TILBAKE: Marta Tomac ødela korsbåndet i mai 2017. Nå er hun klar for EM, men må se flere lagvenninner gå gjennom det samme skade-marerittet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TILBAKE: Marta Tomac ødela korsbåndet i mai 2017. Nå er hun klar for EM, men må se flere lagvenninner gå gjennom det samme skade-marerittet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kneskader i håndball:

Tilbake etter marerittet: - Jeg slet veldig da jeg så Amanda

Marta Tomac ødela korsbåndet for halvannet år siden. Nå har hun kjempet seg tilbake.

Det norske håndballandslaget er rammet av alvorlige kneskader med både Amanda Kurtovic og Nora Mørk ute. Begge har fått korsbåndet avrevet.

En av dem som kjenner seg igjen i smertene er lagvenninne Marta Tomac (28). I mai 2017 var Tomac selv uheldig på trening, korsbåndet røk, og bakspilleren var ute i lang tid. Dermed var hun også uaktuell til VM i fjor.

Derfor var det ekstra vondt for Tomac å se Kurtovic bli båret av banen i lagets siste oppkjøringskamp mot Frankrike søndag.

- Jeg slet veldig da jeg så Amanda. Jeg kjente meg igjen ... Kneskader er forferdelig og gjør noe med deg. Det eneste som hjelper er å tenke framover, sier Tomac til Dagbladet.

Sperre

For Tomac var veien tilbake lang, men hun har likevel klart å kjempe seg tilbake i troppen som reiser til Frankrike denne uka. Åpningskampen er mot Tyskland lørdag klokka 15.

- Du har heldigvis de beste folkene rundt deg og det handler om å komme sterkere tilbake. Det gjør nok Amanda også, sier Tomac

- Er du noen gang redd for ny kneskade?

- Jeg tror mange sliter. Det er det største hinderet for å komme tilbake. Jeg opplevde framgang hele veien, med hjelp av å ha Håvard Moksnes (spesialist i idrettsfysioterapi) rundt meg. Hver gang jeg opplevde framgang, forsvant noe av sperren i hodet, sier Tomac.

- Hva var det viktigste for å komme tilbake?

- Det viktigste er å være trygg på det du gjør. Etter hvert som du får framgang, forsvinner tankene om hindringer. Det er viktig å varme opp kroppen og muskler godt. Du må være nøye i det du gjør. Jeg var nok heldig, jobbet bra og hadde flinke folk rundt meg, sier Tomac.

- Hva var den største utfordringen?

- Det kan ta tid å komme tilbake på samme nivå. Tempoet. Du må være mentalt forberedt på at prestasjonene svinger. Det er kanskje det tøffeste mentalt. Du må bruke tiden riktig før du er tilbake, sier 28-åringen fra Vipers Kristiansand.

Slår alarm

I går skrev tidligere landslagskaptein Gro Hammerseng-Edin et innlegg på TV2.no der hun er kritisk til stor belastning på de norske stjernespillerne. Hun etterlyser en debatt.

- Alarmen uler hos meg. Det handler ikke om Norges gullsjanser. I mine øyne er de fortsatt favoritter sammen med Frankrike. Alarmen går fordi jeg opplever at den totale belastningen på disse spillerne over tid er for stor, skriver Hammerseng-Edin.

Norge reiser til EM som gullfavoritter hos bookmakerne, men i oppladningen har det vært usikkerhet rundt flere av profilene. Linn Jørum Sulland er spådd å få en helt sentral rolle i laget.

- Vi skulle gjerne tapt mot Frankrike (i Møbelringen Cup) og heller hatt alle spillerne friske. Det er det som er så brutalt med idretten. Håndball kan gå fra himmel til helvete på kort tid, sier Linn Jørum Sulland til Dagbladet.

- Hvordan opplever du situasjonen i laget med skader og belastning?

- Det er sånn håndball er. Du spiller sjelden kamp uten at du har vondt et sted på kroppen, sier Sulland.

Norge åpner mot Tyskland i EM lørdag 1. desember klokka 15. Deretter følger kamp mot Tsjekkia mandag 3. desember klokka 21. Den siste kampen i gruppespillet er mot Romania onsdag 5. desember klokka 21. Alle Norges kamper i gruppespillet spilles i Brest.

Går alt etter planen for landslaget, reiser de videre til hovedrunden i Nancy, der de tre beste fra hver gruppe får plass. Semifinalene og finalen spilles i Paris 14. og 16. desember.