DEN ENESTE MODIGE: Mats Rosseli Olsen på gårsdagens pressekonferanse sammen med landslagstrener Roy Johansen og sportsjef Petter Saltsten. Men hvor har ishoceypresident Gerhard Nilsen vært i denne saken? FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix,
DEN ENESTE MODIGE: Mats Rosseli Olsen på gårsdagens pressekonferanse sammen med landslagstrener Roy Johansen og sportsjef Petter Saltsten. Men hvor har ishoceypresident Gerhard Nilsen vært i denne saken? FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix,Vis mer

Til slutt var Mats den eneste modige av Iskrigerne

Dette krever mer enn artig reality-TV . Nå må norsk ishockey skaffe seg en ledelse som våger å ta ansvar.

DET var flott gjort av Mats Rosseli Olsen å snakke ut om det han kalte «de verste dagene i livet mitt». Han kom med en innrømmelse som var til å tro på. Ikke ett ord om at det som hendte på onsdag var noen andres skyld, at det tross alt bare var en guttegreie og egentlig litt morsomt også,  eller at flere idrettshelter har gjort langt verre ting før og sluppet unna med det.

Mats hadde bursdag i går, Han fylte 25 år, og skjønte at den bortforklaringen med lavalder for dumskap ble i kleineste laget. Og så skjønte han at banestormingen på Gamla Ullevi under en ganske tragisk fotballkamp var nok en episode som ødela for en hel by midt i Göteborgs store sosiale utfordringer:

- Jeg har ikke hatt det bra de siste dagene. Jeg har angret helt siden det skjedde, sa Mats som på isen har et rykte for å legge inn mer trøkk i taklingene enn det han egentlig har kilo for.

Da var det kanskje ikke så rart at han til slutt ble den eneste modige av alle i denne nye, kjapt innspilte episoden av «Iskrigerne».

TV-SERIEN med samme navn ble en suksess fra starten for halvannet år siden. Den samlet rundt 80 000 seere Norge rundt til en titt inn i en fremmed garderobekultur, og folk likte det de så. Det ganske isolerte hockeylivet på Oslo øst framstod så smittende raust og sinnsykt kontrollert at TV2 etter to sesonger, regner med en tredje.

Det er bra for Vålerenga; der Mats spilte før han dro til Frölunda og Göteborg, og det er lovende for norsk hockey. Mens Oslo-laget trakk  nye sponsorer og flere tilskuere, fikk hockeysporten vist seg fram for hele nasjonen. Det er en start for en idrett som selvsagt håper å bli en nasjonal vintersport på samme vis som denne idrettens posisjon i nabolandene Finland og Sverige.

Men for at det skal bli en slik fortsettelse, må norsk ishockey skaffe seg en ledelse som våger å ta det ansvaret som følger med å passe på en stor idrett.

DET er der det har sviktet i denne saken. Du kan ikke sitte som øverste sjef i Norges Ishockeyforbund uten å skjønne hvor alvorlig onsdagens voldsepisode var for all sport i Sverige. Når da din egen landslagsspiller benytter denne episoden til å løpe ut på banen for å sparke matchballen i mål, er det noe helt annet enn «et ungdommelig stunt» som Hockeyforbundets president Gerhard Nilsen karakteriserte hendelsen som til Dagbladet.

Men presidentens begrensete virkelighetsforståelse stopper ikke der:

- Denne saken har egentlig ikke forbundet noe med. Dette er først og fremst en intern sak for klubben i Sverige. Landslagsledelsen har sagt sitt og vil ikke gi noen reaksjoner mot spilleren, sa Gerhard Nilsen i Dagblad-intervjuet, og fortalte samtidig at han ikke bryr seg spesielt om idrettens felles internasjonale kamp for å stoppe tribunevolden.

Eller som han omtalte svensk politis anmeldelse av Rossli Olsen for ordensforstyrrelse på stadion:

- Mange kan bli anmeldt for alt mulig.

Det er påfallende ureflektert for en aldersmessig godt voksen idrettsleder og rimer ikke med norsk ishockey sin naturlige ambisjon om å bli en nasjonal sport.

Om ishockeypresidenten ved ettertanke likevel er opptatt av å beskytte utøverne og tilskuerne sine mot tribunevold, er Gerhard Nilsens manglende reaksjon også feig. Det holder ikke for en president å skyve landslagsledelsen foran seg i en så prinsipiell sak. Eller å skylde på at det Petter Northug gjorde var mye verre.

DET er en slik feighet Rosseli Olsens arbeidsgivere i Frölunda nå blir angrepet for av svenske kommentatorer. Som for eksempel av Sveriges Radio sin hockeyekspert Mikael Renberg som er opprørt over at Frölunda lar Mats Rosseli Olsen fortsette som spiller i klubben mens de prater skamløst videre om sitt enestående verdigrunnlag:

- «Verdigrunnlag» er et veldig misbrukt ord. Jeg spyr av det. Det er så ille. Jeg vil ikke høre mer, jeg vil høre fakta. Hva står egentlig Frölunda for? Først da kan de bruke ordet «verdigrunnlag» så mye de vil, sier Renberg.

Akkurat det er utfordringen både til sentrale spillere, trenere og ledere i norsk ishockey når det gjelder kampen mot tribunevold. Til nå i denne saken har de mest vært opptatt av å kjekke seg for hverandre, og det ser stusslig ut for oss fra utsiden.

Med ett unntak; altså:

Mats Rosseli OLsen gjorde seg ferdig med kjekkaseri på onsdagskvelden. Nå er han den eneste virkelig modige iskrigeren.

• Les også:

• Sorry, Norge kan ikke stille med tribunepøbler i VM

• Fyllekjøring, tribunepøbler og sånt

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.