Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Padleesset Amund Volds kamp mot kreften

Tilbake i kajakken tre uker etter blodkreft-beskjeden

Amund Vold (21) var et norsk OL-håp i Tokyo neste år. I august fikk han påvist blodkreft. Padlesporten var i sjokk. Nå er han allerede tilbake i kajakken, selv om en 2,5 år lang cellegiftskur er i gang.

TILBAKE I KAJAKKEN: Bare tre uker etter at Amund Vold fikk påvist blodkreft var han tilbake i kajakken. Foto: Privat
TILBAKE I KAJAKKEN: Bare tre uker etter at Amund Vold fikk påvist blodkreft var han tilbake i kajakken. Foto: Privat Vis mer

I august fikk den norske padleren Amund Vold (21) påvist blodkreft av typen akutt lymfoblastisk leukemi.

21-åringen ble sett på som et enda større padletalent enn OL-kongen Eirik Verås Larsen og seilte opp en medaljekandidat til OL i Tokyo neste sommer.

Sammen med storebror Eivind Vold (25) hadde de OL-medalje i sikte.

8. august kom marerittbeskjeden: Amund fikk påvist blodkreft.

Nå venter en 2,5 års lang cellegiftskur. Drømmen om OL i 2020 er det bare å glemme.

- Det er det jeg hadde trent for hver dag i tre år. Så blir drømmen knust, og jeg har plutselig fått noe helt annet å tenke på. Det er ekstremt tungt, sier Amund Vold til Dagbladet.

Men prognosene er heldigvis gode, og Amund har allerede begynt å drømme smått om OL i Paris i 2024, men fokuset nå er først og fremst å bli frisk.

Tilbake i kajakken

En drøy måned etter marerittbeskjeden er Amund jevnlig innom sykehuset, men han har samtidig tatt sine første padletak i kajakkbåten, som han gjorde allerede tre uker etter at blodkreften ble diagnostisert.

Til Dagbladet forteller Amund Vold hvordan comebacket i kajakkbåten var - og om den spesielle opplevelsen det er å padle med blodkreft i kroppen og mens cellegiftbehandlingen pågår for fullt.

TETTE BÅND: Brødrene Amund og Eivind Vold gjør alt for hverandre. Foto: Privat
TETTE BÅND: Brødrene Amund og Eivind Vold gjør alt for hverandre. Foto: Privat Vis mer

- Jeg klarer ikke å holde meg unna kajakken. Jeg klarte å være tre uker uten den, før jeg prøvde meg igjen på vannet. Jeg mistet vannfølelsen og balansen, men det var fint å komme tilbake, forteller Amund Vold til Dagbladet.

- Hvordan går det når du forsøker å ta i litt?

- Jeg får fort vondt i hodet om jeg tar i litt. Akkurat nå er det mer aktivitet enn trening det jeg driver med, men jeg håper at jeg kan ha I3-økter etter hvert. Når jeg blir helt frisk, kan jeg sette inn giret.

Håper legen sier ja

En I3-økt er en betegnelse for en treningsøkt i intensitetssone 3 av 5, altså såkalt halvhard trening.

- Har du fått lov av legene til å trene I3-økter?

- He-he, nei, jeg har ikke helt hørt med legene om I3-økter er innafor, men jeg håper at det er greit en stund ut i behandlingsløpet. Da kan jeg fungere som et ganske normalt menneske igjen – og kan trene litt normalt. Jeg har fått lov av legene til å holde meg i aktivitet, bare jeg ikke pusher meg.

RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant tidligere i sommer dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Nå har Amund fått blodkreft. Foto: Florian Schwarzbach Blackburn-Photographie
RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant tidligere i sommer dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Nå har Amund fått blodkreft. Foto: Florian Schwarzbach Blackburn-Photographie Vis mer

Den norske padleren er inne i en ny fase med færre døgn på sykehuset enn i startfasen av kreftbehandlingen, men det er fortsatt regelmessige besøk.

Livet snudd på hodet

Vold er innom Rikshospitalet én gang hver uke, men hver tredje uke blir han liggende til overvåking i tre-fire dager. Det er denne uka vi nå er inne i.

- Den første måneden var det knallhardt. Det har vært tungt å få livet snudd på hodet. Off, det var tungt. Jeg har hatt en plan fram mot OL i Tokyo i første omgang. Jeg har trent mot det siden Rio-OL i 2016. Det har vært en stor drøm. Plutselig får man helt andre ting å tenke på. Jeg synes det er vanskelig å sette ord på hva jeg følte. Jeg har fått det litt på avstand og roet meg litt med. Det var noe jeg tenkte på hver dag, forteller Amund Vold til Dagbladet.

- Men det er ikke så mye jeg får gjort noe med nå. Jeg må gjøre det beste ut av det,

- Hva innebærer det «å gjøre det beste ut av det» for deg?

- Godt spørsmål. Jeg har meldt meg opp til studier, nærmere bestemt maskiningeniør-studier. Jeg har fått et tilrettelagt opplegg og møter opp når jeg har krefter til det. Om jeg fungerer slik jeg har gjort det siste uka, skal det gå fint.

- Tåkete og sliten

DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter tidligere i sommer. Foto: Privat
DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter tidligere i sommer. Foto: Privat Vis mer

I ukene etter marerittbeskjeden har medisinenes bivirkninger svekket ham. Nå venter imidlertid bedre tider, forhåpentligvis.

- Medisinene har gjort meg tåkete og sliten, men nå skal jeg slutte med noen av medisinene (kortison). Jeg har fått gode svar på at behandlingen fungerer. Ting går rette veien. Jeg må være optimistisk på at jeg skal bli helt frisk, sier 21-åringen med et tappert smil.

Tapper og optimistisk er han også om framtida. OL i 2020 er det bare å glemme, men OL i Paris i 2024 kan kanskje være en mulighet for det store norske idrettstalentet. De olympiske lekene i den franske hovedstaden kommer to år etter at kreftbehandlingen skal være over.

- Nå er det en stund til jeg får drevet med idretten jeg elsker. Men det kommer flere OL. Jeg er fortsatt ung og har muligheter til neste OL, selv om det blir vanskelig når jeg nå taper 2,5 år med trening og først og fremst jobber for å bli frisk, forteller Vold.

Drømmer om å kopiere heltebragd

Om han klarer å skape en forbilledlig og heltemodig eventyrhistorie og nå tilbake til verdenstoppen igjen etter blodkreften, vil han bli hyllet verden over.

Den nederlandske svømmeren Maarten van der Weijden (38) klarte denne bragden i OL i Beijing i 2008. Han fikk påvist leukemi i 2001, men klarte å vinne OL-gull sju år seinere.

- Det viser at det er mulig, sier 21-åringen, som har alderen på sin side.

Til sammenlikning var Eirik Verås Larsen 28 år gammel da han vant sitt første OL-gull i Aten i 2004. Han var 36 år da han ble olympisk mester igjen i London i 2012.

- Verås Larsen vant først OL-gull da han var 28 år. I 2024 er jeg 26 år. Så det er mulig. Men jeg er 24 år når jeg er ferdig med behandling, så jeg mister mye trening før den tid.

Rørende meldinger

På veien tilbake har i hvert fall Amund Vold massiv støtte og mange i ryggen.

- Jeg har fått veldig mange støttemeldinger. Det betyr ekstremt mye. Jeg håper jeg har klart å svare på. Jeg har satt stor pris på alle som har sendt meldinger, forteller han.

En som tok kreftnyheten omtrent like tungt som Amund selv, var storebror Eivind. De bor sammen og har trent sammen hver dag i flere år.

- Det har vært tungt for Eivind også. Han fikk det ikke helt til å stemme helt i VM. Det har nok gått innpå han også. Jeg håper han fortsetter til OL i 2024, sier lillebror Amund Vold.

- Amund er en kriger

Til Dagbladet i august fortalte Eivind at han var knust over Amunds kreftdiagnose.

- Jeg har aldri opplevd noe så kjipt før. Han er broren min, min bestevenn, vi trener sammen, bor sammen, vi gjør alt sammen. Det gjør det ikke noe lettere at det er OL neste år, sa storebror Eivind Vold til Dagbladet.

- Amund har tatt medalje på alt han har stilt opp på internasjonalt i år. Det gjør det ekstra ille. De drømmene vi hadde sammen inn mot OL og i OL… Det er verst for hans egen del, men det går veldig innpå meg også. Det er så kjipt.

- Samtidig er det viktigste at han blir frisk. Amund er en kriger. Jeg tror at han har muligheter til å komme tilbake. Han har gode prognoser. Det er veldig bra, selv om det er veldig lang behandlingstid.

I mellomtida ser Amund for seg at han kan gå inn i en trener- og mentorrolle i padlemiljøet.

- Ja, jeg kan kanskje være trener eller mentor. Det er noe jeg kan tenke meg, men som jeg ikke har vurdert før du sa det nå. Det er en interessant idé.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling