Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Til skrekk og advarsel

FARUM (Dagbladet):

NORGES NESTE generasjon A-landslagsspillere maktet ikke annet enn å fyre opp under den massive kritikken danskene har kommet med mot norsk landslagsfotball de siste ukene. U-21-landslaget viste oss alt det vi ikke ønsker å se - og som danskene elsker å hate:

  • Vi var ultradefensive uten å være defensivt trygge.
  • Vi var ekstremt dødballfokusert uten å ha dødballer med kvalitet.
  • Vi hadde en rekke gunstige overgangsmuligheter som ble rotet bort på manglende individuelle ferdigheter.
  • Og vi hadde en keeper som glemte at alt skulle gjøres så enkelt og kompromissløst som mulig bakfra.
  • Danmark skapte åtte målsjanser. Sju av dem i etablert spill, én på dødball - corneren som ga 1- 0. Norge skapte tre sjanser - hvis vi er litt snille. To på dødball, bare én i etablert spill.

ALT SAMMEN til skrekk og advarsel for de litt eldre gutta som skal utpå i dag. Sånn sett var det mulig å finne noe positivt med U-21-landslagets opptreden. Skjønt, det beste hadde naturligvis vært at unggutta hadde stått fram som forbilder. Men dessverre.

DET GÅR en fotballfilosofisk rød tråd gjennom alt norske landslag foretar seg. Vær sikker på at U-21-sjef Per Mathias Høgmo og A-landslagssjef Nils Johan Semb har utvekslet erfaringer og taktiske virkemidler de siste dagene.

Det er all grunn til å tro at Semb vil ha det samme utgangspunktet i kveld som Høgmo hadde i går.

HELDIGVIS må ikke det bety at elendigheten gjentar seg i kveld. Først og fremst fordi Semb disponerer et spillermateriell som kan takle et tilsvarende taktisk utgangspunkt langt bedre. Både i form av rutine og mer ekstreme spissferdigheter.

Men først og fremst fordi vi har forhåpninger om at A-landslaget skal gå ut i Parken med en helt annen innstilling enn U-landslaget hadde i går.

FØRST OG FREMST et generelt høyere press. U-landslaget startet presset fem meter inne på egen banehalvdel. Keeper Opdal kunne omtrent hviske sine instrukser i øret på gutta i midtbanefemmeren.

Skal det være mulig å skape noe konstruktivt på de overgangsmulighetene som oppstår - og samtidig ivareta ønsket om at ballen skal gå fort i lengderetningen - så kan ikke gutta i midtbaneleddet stilles overfor nærmest umenneskelige fysiske utfordringer som i går.

HÅKON OPDAL er en keeper Norge vil få mye glede av - men også et eksempel på den ustabiliteten vi finner hos unge talenter på dette nivået. Bare minutter før han tabbet seg ut med en enkel klarering som ga Danmark 2- 0, hadde han elegant nikket ut en sleivpasning fra midtstopper Lars Martin Engedal som dommeren fort kunne betraktet som et bevisst tilbakespill.

ELEGANT. MODIG. Litt coolt. Såpass at gutten fikk den nonchalante holdningen som garantert førte til at han tabbet seg ut bare noen minutter seinere. Slike tabber ser vi sjelden på A-landslaget. Neppe i kveld heller. Og da er vi allerede én scoring nærmere Danmark. Det må bli flere - og alt tyder på U-landslagets kamp vil stå som en stygg kontrast til det som skal skje i kveld.

NILS JOHAN SEMB koser seg med å holde laget hemmelig. Men de fleste brikkene er på plass. Største usikkerhetsmoment er om André Bergdølmo spiller eller ikke. Alternativet er å trekke ned John Arne Riise, noe som antakelig åpner for Øyvind Leonhardsen i midtbaneleddet.

DET ER i hvert fall helt åpenbart at John Carew får den ene spissplassen. Gutten har ikke bare vært strålende på trening den siste tida. Han har også humøret og selvtilliten som preger en spiss som allerede har fått den hyggelige beskjeden av sjefen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media