Tilbake til framtida

Det minnet om Norges første spark på vei mot verdenseliten på begynnelsen 90-tallet: En gjeng tippeligaspillere med fart, flittighet og tillit til systemet.

Treningskampen mot Sør-Korea kan fort oppsummeres i to ikke helt uvesentlige setninger:

  • Norge vant.
  • Og Norge underholdt.

Vi må mer enn sju måneder tilbake i tid - til åpningskampen mot Spania i EM - for å finne Norges siste seier. De mest kritiske av oss vil hevde at Norge den gangen heller ikke underholdt. Landslagssjef Nils Johan Semb har uansett ikke vært blidere siden midten av juni.

Ikke dermed forlangt at han skal skyve ut alle utenlandsproffene til fordel for en gjeng spillere med til sammen 16 A-landskamper.

Egenverdi

Det hører med i sammenhengen at Sør-Korea framsto som en takknemlig motstander. Sjelden møtes Norge av så naiv motstand på dette nivået. Og keeper Morten Bakke reddet definitivt seieren i sluttminuttet.

Likevel: Kampen fikk større egenverdi enn alle trodde på forhånd. Og Semb fikk flere grunner til ettertanke både i forhold til spillestil og til spillertyper.

Her er de viktigste punktene:

  • Farta: Thorstein Helstad og Dagfinn Enerly utfordret fra hver sin flanke med stor hurtighet, og kom til en type sjanser og avslutninger Norge sjelden oppnår med mer stasjonære flankespillere som Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen. Fart på flankene prioriteres.
  • Disiplinen: Norges varemerke - de kjappe overgangene fra forsvar til angrep - var tydelige og suksessrike i går. Mye fordi Sør-Korea inviterte til det, men mest fordi Norge hele tida var disiplinerte i forhold til kravene om raske gjennombrudd.
  • Effektiviteten: Inntil i går var Thorstein Helstad Norges eneste målscorer siden EM (mot Finland i treningskamp og mot Wales i VM-kvaliken). Helstad økte antallet til tre i går. Johnsen scoret sine to første mål - i sin andre landskamp.

Duoen har med andre ord scoret samtlige av Norges fem mål siden Spania ble slått i EM.

Førstevalg

Til sammenlikning:

  • Tore André Flo har ikke scoret siden Norge slo Latvia høsten 1999.
  • Da kom også Ole Gunnar Solskjærs siste spillemål. Etter det scoret Solskjær på straffe mot Slovakia i mai i fjor.
  • John Carew scoret i treningslandskampen mot Italia før EM-avreise, Steffen Iversen i åpningskampen mot Spania.

Myggen-rolle

I øyeblikket er John Carew et naturlig førstevalg som alenespiss på Norge. Men to målfrie Valencia-kamper på rad med en rekke misbrukte sjanser, svekker Carews kandidatur. Uansett må Thorstein Helstad spille fra start mot Polen 24. mars. I går trivdes han utmerket i en framskutt flankeposisjon på venstresida.

Tommy Svindal Larsen er heller ikke langt unna en slags Myggen-rolle mot Polen - hvis han holder seg skade- og sykdomsfri de nærmeste månedene.

Flere kan nevnes på bakgrunn av en 90 minutters treningskamp: I første rekke Frode Johnsen, Fredrik Winsnes, Dagfinn Enerly og etter hvert også Bjarte Lunde Aarsheim.

Men de får i beste fall bare én sjanse til før Polen-kampen 24. mars: Lørdagens kamp mot bylaget til Hongkong.

Det redder plassen til enkelte landslagsveteraner.