Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen legger opp

Til slutt var det Johaug som gjorde valget lettere

Ikke noe mindre enn et folkeeventyr.

BEST FOR ALLTID: I sporet og utenfor. Marit Bjørgen er den største i norsk idrett. Og selvsagt la hun opp ved å bli norsk mester på 5km. FOTO: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
BEST FOR ALLTID: I sporet og utenfor. Marit Bjørgen er den største i norsk idrett. Og selvsagt la hun opp ved å bli norsk mester på 5km. FOTO: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIDEN Marit Bjørgen er den siste som vil rangere sin egen karriere, får vi ha gleden av å gjøre det:

  • Hun er tidenes beste norske idrettsutøver.

Slike kåringer hører ikke til regnekunstens ypperste bragder, men det finnes likevel kriterier for sånt. For eksempel OL-gull og antall verdenscupseire.

Marit topper begge klassene. Med 8 gull, 4 sølv og 3 bronse er hun tidenes mestvinnende utøver i vinter-OL. Og med 114 seire i verdenscupen har ingen vunnet mer enn henne i noen olympisk idrett.

Det er jo i den klassen hun har vært siden hun for mange år siden overtok ansvaret for sin egen sportslige karriere. Den absolutt ypperste.

NORSK idrett har og har hatt imponerende mange der. Bare i vinter har navn som Aksel Lund Svindal, Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen preget sportsdekningen. Historisk er Grete Waitz, Johann Olav Koss og Bjørn Dæhlie minst like store så her er det bare å velge.

Men vær sikker:

  • Marit ville aldri valgt seg selv.

Det er jo derfor hun er blitt så stor med en posisjon i norsk idrett som overgår alt som du kan lese ut av resultatlistene.

ETTER den første store hjemlige skifesten med Marit under Oslo-VM i 2011, snakket jeg litt på en samling for den norske langrennsgjengen om forskjellen i idretten mellom nettopp resultatlister og medlemslister. Det at resultater lett blir glemt, mens forholdet til de tett rundt deg betyr noe livet ut.

Mer enn de fleste har Marit Bjørgen tatt konsekvensen av denne avgjørende forskjellen. Hennes posisjon er mindre og mindre vært bygget på resultater selv om seirene har strømmet inn. Det er omsorgen for de andre løperne, lederne og alle slags hjelpere som til slutt har gjort Marit så spesiell for norsk idrett.

LEGGER OPP: Tidenes mestvinnende vinterolympier, Marit Bjørgen, har bestemt seg for å legge skiene på hylla. Foto/video: Dagbladet Vis mer

EGENTLIG er det bare Grete Waitz som har hatt den samme kraften ut i idretten, men maratondronninga hadde det på et litt annet vis. Der like beskjedne Waitz var pioneren som fra seint på 1970-tallet åpnet idrettsklubbene for jenter, har Marit Bjørgen tatt likestillingen et steg videre:

  • Hun har satt en sportslig standard også gutta har måtte strekke seg etter.

Måten det skjedde på, er en av de viktigste fortellingene i norsk toppidrett. Da Marit etter flere svake sesonger til slutt skjønte at hun var nødt til å ta ansvar for sin egen karriere, åpnet hun den viktigste veien for å bli best.

Den du må gå alene.

TYPISK nok skjedde dette oppgjøret med egen treningshverdag uten at Marit la skylden på det gamle støtteapparatet. I stedet framhevet hun betydningen av den treninga som viste seg å være feil. Det litt for tøffe intervallkjøret i årene etter det internasjonale gjennombruddet, framhever hun selv som en forutsetning for all suksess fra OL i 2010 og fram til nå.

Det er denne lojaliteten mot de rundt som preger henne. Det er den som sprer trygghet og glede.

SLIK hadde hun kanskje tenkt å fortsette enda en vinter. Ikke for sin egen del, men for å ta vare på Therese Johaug når venninna nå snart blir klar for sporten igjen. Omsorgen for Therese var så sterk, at det lenge føltes tøft å la henne være alene med presset.

Men de siste månedene har Marit sett hvor greit Therese kommer til å takle omverdenen etter utestengelsen. Johaug kommer til en sport som ønsker henne tilbake, og da er Marit Bjørgen egentlig overflødig i rollen som oppasser.

Det får holde å være venn utenfor sporet.

Det er jo der vi er mesteparten av livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!