Magnus Carlsen åtte år på tronen

Tilbakeblikk på Carlsens VM-historie

Magnus Carlsen er stinn av rutine før sin femte VM-kamp i klassisk sjakk. Dette er høydepunktene som har holdt ham på toppen.

SEIRET I 2018: Magnus Carlsen ble mottatt med konfetti på hotellet han bodde på under sjakk-VM, etter at han forsvartre sin VM-tittel i omspill mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SEIRET I 2018: Magnus Carlsen ble mottatt med konfetti på hotellet han bodde på under sjakk-VM, etter at han forsvartre sin VM-tittel i omspill mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag er ventetiden endelig over. Da spiller Carlsen sitt første VM-parti i langsjakk på tre år i møtet med Jan Nepomnjasjtsjij i Dubai. Det blir en duell mellom spillere som har kjent hverandre siden barndommen.

Kan russeren overraske og ta over tronen Carlsen har sittet på siden 2013?

– Det er en veldig skjev match med tanke på at Magnus spiller sin femte VM-kamp, mens «Nepo» debuterer og får sitt livs sjanse. En slik sjanse får han trolig aldri igjen, så han er nok ekstremt forberedt og motivert, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn til NTB.

– For Magnus er det mer et slit. Han sier selv at han ikke får særlig glede av å ha VM-tittelen, men han irriterer seg voldsomt over tanken på ikke å ha den. Klarer han å mobilisere den kreative energien han ofte får når han er presset eller forbannet? Jeg tror Magnus greier det.

I så fall tar Carlsen sin femte VM-tittel og legger seg inn én bak rekorden. Svaret får vi om noen uker. Her er et tilbakeblikk på hans tidligere bragder.

2013 (Chennai, India): Carlsen – Anand 6,5-3,5

* Fikk fordel av hvite brikker mot regjerende mester Vishy Anand i første parti, men dro i nødbremsen etter en tidlig feil. Berget remis.

* Gjennombruddet kom med seier i femte parti. Carlsen vant også dagen etter med svarte brikker.

* Anand vant ikke et eneste parti på hjemmebane. Kampen var avgjort etter ti runder.

* En dresskledd Carlsen feiret triumfen med et hopp i bassenget.

2014 (Sotsji, Russland): Carlsen – Anand 6,5-4,5

* Samme duo møttes igjen året etter. Carlsen tok ledelsen med seier i andre parti, men Anand utlignet umiddelbart i det tredje.

* Derfra hadde Carlsen full kontroll. Han var tilbake i føringen etter parti fem.

* Avgjørelsen falt med seier i ellevte parti. På veien ble det sju remis i tittelforsvaret.

2016 (New York, USA): Carlsen – Karjakin 6-6, omspill 3–1

* Et langt mer trøblete VM. Sergej Karjakin fra Russland viste tidlig sin eminente evne til å forsvare seg under press.

* To klare seierssjanser glapp de første dagene. Så begynte Carlsen å slurve, og det kunne kostet ham dyrt. Etter sju strake remis smalt det. Karjakin tok ledelsen med fire partier igjen.

* Sjokktapet kom selv om Carlsen hadde fordel av hvite brikker. Etterpå nektet han å snakke med journalister og stormet ut av pressekonferansen.

* Nå var presset massivt. Carlsen havnet i akutt tidsnød med svarte brikker i niende parti, men Karjakin greide ikke å sette inn nådestøtet. Det endte i remis.

* Vendepunktet kom i påfølgende parti. Carlsen brøt seierstørken og var tilbake i favorittsetet.

* I tolvte og siste parti tok han ingen sjanser og tok remis etter 35 minutter. To dager senere var han suveren i omspillet (hurtigsjakk) og forsvarte tittelen på sin egen 26-årsdag.

2018 (London, Storbritannia): Carlsen – Caruana 6-6, omspill 3–0

* Carlsen var på sporet av seier med svarte brikker i første parti mot amerikanske Fabiano Caruana, som var i skikkelig trøbbel før tidsfristen ved 40 trekk. En maraton på sju timer ga poengdeling.

* Det ble den første remisen i en lang rekke. Spillerne hadde sjanser til å vinne partier gjennom mesterskapet, men ingen klarte å utnytte dem.

* For første gang i VM-historien endte alle partiene med remis.

* I omspillet var Carlsen fullstendig overlegen og vant tre strake hurtigsjakkpartier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer