Tilbudene står i kø for Bjørnebye

I løpet av den neste måneden vet Stig Inge Bjørnebye (33) om han forblir fotballspiller eller starter opp et nytt liv i Norge. Begge deler frister.

Da Stig Inge Bjørnebye gikk fra Liverpool til Blackburn, hadde han bestemt seg for å legge opp til sommeren. Så kom den fæle øyeskaden i april. Da han ble frisk nok, begynte han å trene igjen. Mer enn noen gang.

- Etter sju måneder med øyeskade, to reservelagskamper, en kvartfinale i ligacupen og fire dager med influensa er det vanskelig å tenke på noe annet enn fotball akkurat nå, sier Stig Inge.

- Jeg er så keen at jeg har problemer med å uttrykke det. Og det handler om den fysiske formen min - jeg tror jeg aldri har vært bedre trent, sier han.

- Hadde jeg begynt med det jeg gjorde i sommer for ti år siden, er jeg overbevist om at jeg ville hatt en enda bedre karriere.

Stig Inge Bjørnebye hadde ikke voldsomt mye talent da han bestemte seg for å satse på fotballen. Men han hadde et klart hode. Og en vilje av de sjeldne - ispedd sjøldisiplin og stolthet. Derfor drev han de egenskapene han hadde til det ypperste.

Kvadratisk

Stuebordet hjemme i det Bjørnebyeske hus i Formby utenfor Liverpool er kvadratisk. Jeg påstår at hvis bordplata representerer den optimale fotballspilleren - den er nesten en Zidane - får Stig Inge det hjørnet der kaffekoppen hans står. Og han kjøper den, uten å blunke. Fordi han er stolt av å ha drevet det han fikk utdelt til det maksimale.

«Stikkan vil ha ny kontrakt med Blackburn - han klarer ikke å gi seg før han føler at han har fullført en hel og siste sesong så godt han kan,» skriver jeg i notatene mine. Med andre ord: Det sitter en fotballspiller foran meg, og ikke en forretningsmann - ennå. For når jeg vil snakke butikk, vil nemlig Stig Inge snakke fotball. Skjønner du?

- Etter øyeskaden kunne jeg kjørt en forsikringssak jeg ikke kunne tapt, sier han.

- Den var svart-hvit, ingen trodde jeg kunne komme tilbake. Men jeg ville ikke gi meg og reise hjem til Norge som ufør. Jeg måtte prøve en gang til. 14 dager etter operasjonen var jeg tilbake i trening, sier Stig Inge.

Øyeskaden, ja - av typen det knapt er et dusin av i året. En skade man helst forbinder med trafikkulykker og gateslagsmål. For du skal ikke bare være uheldig for å få knust beinet til øyehulen - du skal være maksimalt uheldig.

Terapi

- Jeg brukte treninga som terapi, sier Stig Inge.

- Derfor har jeg også unngått nedturer og depresjoner. Og istedenfor å ta det ut på andre brukte jeg de åtte friukene jeg hadde i sommer på familien og til å trene hver eneste dag.

Når Stig Inge Bjørnebye ser rett ned over sin egen neserygg, ser han fortsatt dobbelt. Det vil han sannsynligvis alltid gjøre. Men det er ikke noe problem, sjøl om en slik liten synstest gjør at du ender opp med en ekstra lillefinger på høyrehanda. Det er jo bare å bøye hodet.

- Når du legger ned så mye arbeid som jeg har gjort i løpet av de seks siste månedene, er det rart å tenke på at det bare er fem måneder igjen, sier han.

- Da vil du selvfølgelig spille mer. Men jeg kan ikke sitte her og nå og si at jeg går for en ny kontrakt. Den ene dagen tenker jeg på å flytte hjem - den neste på at Blackburn skal komme med et tilbud.

Så derfor:

- Avgjørelsen som blir tatt om ikke så altfor lenge, er jo ikke bare min.

Bestevenner

Avgjørelser i fortida har derimot vært hans. Og farens, som er en av Stig Inges beste venner. Og fordi han lenge har tenkt på det som komme etter fotballen, har han pløyd mark. For et meningsfylt liv.

- Det er mange som ikke gjør det, sier han.

- Som fotballspiller på vårt nivå har du jo ikke noe å bekymre deg over hva framtida angår. Men det har vært viktig for meg - det har vært viktig å huske på at den siste fotballdagen vil komme. Og derfor har jeg også satt meg nye mål.

For skatteåret 2001 gjorde avisene Østlendingen og Hamar Arbeiderblad en rangering over de mest suksessrike bedriftene i Hedmark. Stig Inge Bjørnebyes byggeprosjekt i Trysil - Bjørnebye Corner - kom på sjetteplass. Tolv ferieleiligheter, hvorav sju er solgt og fem leies ut, ble reist i tre forskjellige bygg. Det vil si at fotballproffen i England hadde 20 mann i arbeid hjemme i Norge.

- Faren min og jeg er perlevenner, sier Stig Inge.

- I tillegg har han (faren) visjoner. Og sammen med to kamerater fra Elverum startet vi med eiendom. Å ha fått det til er en stor tilfredsstillelse.

Fordi:

- Det beviser at man kan ha suksess på andre arenaer også. Når jeg gir meg med fotballen, vil jeg ikke være avhengig av det jeg har gjort. Og derfor skal jeg ikke snakke som ekspert på TV, åpne pub eller reise rundt og holde foredrag om fotballkarrieren min. I utgangspunktet - sjøl om en trenerjobb på sikt kanskje kan være fristende - skal jeg drive med noe helt annet.

Nye mål

Da Bjørnebye var 16 år, bestemte han seg for å finne ut hvor langt han kunne drive det som fotballspiller. Det vet han nå. Og derfor er tida inne for å sette seg nye mål. To konkrete jobbtilbud i Norge er under seriøs vurdering.

I tillegg har du lysten på mer eiendom. Det neste prosjektet er tre hus på tomta han har på Snarøya utenfor Oslo. Det ene skal huse den etter hvert hjemvendte familien Bjørnebye på to store og tre små. De to andre skal i hvert fall bygges.

- Til nå har jeg jobbet under streng administrasjon i 15 år. Jeg har fått bot de gangene jeg har kommet for seint, fått beskjeder fra dag til dag og vært underlagt et regime hvor påvirkningsmulighetene er minimale. Men snart skal jeg sjøl sørge for at hjulene går rundt, og skape noe for andre.

Det gleder jeg meg til.

Men:

- Jeg er fast bestemt på å fullføre den opptreningsperioden jeg er inne i nå. Jeg er nødt til å se hvor det bærer. Og du har sikkert rett i dine observasjoner («Stikkan vil ha ny kontrakt med Blackburn - han klarer ikke å gi seg før han føler at han har fullført en hel og siste sesong»), men jeg kan bare ikke si det rett ut.

- Jeg er redd for å begynne å forberede meg på to år til - og så skjer det ikke, sier Stig Inge Bjørnebye.

LIVERPOOL: Bjørnebye spilte i Liverpool fra 18. desember 1992 til 26. juni 2000.
ROSENBORG: Bjørnebye spilte i RBK i 1992, og var også på utlån fra Liverpool til trønderne i 1994.
SMILER IGJEN: Stig Inge Bjørnebye er i ferd med å kjempe seg tilbake etter at han fikk en alvorlig øyeskade. Men fotballframtida er uviss. - Jeg er redd for å begynne å forberede meg på to år til - og så skjer det ikke, sier Blackburn-proffen. Her sammen med sønnen Tobias.