<strong>GAMMEL OG NY TID:</strong> Harald Berg (77) er fan av Håkon Evjen, Glimts fotrappe juvel av en høyrekant. Snart kan 19-åringen være tapt for Glimt. Harald Berg derimot, blir på Aspmyra "førr evig". Tidenes beste norske fotballspiller har nemlig - etter å ha nektet i 12 år - nylig gått med på at det kan reises statue av ham på stadion. Foto: Bjørn Erik Olsen
GAMMEL OG NY TID: Harald Berg (77) er fan av Håkon Evjen, Glimts fotrappe juvel av en høyrekant. Snart kan 19-åringen være tapt for Glimt. Harald Berg derimot, blir på Aspmyra "førr evig". Tidenes beste norske fotballspiller har nemlig - etter å ha nektet i 12 år - nylig gått med på at det kan reises statue av ham på stadion. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer

Harald Berg (77), Håkon Evjen (19) og Glimt-familien:

Tilbake i hverdagen

Den ene er 77 år og kåret til tidenes beste norske fotballspiller. Den andre er 19, og kan bli solgt for 20 millioner. Velkommen til bords med Harald «Dutte» Berg og Håkon Evjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BODØ (Dagbladet): Egentlig er det Håkon Evjen og bare ham vi har intervju-avtale med, i kafeen på Aspmyra. Trening og spillerlunsj er over, lagkameratene har dratt hjem, kun Håkon er igjen.

Kaffegjengen, som består av ca 15 gamle Glimt-profiler, har også slurpet i seg siste slurk og forlatt stadion.

Da går døra opp, og inn kommer Harald Berg. Litt stressa, litt sein. Smilende må 77-åringen erkjenne at i dag rakk han ikke kaffegjengen.

Tilbake på Aspmyra

I stedet takker Glimt-legenden ja til å slå seg ned med oss.

«Dutte» er solbrun, ser sterk ut, og det lune Berg-smilet lurer i munnviken. Ganske snart skal han slå opp latterdøra. Det er under en uke siden han fulgte sønnen Arild til graven.

Så direkte som bare han kan være, sier Harald Berg - nærmest i forbifarta - at det er han som nå må arve sin egen sønn. Han sier at rettslige prosesser i den anledning tar tid. Dette er tid som han helt sikkert ellers ville brukt på Aspmyra. Enten i passiar med kaffegjengen. Eller som dugnadsarbeider. 77-åringen er på Aspmyra nesten daglig. Få jobber frivillig som ham.

Aspmyra-vanene er ikke endret av at Arild (43) - den yngste av hans tre fotballspillende sønner - avsluttet livet 22. juni. Tvert imot.

- To dager etterpå dro jeg til Aspmyra og møtte kaffegjengen. Jeg ga beskjed om at jeg ikke ville ha noen særbehandling. Jeg ville være med som vanlig. Høre de gamle historiene. Le av de samme dårlige vitsene, sier Harald.

Nå, i selskap med Håkon Evjen, årets Glimt-komet, begynner han å snakke fotball med stort engasjement.

<strong>FELLES SORG:</strong> Arild Berg gikk bort 22. juni. Berg-familien, 
Glimt-familien, Bodø og fotball-Norge sørget. Dette er forsiden på 
begravelsesheftet.
FELLES SORG: Arild Berg gikk bort 22. juni. Berg-familien, Glimt-familien, Bodø og fotball-Norge sørget. Dette er forsiden på begravelsesheftet. Vis mer

- Håkon er helt klart en av de beste Glimt har. God i gjenvinning, god på overganger. Han tør å drible, tør å utfordre. Å tørre er den viktigste egenskapen man kan ha. Selvsagt kombinert med dyktighet, sier Harald.

- Håkon har virkelig klart å få opp øynene på oss som følger Glimt. På ett år er han blitt en voksen spiller. Likevel har han tida foran seg.

- Ser du noen av egenskapene til dine egne sønner i Håkon?

- Nei, Håkon er en annen type. Han er jo en avslutter, sier «Dutte» og humrer over egen nedsnakking av egne sønner.

- Når du har en spiller som Håkon i stallen, så må du som trener nesten bare si: «Hvor har du lyst til å spille?». Man må dyrke sånne som Håkon. Og det har Glimt fått til.

- Noen råd du vil dele?

- Ingen råd. Håkon må finne veien selv. Han utvikler seg meget godt i Glimt. Håkon vil selv merke når tida er moden for å reise videre, og hvor han skal.

Når Harald får tenkt seg om, har han likevel ett råd:

- Det kommer til å gå bra, så lenge du tenker på neste kamp. Det er alltid den som er viktigst. Neste kamp. Ikke tenke på medaljer. Ikke gruble over tapte slag. Se alltid frem mot neste kamp.

<strong>STJERNESKUDD:</strong> På under et halvår er Håkon Evjen blitt en av Eliteseriens 
fremste profiler. Høyrekanten har scoret fire mål, alle med venstre fot. 
Tre av målene - mot Mjøndalen, Tromsø og Strømsgodset - ble direkte 
matchavgjørende.

Foto: Bjørn Erik Olsen
STJERNESKUDD: På under et halvår er Håkon Evjen blitt en av Eliteseriens fremste profiler. Høyrekanten har scoret fire mål, alle med venstre fot. Tre av målene - mot Mjøndalen, Tromsø og Strømsgodset - ble direkte matchavgjørende. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer

Medaljedrøm

Glimt-heltene, med en intern aldersforskjell på 58 år, gjør på Dagbladets oppfordring en analyse av forrige helgs stortap. 0-6 mot Vålerenga smertet for et glimtlag som frem til da hadde virket ustoppelig.

Noen mener at Glimt virket mentalt utladet. Spillerne hadde fulgt Arild Berg til graven dagen før kamp.

Hverken «Dutte» eller Håkon tror at dette påvirket Glimt. De analyserer stortapet nokså likt, en analyse som kan sammenfattes slik:

- Kampbildet langt jevnere enn resultatet. Keeper Ricardo uheldig på 1-0. Rett før 2-0 ble en glimtspiller liggende med mulig hodeskade, uten at dommer stoppet spillet. 4-0 på unødvendig straffe før en halvtime var gått. De to målene på tampen var betydningsløse. Sjansestatistikken jevn. Småting gjorde at det endte 6-0.

<strong>VILLE TILBAKE:</strong> Da Arild gikk bort, ville Harald Berg raskest mulig tilbake til Aspmyra, kaffegjengen og miljøet rundt Håkon Evjen og barnebarnet Patrick på Glimts A-lag. Det er her han trives med å være.
Foto: Bjørn Erik Olsen
VILLE TILBAKE: Da Arild gikk bort, ville Harald Berg raskest mulig tilbake til Aspmyra, kaffegjengen og miljøet rundt Håkon Evjen og barnebarnet Patrick på Glimts A-lag. Det er her han trives med å være. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer

Engasjert tilføyer Harald Berg:

- Hvis Håkon og de andre klarer å være fokusert, og fortsetter å vinne særlig hjemmekampene, så blir dette en sterk sesong. Årets glimtlag er godt. Det er ingen vits i å finne på noe "lurt". Ingen grunn til å endre på noe.

- Tror du på medalje?

«Dutte» setter lyseblå øyne i oss, han smiler og sier:

- Nå spør du om ting jeg ikke vil snakke om. La oss snakke om neste kamp. Den har jeg tro på.

- Enig med Harald, smetter Håkon inn. Han legger til:

- Jeg tenker ikke på medaljer. Jeg liker å ha fokus på neste arbeidsoppgave. Enga-kampen er ute av systemet, og høst eller medaljer tenker jeg ikke på. Nå fokuserer jeg kun på Ranheim, lørdag kl 21 på Aspmyra.

Kunne hatt 100 landskamper

I en historisk parallell til forrige helgs stortap, forteller «Dutte» om en fadese han selv opplevde, i 1968. Den gang var han Lyns og landslagets største stjerne.

- Vi ledet eliteserien, og spilte vår siste kamp før sommerpausen. Strømsgodset på Marienlyst. Godset tok ledelsen 1-0. Det ble 2-0, plutselig ble det 3-0, og det stoppet bare ikke. Til slutt stod det 10-1. Jeg ler av det i dag, men det var alvor. Skandale. Lyn hadde halve landslaget på den tida. I neste landskamp, borte mot Danmark, ble samtlige Lyn-spillere benket, jeg også. Vi tapte 1-5 i Parken, sier «Dutte» og ler.

Så tilføyer han tørt:

- Det var første og siste gang jeg startet en kamp på benken.

- Du burde hatt flere landskamper enn 43?

- Jeg kunne hatt 100, sier Harald Berg uten å blunke.

Fokus på klubb

Han sa nei til landslaget mange ganger. Ikke minst etter at han i 1974 flyttet hjem til Bodø, 32 år gammel, og startet kapteinsgjerningen for et Glimt som gjennom andre halvdel av 70-tallet skulle sprenge grense etter grense i norsk fotball.

Landslaget fikk ikke skygge for jobben han ønsket å gjøre i hjembyen. Midt i Glimt-galskapens første sesong, 1975, ble Harald også far for tredje gang. Arild kom til verden. Tre måneder senere ledet han Glimt til en historisk cupfinaletriumf mot Vard. Stadig vekk den viktigste nordnorske idrettsbegivenheten noensinne.

Håkon Evjen venter på sin første A-landskamp. Fotballkjennere er ikke i tvil om at det vil skje. Det handler mer om når. Håkon har gått gradene på samtlige aldersbestemte landslag; U15, U16, U17, U18, U20.

- Neste steg er U21-landslaget. Det er det jeg fokuserer på, sier Håkon.

- Deretter A-landslaget?

- Det fokuserer jeg ikke på.

<strong>BODØ-PROFIL:</strong> Håkon (19) har vært bodøværing i tre år. En ydmyk ung fyr, som er blitt populær i Nordlands hovedstad.
Foto: Bjørn Erik Olsen
BODØ-PROFIL: Håkon (19) har vært bodøværing i tre år. En ydmyk ung fyr, som er blitt populær i Nordlands hovedstad. Foto: Bjørn Erik Olsen Vis mer

Drøm om utlandet

Men drømmene snakker Håkon gjerne om. De har vært der siden han var bitte liten.

- Jeg vil spille i en av de beste ligaene i verden.

- Da tenker du på..?

- La Liga i Spania. Eller Premier League i England. Det ville vært fint. Eller Serie A i Italia. En av de tre. Men jeg må nok først til et annet land, før jeg kan ta siste steget.

- Hvis du kan velge fritt, hva er favorittklubben?

- Jeg har alltid vært United-fan. Det ville vært en drøm å spille på Old Trafford.

- Kjenner du Solskjær?

- Jeg har møtt ham og snakket litt med ham. Han vet hvem jeg er.

- Ut i Europa vil du uansett?

- Jeg har drømt om å bli proff siden jeg var 6.

Spilt mot Cruyff

Harald «Dutte» Berg forteller om da han selv ble en av Norges første proffspillere, i nederlandske ADO den Haag. "Dutte" spilte i Holland, som han liker å kalle landet, fra 1969 til 1973.

- Holland var bortimot den eneste større ligaen som tillot utlendinger, maks to pr klubb. Nesten hver helg spilte jeg derfor kamper på høyt europeisk nivå. Vi møtte Johan Cruyff og Ajax flere ganger. Blant annet i cupfinalen, forteller Harald.

I 1972 kom Harald Berg på "Årets lag", i likhet med Cruyff. Aristokraten fra Amsterdam og ballgeniet fra Bodø. I perioder var de likemenn på banen.

Samme år, 1972, opphevet EU restriksjonene for utlendinger i europeiske ligaer.

- Dermed gikk Cruyff til Barcelona, sier Harald, om det som må ha vært en av fotballhistoriens mest vellykkede overganger.

Selv forlot han Nederland samtidig med Cruyff. Men ikke til Barcelona. Som den Berg han er, avsluttet han proffkarrieren og flyttet hjem til Bodø. Hvor han brettet opp ermene for Glimt, som spilte i en tilsynelatende evig bakevje kalt "nordnorsk 2. divisjon".

- Ble du rik i Holland?

- Det var ikke før i 1991 at lønningene skjøt fart og forskjellene ble enorme. Jeg kjøpte meg riktignok hus i Bodø på den første årslønna i Haag. Men målt mot dagens nivå tjente vi småpenger.

ARILD BERG: Den tidligere fotballprofilen Arild Berg gikk bort 43 år gammel lørdag 22. juni. I dag tok familie og venner farvel i Bodø domkirke.Video: NTB Scanpix Vis mer

Kjente Arild

Før Harald Berg med håndtrykk og smil forlater Aspmyra for i dag, serverer han en historie som imponerer Håkon Evjen. Den er fra høsten 1968 og vinteren 1969, da Harald var beste spiller på Norges beste lag, Lyn.

- Høsten 68 spilte vi oss til kvartfinale i Europacupen. Og trakk Barcelona. Siden kampene skulle spilles i februar, og norske baner var bunnfrosset, måtte vi spille både hjemme- og bortekampen på Nou Camp. Vi tapte "hjemmekampen" 2-3. I den såkalte bortekampen ledet vi 2-0, og dermed 4-3 sammenlagt. Men så reduserte Barca til 2-1. Dermed var vi utslått på bortemålsregelen. Vi presset på for ett mål til. På slutten kontret Barcelona inn 2-2. Vi var utrolig nær å slå dem ut. Etter det ble jeg proff i Holland.

Håkon har lyttet, og nå utbryter han:

- Dere ledet 2-1 borte mot Barcelona, måtte ha ett mål til, og gikk for det! Jeg liker innstillingen.

Når Harald har gått, snakker vi litt om fotballfamilien Berg.

- For en familie. Bare fine folk. Man blir i godt humør av å treffe dem. Jeg er særlig imponert over åpenheten deres, helt fra samme dag som Arild døde. Jeg tror ikke noen andre kunne taklet sorg på en så åpen måte.

- Du rakk å bli kjent med Arild?

- Ja. Vi møttes av og til på Aspmyra. Arild var en fin fyr. Alltid engasjert. Fotballmessig har jeg bare sett på Youtube hva han fikk til. Men han var god utenfor banen også, for det har jeg opplevd selv.

Håkon har nå vært glimtspiller i tre år.

16 år gammel forlot han Narvik og Mjølner, og dro Bodø og Glimt. Sammen med tvillingbroren Henrik. Begge var talentfulle og hadde spilt A-lagsfotball for Mjølner. Mens Henrik ble skadeplaget i Bodø, og pr i dag ikke spiller fotball, er Håkon blitt den største Glimt-profilen av alle.

- Man skulle kanskje tro at jeg var ment for Glimt, siden pappa spilte her i mange sesonger (se eget intervju med pappa Andreas, red.) . Men egentlig var det tilfeldig. Vi kunne like gjerne havnet i Tromsø, avslører 19-åringen. Han legger til:

- Jeg er glad for at det ble Bodø. Glimt er en fin klubb, som gjerne vil få frem talenter. Og så er jeg jo født her.

Pappa Andreas Evjen var venstreback for Glimt fra og med 1993 til og med 2000. Håkon og tvillingbroren ble derfor født i Bodø i februar 2000. Et par år etter flyttet familien hjem til Narvik.

- Pappa har trent Henrik og meg fra vi begynte med fotball som seksåringer, og frem til vi ble tatt opp i A-stallen til Mjølner som 15-åringer. Han var treneren vår på alle aldersbestemte lag. Jeg har lært enormt mye av pappa, sier Håkon.

Tilfeldigheter og Glimt

Heller ikke Håkon har vært skadefri. I januar i år ledsaget Glimt ham til en tysk klinikk, hvor det ble gjennomført et større inngrep i begge lysker.

- Operasjonen var meget vellykket. Utrolig viktig å få det gjort skikkelig, og i god tid før sesongen. Jeg spilte med mye smerter i fjor. Begge lyskene føltes tunge, forteller Håkon, som før operasjonen signerte ny avtale med Glimt, gjeldende frem til sommeren 2021.

- Fornøyd med kontrakten?

- Den er bra nok for en 19-åring i Eliteserien. Jeg er fornøyd.

- Ikke fristende å reforhandle etter årets pangstart?

- Nei, sånt gjør ikke jeg.

Men selv om inntekten er nøktern, vokser populariteten. En sportsbar i Bodø reklamerer nå med at "Håkon Evjen spiser gratis her - så lenge han spiller for Glimt".

Håkon humrer over burger-gimmicken:

- Det er flott at de bryr seg. Jeg må nesten ta meg en tur og teste maten.

- Du er kanskje ikke en burgerfyr?

Nei, jo, altså... Egentlig er jeg en burgerfyr. Og Ørjan (Nygård, red., fysisk trener og kostholdsekspert) sier det er lov å kose seg i blant. Men jeg er opptatt av å bygge muskler, så da prioriterer jeg mat med gode næringsstoffer. Kylling og ris. Kylling og pasta. Laks.

Suksess i 2019

På spørsmål om hva som er hans fremste egenskap på banen, tenker Håkon seg grundig om.

- Jeg liker å ha ballen i beina. Intensiteten er også bra. Det er kanskje den jeg er mest fornøyd med. At jeg klarer å holde høy intensitet, lenge. Jeg er vanskelig å bli kvitt. Som yngre var jeg mindre enn de fleste. Det kompenserte jeg med høy intensitet.

Stjerneskuddet fra Narvik kunne sikkert nevnt etpar andre ting han er god på, for eksempel gjenvinning. Og utholdenhet, han løper både 11 og 12 km i hver kamp. Også skuddfoten kunne vært nevnt:

Den venstrebeinte høyrevingen har scoret fire mål i år. Alle med venstre fot, og alle svært utslagsgivende:

  • Skar inn fra høyre og banket inn 5-4 på overtid av overtiden i sesongens første bortekamp, mot Mjøndalen.
  • Frispilt på venstresiden og satte inn 2-1 på overtid 16. mai i Tromsø.
  • Skar inn fra høyre, driblet to-tre mann og satte inn 1-0 mot Strømsgodset. Fire minutter etter la han et hardt innlegg som Godset satte i eget nett, Glimt vant dermed 2-0.
  • Bredsidet Layounis innlegg kontant i mål og sørget for pauseledelse 1-0 mot Odd. Glimt vant 3-0.

Ingen kjæreste

I møte med Håkon Evjen merker man hvor seriøs han er. Ordet "fokus" benyttes hyppig.

- Hvordan har det vært å bo borte fra mamma og pappa i tre år?

- Jeg skulle gjerne sett dem oftere, det blir bare et par hjemturer i året. Men Glimt tar godt vare på meg. Dessuten hadde jeg broren min i Bodø den første tida, og vi bodde rett ved Aspmyra. Å flytte hjemmefra har lært meg å bli selvstendig, og å holde fokus.

- Hva gjør du hvis du skal koble av?

- Da ser jeg film, spiller bowling, eller tar en runde frisbee-golf i Rensåsparken. Eller bare henger med kompiser og venninner.

- Har du kjæreste?

- Nei. Jeg fokuserer ikke på jenter nå. Akkurat nå har jeg fokus på karrieren.

Kan bli tidenes dyreste

Håkon Evjen kan bli tidenes mest innbringende spiller for Bodø/Glimt. Det bekrefter 19-åringens agent.

- Det siste halvåret har flere klubber blitt oppmerksom på Håkon. Både det han har gjort i eliteserien og på U20-landslaget, sier agent Morten Wivestad. Sammen med kollega Mike Kjølø i selskapet Keypass representerer han Evjen. Wivestad tror det kan bli salg snart.

- Det kan skje i sommer. Eller etter sesongen. Interessen er der, sier Wivestad, som mener Evjen bør ta steget til en mellomstor europeisk liga før han sikter mot stjernene.

- Alle ser at han er akslet for større ligaer. Men Håkon er på et godt sted i Glimt. Han utvikler seg, og har en veldig god trener i Kjetil Knutsen. Vi har fin dialog med Glimt-ledelsen. Håkon går ikke før vi finner den rette klubben, på det rette nivået, i den riktige ligaen.

Eurosport-ekspert Joacim Jonsson tror Håkon Evjen kan bli solgt for 20 millioner, og mener Glimt kan få maks ut av en overgang hvis den skjer nå. Wivestad er ikke uenig i at et salg kan være nært forestående, men ønsker ikke å kommentere summer. Evjen kan dermed bli den dyreste spilleren Glimt har solgt.

Da Ørjan Berg gikk til Rosenborg høsten 1999, ble han først leid ut for 3,6 millioner og deretter solgt i en totalpakke verdt 13 millioner. Da Mathias Normann og Trond Fredrik Ludvigsen gikk til henholdsvis Brighton i 2017 og Hertha Berlin i 2002, skal overgangssummene ha vært på 13 og 10 millioner kroner.

Ble koblet til Tromsø

Pappa Andreas Evjen bekrefter at Håkon kunne blitt Tromsø-spiller.

- Håkon og tvillingbroren Henrik reiste med TIL på turnering i Danmark. Men så ville Glimt ha dem med i en nasjonal serie for 16-åringer. Da ble det Glimt, sier Andreas Evjen, som på 90-tallet selv var lagkamerat med de tre fotballbrødrene Berg.

Om sin egens sønns ambisjoner sier han:

- Det der må Håkon styre sjøl. Jeg oppmuntrer og støtter. Den kan være kort, fotballkarrieren. Han kan bli skadd på lørdag. For tiden ser Andreas sønnen sin mest på TV-skjermen. Han har studert Glimts kjempetap mot Vålerenga hele tre ganger.

- Jeg liker å se kamper i ettertid. Mot Vålerenga gikk mye galt i enkeltsituasjoner. Det gjør at man blir stressa. Men spill- og sjansemessig var Glimt på høyden. Det er artig å følge dem i år. Glimt gir full gass. Blir de stabile tar de medalje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer