- Til slutt bikker det over

Narve Gilje Nordås om VM-støyen og hvordan det preget ham.

DELTOK I VM: Narve Gilje Nordås møtte norsk presse under VM i Budapest. Foto: Kristoffer Løkås
DELTOK I VM: Narve Gilje Nordås møtte norsk presse under VM i Budapest. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert

Narve Gilje Nordås (24) tok en overraskende bronsemedalje på 1500 meter under VM i Budapest i august. Han fikk det imidlertid tungt på 5000 meter, hvor han ble nummer 14.

I ettertid har han uttalt at den utenomsportslige støyen og familiekonflikten rundt trener Gjert Ingebrigtsen og sønnene preget ham i mesterskapet.

Etter at Ingebrigtsen-brødrene brøt med far og trener Gjert Ingebrigtsen for halvannet år siden, fortsatte sistnevnte som trener for Nordås.

Nylig var Nordås på besøk i podkasten Brynepoddene, der dette også ble et tema. Der spør han retorisk om han klarte å stenge ute bråket da han konkurrerte i Ungarn.

IKKE SNAKKESALIG: Jakob Ingebrigtsen avbryter intervjuet når han får spørsmål om Narve Gilje Nordås. Video: Løkås/Godø Vis mer

- Har jeg klart å stenge det ute da? Jeg var litt usikker i VM selv, for det er jo umulig å stenge det ute. Det er klart, hvis du kjeder deg og har litt tid å slå i hjel, hva er det første du gjør da? Du sjekker nettavisene. Og i et VM, når du ikke springer, så er det jo stort sett ikke noe annet å gjøre enn å slå tida i hjel. Så vipps, så var du inne på en nettavis, sier Nordås og fortsetter:

- Og der var du, og så var det ting du hadde sagt og kanskje ikke hadde sagt. Så klarer du ikke helt å slippe det, da. Så bruker du litt tid og fokus på det, og så vil jeg påstå at det går nok utover det sportslige, med tanke på at 5000 ble som det ble da. Du klarer å holde masken og fasaden til et visst punkt, men til slutt så bikker det over, og da er det tomt. Og det var det på 5000-meteren i finalen.

- Hva skal du si da?

Jakob Ingebrigtsen svarte ikke på spørsmål om Nordås og deres forhold under VM, og VG og NRK tok selvkritikk etter at det ikke ble stilt spørsmål til Jakob Ingebrigtsen om Nordås etter 1500-meteren - der begge tok medalje.

Dagbladet stilte, som eneste medie, spørsmål til sølvvinner Ingebrigtsen om hva han syntes om bronsen til Nordås. Dette svarte han (se video):

Jakob Ingebrigtsen var skuffet etter sølvet på 1500 meteren i VM. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

I Budapest sa Nordås at forholdet mellom ham og Jakob Ingebrigtsen var «ikke-eksisterende». Overfor Dagbladet sa Nordås følgende:

- Vi snakker ikke sammen. Ingenting. Han er en konkurrent på lik linje med alle andre. Men han er nordmann, og jeg er patriot. Så jeg håper han gjør det bra.

- Hvordan vil du beskrive forholdet mellom dere?

- Det er et ikke-eksisterende forhold. Sånn er det, sa Nordås.

I SØKELYSET: Alle fulgte med da Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås møttes under medaljeseremonien. Video: Løkås/Godø Vis mer

Jakob Ingebrigtsen uttalte på sin side at han ikke ønsket å «svare på spørsmål som ikke angikk ham selv».

Programlederen i Brynepoddene påpeker at Nordås fikk litt tyn for åpenheten rundt hans forhold til Jakob Ingebrigtsen.

- Men hva skal du si da? Ingen kommentar? Folk hadde jo sett det. Da er det bedre å være åpen om det, at det er et ikke-eksisterende forhold. Punktum, svarer Nordås.

- Må gå begge veier

Programlederen spør deretter Nordås følgende spørsmål:

«Du er ganske tøff og tydelig, mens den andre siden sikkert har fått beskjed om at det skal de ikke snakke om, og media aksepterer det. Det må likevel være tøft å stå i det der, for du uttaler deg og får på en måte hele dritten?»

- Det er helt sant, men så lenge det er likhet for loven, så kan du nesten ikke klage. Men det må gå i begge retninger. Hvis jeg får spørsmål om han, så bør han få spørsmål om meg. Og vice versa, men jeg føler ikke for et behov der jeg skal dirigere media og spørsmålene de skal stille. Da ødelegger du litt det prinsippet med et fritt media. Det holder jeg meg vekke fra, svarer Nordås.

Seinere i podkasten utdyper Nordås følgende om saken:

- Det er vanskelig å si hvorfor, men man kan jo tenke seg til hvorfor det er som det er, om det er noen som har gitt instrukser og nærmest styrer media, bare fordi de er gode nok. Det kan man tenke seg da. Jeg vet ikke om det er tilfelle, men det må være likhet for loven da. Enten spør du ingen, eller så spør du begge. Det er så enkelt som det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer