Til OL som lokke- mat

GARDERMOEN (Dagbladet): Geir Moen og John Ertzgaards OL-billetter forenkler jakten på ny hovedsponsor for Norges Friidrettsforbund. - Det er spesielt viktig å ha med sprintere i OL, sier markedssjef Petter Svendsen.

- Jeg har ikke tenkt i de baner. Men jeg tror nok dette var et viktig argument for Petter Svendsen, sier Mørk.

Det har han rett i. Svendsen var nylig på Finnkampen. Der snakket han med finske og svenske ledere, som reiser til Sydney uten en eneste løper i troppen. Norge har med seks.

- Det misunte de oss, sier Svendsen.

Tekniske grener får minimal TV-dekning. Det er løpsøvelsene som betaler seg, og sprint - nå med Moen og Ertzgaard - er prikken over i-en for en markedssjef med blikk mot bunnlinja.

Eksponeres mye

- Sprinterne vises mye fram, sier Svendsen.

Som den olympiske disiplinen med de største stjernene og tradisjonelt flest deltakernasjoner, gir sprint maksimal uttelling på TV-skjermene.

- Fint å ha i markedsarbeidet?

- Absolutt.

Svarer Svendsen, som har ansvaret for å finne Norges Friidrettsforbunds (NFIF) erstatter som hovedsponsor etter Telenor, som trekker seg etter OL.

Svendsen var aldri direkte involvert i uttaksdiskusjonen. Men også NFIF er en budsjettavhengig organisasjon. Det snakkes selvfølgelig korridorene. Forbundet har skrikende behov for å utvikle toppidrettsdelen av norsk friidrett med bedre ressurser enn i dag.

To OL-innstilte sprintere langt unna OL-kravet var kanskje verdt beskyldninger om tapt troverdighet?

Eller handlet det bare om å unngå en minimal OL-tropp, og tap av personlig prestisje?

Det siste spørsmålet fikk Per Øyvind Mørk. Som svarer slik:

- Overhodet ikke.

Vil ta igjen

Uavhengig av kyniske vurderinger: For Geir Moen er det en gedigen opptur å komme til OL. Sjøl synes han det er fortjent. Han fulgte opp EM-gull på 200 meter og EM-sølv på 100 meter i 1994 med finaleplass på 200 meter i VM i 1995. Derpå fulgte OL i 96, VM i 97 og EM i 98 som reine fiaskomesterskap. I fjor satt han hjemme med skade.

- Jeg har hørt mange si at Moen er ferdig. Nå reiser jeg til OL i angrepsposisjon, sier 31-åringen fra Moss.

- I 1996 var du forhåndsuttatt. Hvordan føles det å få OL-tur denne gangen som sistemann av 98 i troppen?

- He-he. De siste ler kanskje best.

Dropper norske krav

Det paniske jaget mot OL-kravene de siste ukene har manet mange til ettertanke. Olympiatoppens fagkonsulent, Johan Kaggestad - mannen som til slutt ga klarsignal under tvil for Moen & co - diskuterte i går prosessen med idrettssjef Mørk. Kaggestad tror det kan være siste gangen det settes opp egne norske OL-krav. Før Athen-OL i 2004 er det nok - med mulige unntak for maraton og langdistanse kvinner - å klare de internasjonale A-kravene.

- Det er en sannsynlig løsning, sier Kaggestad.

A-kravene er for de fleste øvelsene langt romsligere enn de norske kravene. Men med unntak av magestrekkskadde Trond Barthel har ingen norske utøvere klart A-kravene - uten å få OL-billett.

Dermed ikke sagt at utøverne kommer til OL. Kravet om prestasjoner gode nok for OL-plasseringer blant de 8-12 beste skal fortsatt ligge i bunnen (selv om de ikke er brukt denne gangen). Men uten presset om å underskride steintøffe krav, kan utøverne fokusere på prestasjonen aleine og slik unngå krampaktige prestasjoner den siste måneden av kvalifiseringsperioden. Da kommer kanskje godtidene av seg sjøl også.

- Jeg er enig i en slik løsning, sier Geir Moen.

OL-KLAR: Geir Moen klarte ikke OL-kravet på 200 meter, men fikk OL-billett likevel.