger flere andre lag, med seks.

Den eneste av de fire gullkandidatene som glimrer med sitt fravær i TV-tabellens topp, er Stabæk.

- Den viktigste årsaken er at Stabæk har den tristeste arenaen i Tippeligaen, forklarer TV 2s fotballsjef, Vegard Jansen Hagen, for Dagbladet.no.

- TV 2 hjelper gjerne til med å pakke den dagen Stabæk skal flytte til en ny arena. Da kan de tilby en fullverdig tippeligaopplevelse. Før det risikerer Stabæk å tape de jevne slagene om hovedkamper, tillegger han.

- Fortjener å bli vist mer

Også i fjor - den første sesongen etter at milliardavtalen mellom Norsk Toppfotball og TV 2 ble inngått - kom Stabæk svært dårlig ut.

- Vi fortjener å bli vist mer, for vi spiller den kanskje mest underholdende fotballen, sier Stabæks sportssjef Lars Bohinen til Dagbladet.no.

Dette til tross, Hagen hevder at det sportslige er viktigst når TV 2, Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF) i fellesskap skal velge kamp.

TAPER: Stabæk og Tromsø er de to tippeligalagene som kommer dårligst ut i TV-eksponering i forhold til plass på tippeligatabellen. Foto: SCANPIX. Fotomontasje: DAGBLADET.NO
TAPER: Stabæk og Tromsø er de to tippeligalagene som kommer dårligst ut i TV-eksponering i forhold til plass på tippeligatabellen. Foto: SCANPIX. Fotomontasje: DAGBLADET.NO Vis mer

- Men i tillegg handler det altså om arena, om journalistiske poeng, historikk - og også om seertall. Som kommersiell aktør, måler vi dette nøye, innrømmer han.

For klubbene betyr det mye å bli vist på TV, fordi det kan bety så mye som 600 000 kroner i rein inntekt fra pengene i milliardavtalen mellom NTF og TV 2.

- Men i tillegg til det, har det også en egenverdi at vi får vist oss fram i beste sendetid. Vi forsøker å bygge en merkevare. Dette er ekstremt viktig for oss, sier Lars Bohinen.

- Uheldige Stabæk

At Stabæk også kommer dårlig ut når det gjelder TV-sendte bortekamper, forklarer Jansen Hagen med tilfeldigheter.

- Stabæk har vært veldig uheldig i en del tilfeller. Når de har spilt TV-aktuelle kamper, har de gjerne kollidert med andre og enda mer attraktive kamper andre steder, forklarer han.

Han nevner Stabæk-Brann / Viking-Rosenborg i første serierunde som et av flere eksempler.

Det samme mener han gjelder for Tromsø, som ligger hele sju plasser høyere på Tippeliga-tabellen enn på TV-tabellen. Der er Nord-Norges eneste lag på bunn.

TIL og Stabæk mot tap i TV-krigen

- Vi opplever at fordelingen ikke er rettferdig ifølge kriteriene, som går på sport, stadionfasiliteter og publikumsinteresse. Snarere handler det nok om at det er dyrt å sende utstyr til Tromsø. Dette synes jeg de kan innrømme, sier Tromsøs administrerende direktør, Tom Bendiksen, til Dagbladet.no.

Tromsø kamper i siste serierunder?

- Ja, det er dyrere å produsere sendinger i Tromsø. Men noen videre innrømmelse kan jeg ikke gi. Vi har sagt at vi skal vise sportslig interessante kamper derfra, og det har vi også vist vilje til, sier TV 2s Jansen Hagen, og viser til at Tromsø - Rosenborg sto på planen til kampen ble flyttet (på grunn av Champions League).

- Da kan vi ikke bare erstatte denne kampen med en hvilken som helst annen Tromsø-kamp. Dette viser hvor komplekst det er. En annen ting er at Tromsø verken har ligget mye i toppen eller bunnen av tabellen denne sesongen, og det påvirker også hvor attraktive kampene blir, legger han til.

Tromsøs Bendiksen mener likevel at hans lag fortjener å bli vist oftere på TV, og han vektlegger at TV-midler rundt en halv million er ekstremt viktig for klubben.

- Hvis fordelingen ikke blir rettferdigere, må vi kanskje finne en annen måte å fordele pengene på. Kanskje uavhengig av antall visninger. Sånn det er i dag, opplever vi at vi blir «straffet» fordi vi ligger geografisk langt fra Bergen, forteller han.

TV 2s mann kan uansett trøste Tromsø-supporterne med at sesongen ikke er ferdig, og at deres to siste kamper (som ikke omfattes av denne statistikken) er potensielt attraktive TV-kamper.

- Uten at jeg kan love noe: Både Stabæk borte og Brann hjemme kan fort vise seg å være interessante nok Tromsø-kamper, sier Jansen Hagen.

TIL og Stabæk mot tap i TV-krigen
KOMPLEKST: TV 2, her ved fotballsjef Vegard Jansen Hagen, plukker ut TV-kampene i samarbeid med Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Hagen understreker at dette er et komplekst puslespill.