GUTTA TIL HØYRE: Pål Andre Helland (th) scoret to mål, et av dem fra distanse. Jonas Svensson (tv) er alltid et viktig angrepsvåpen for Rosenborg. Og sammen holder disse gutta bredden ute til høyre når Rosenborg beveger seg framover. Sammen med Mike Jensen utgjør de en formidabel trio.  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
GUTTA TIL HØYRE: Pål Andre Helland (th) scoret to mål, et av dem fra distanse. Jonas Svensson (tv) er alltid et viktig angrepsvåpen for Rosenborg. Og sammen holder disse gutta bredden ute til høyre når Rosenborg beveger seg framover. Sammen med Mike Jensen utgjør de en formidabel trio.  Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Til uka gjelder det i Europa, Rosenborg - skjerp dere!

Rosenborg har bare seirer på Lerkendal så langt i i 2016. Det  må fortsette om laget skal til Champions League. 

Rosenborg-Sarpsborg 5-2 (1-1)

NORRKÖPING SLÅR DJURGÅRDEN 1-0 borte og puster Malmö i ryggen på toppen av Allsvenskan. Det er sterkt. På Lerkendal vinner til slutt Rosenborg 5-2 over Sarpsborg. Det er like oppskriftsmessig som det er en offensiv fest. Men viktigst å merke seg før onsdagens Champions League-kvalifisering mellom RBK og fjorårets svenske mestere er nullen i Stockholm opp mot Rosenborgs noe hanglende forsvarsevne på crossballer imot.

To ganger scoret Sarpsborg på slike mens en tredje mulighet, en corner, skapte panikk innenfor Rosenborgs femmeter.

Det holder ikke i Europa.

NÅ VIL SIKKERT Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen hevde at den første er unnskyldt fordi Pål Alexander Kirkevold dyttet RBK-stopper Tore Reginiussen før han utliknet til 1-1, og i rettferdighetens navn må det nevnes at saken hans ikke er dårlig. Men når det er sagt - til uka skal det spilles internasjonal fotball. Så Tore Reginiussen og RBK-forsvaret som sådann, som fra backposisjonene også slapp til upressede crossballer ved for mange anledninger, kan ikke bruke den påsåtte dommerfeilen som en sovepute.

Sarpsborgs ledermål til 1-2 på en innsvinger mot den lengste stolpen bekrefter nemlig sårbarheten.

KÅRE INGEBRIGTSENS TRØST er at det som skjedde mot Sarpsborg er litt mot normalen. Bare sju baklengsmål på 14 kamper før Sarpsborg kom til Lerkendal bekrefter det. I tillegg startet RBK med Pavel Londak i mål for aller første gang. Og det er mulig det er godt nok om alt klaffer mot Norrköping, men skulle Rosenborg passere det første hinderet er jeg redd Pavel Londak må erstattes.

Ikke det at han ikke er en helt ålreit keeper.

Men på nivået Rosenborg sikter mot er han ikke god nok.

ROSENBORGS HØYRESIDE DERIMOT, er god nok. Og etter norsk standard et formidabelt angrepsvåpen. Når Jonas Svenssen går høyt i banen, hvilket han stort sett gjør hele tida fra sin backposisjon, Pål Andre Helland trekker inn fra kanten og Mike Jensen kommer på et av sine mange indreløper-løp, åpner det seg offensive varianter RBK-gutta har på hentetast. Og det er motstanderens forsvarsevne der og da som bestemmer om Jonas Svensson frigjøres for et av sine mange gode innlegg, eller om Pål Andre Helland velger å ta med seg ballen inn i banen for avslutning fra distanse.

Men uansett blir det farlig.

Veldig ofte.

ET AV DISSE angrepene ga 1-0 mot Sarpsborg. Jonas Svensson ble satt opp for innlegg, Mike Jensen var i posisjon for heading, og da den endte med retur hadde også Pål Andre Helland fullført sitt løp inn i Sarpsborgs straffefelt. Og det er denne offernsive disiplinen, at alle løp skal fullføres, som gir Rosenborg trøkk og nok hvite trøyer når innleggene kommer.

Og da ser det ut som scoring (nesten) hver gang.

PÅL ANDRE HELLAND, når han får skyte upresset fra 25 meter og inn, ser også ut som scoring hver gang. Uavhengig av hvilket bein han avslutter med. Han bare dæljer til. Og treffer det han sikter på veldig ofte. Og når Rosenborg får kontringsrom slik de fikk mot slutten, etter å ha gjort kampen i overkant spennende for seg sjøl, viser laget at de behersker det også.

Med andre ord; offensiven har mange bein å stå på.

MEN DET ROSENBORG ikke er gode på, og som de kan komme til å trenge i Europa, er evnen til å roe ned tempoet i kamper. De prøvde på 3-2 mot Sarpsborg. Og spilte på seg brudd fordi de ble for forsiktige. Så selv om det ser veldig bra ut resultatmessig og på tabellen er det ting som må forbedres kraftig når den viktigste delen av sesongen starter hjemme mot Norrköping til onsdag.

Og sånn skal det også være.

Med full skjerping blir Rosenborg bedre.