Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tilbake i mesterform

Petter drar til VM med forutsetning for å vinne.

RETT FØLELSE:  Petter Northug ned fra seierspallen for første gang i vinter. Det er en følelse å ta med seg i VM-forberedelsene. FOTO: Terjje Pedersen / NTB scanpix.
RETT FØLELSE: Petter Northug ned fra seierspallen for første gang i vinter. Det er en følelse å ta med seg i VM-forberedelsene. FOTO: Terjje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

HVER gang jeg har snakket med de beste norske skisprinterne foran denne sesongen, har praten kjapt dreid seg om Sondre Turvoll Fossli. Det har vært god grunn til det:

•• For denne 21-åringen er det råeste dette miljøet har sett av det å gå fort på ski.

I test etter test på rulleski har han lekt med konkurrentene på landslaget. Avstanden bakover har vært så stor at de rutinerte lagkameratene i ren vennlighet har vært opptatt av ikke å hause opp det store som er på gang i norsk skisprint.

I dagens sesongåpning på Beitostølen var det mulig å ane det uansett. Der var Sondre løperen med det klart største tempoet i kroppen helt fra han gikk inn til seier i prologen, kontrollerte feltene i kvart -og semifinalen, for så å stikke fra Petter Northug og alle de andre opp den siste bakken inn mot stadion.

Men det var Petter som vant.

SÅNT kan greit forklares med et langt, sugende oppløp der skøyteskiene til Northug naturlig gled bedre enn det paret med festesmurning som Turvoll Fossli gikk på, men enda mer forklarer det hva som er i vente under ski-VM i Falun om snaue tre måneder.

Der dette unge norske sprintfantomet er helt i starten på en karriere som i beste fall blir like stor som Hokksund-løperens eget forbildet Ola Vigen Hattestad, forblir det avgjørende VM-spørsmål:

•• Er Petter Northug i stand til å løfte seg de ekstra hakkene som gjør at han kan slå de aller røffeste igjen?

Med denne seieren er det i hvert fall mulig å ane et positivt svar.

DER han foreløpig ikke er i nærheten av å følge Martin Johnsrud Sundby på distanserenn hverken i klassisk eller skøyting, holdt kvaliteten til å spurte ned den sprinteren som altså er i ferd med å sette en ny standard for hva det vil si å gå fort på ski.

I første omgang var det et svar som betydde mye for Petter selv. La gå at selve skivalget ble avgjørende på de siste meterne; her var det først og fremst seieren i et ellers betydningsløst åpningsrenn han jaktet på. Altså nettopp følelsen av det å være den best igjen.

Med den i boks, ble tonen raskt også til å kjenne igjen. Som Petter lett antydet til NRK angående nettopp toppfarten sin utover vinteren:

- Det er ikke sikkert at den kommer i Kuusamo eller i rennene rett etterpå. Men det er ikke det folk kommer til å tenke på etter denne sesongen.

Skjønt kanskje ikke den rene spurtstyrken heller.

FOR VM-løypene i Falun er slett ikke anlagt slik at alt avgjøres på topptempoet inne på Lugnet. På distanserennene har medaljekandidatene forlengst jobbet fram mot det å mestre den voldsomme stigningen opp langs hoppbakken uten å tappe kroppen for krefter foran temposkiftene på de siste ganske kuperte kilometerne inn mot stadion. Det er her Petter må ha kontakt med Dario Cologna, de beste svenske og russerne, samt Martin Johnsud Sundby for i det hele tatt å få utnyttet sin vante hurtighet.

På samme vis holder det heller ikke med skøyteski og ekstrem kraft i piggingen på den klassiske VM-sprinten. Også der er det lagt inn så røffe motbakker at det i teorien skal være umulig å gå med skøyteski.

AKKURAT det trodde nok spesialsprinterne på Beitostølen også i dag ettersom nysnøen dro ned gliden underveis i konkurransen, men Petter vurderte altså det taktiske annerledes.

Til slutt fikk han rett. Bare det er et tegn på at Petter Northug er tilbake i mesterform.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling